W:O:A METAL BATTLE BULGARIA 2015 (част 1)

От 24 април до 3 май BGTSC организират в столичния клуб "Маймунарника" първите полуфинали за един от най-големите метъл фестивали в Европа- Wacken Open Air. Победителят ще представи българската сцена на международния финал на W:O:A METAL BATTLE, като успоредно с това ще е и първата група свирила на германския метъл фестивал. Българският финалист ще получи като бонус изява на една сцена с BLIND GUARDIAN на 16 Май в столичната зала Универсиада. Също така една от групите участници ще получи възможността да подкрепи на 25 Юли концерта на death metal иконите CANNIBAL CORPSE.

John Steel на W:O:A Metal Battle Bulgaria 2015

John Steelна W:O:A Metal Battle Bulgaria 2015

Всичко това е една страхотна възможност за много родни банди да покажат на какво са способни. В първите три дни на полуфиналите родната сцена се изяви като ядро на разнообразни жанрове, изключителни музикални изненади от страна на по-младите банди, а и затвърди вече познатите имена от българския ъндърграунд.
Бандите се оценяват от жури в състав: Мартин Николов от предаването "От другата страна" по радио Варна и БНТ 2, Васко Катинчаров, водещ на "Фрактура", и Бойко Гюров, представител на BGTSC.

Полуфиналите се очертаха и като своеобразен фестивал, безплатен за посетителите, място, където музиканти и слушатели могат да се насладят в настъпващите летни жеги на доза качествена музика, да се съберат на по бира, да обсъдят бандите, да ги поздравят за ентусиазма и хъса, с които продължават да правят музика, въпреки всички перипетии и спънки.
Всички участници показаха най-доброто, на което са способни, а сме убедени, че за много от бандите ще чуваме и за в бъдеще. Пожелаваме успех на всички, но нека отбележим кои банди ни направиха силно впечатление.
 

SEVI

SEVI на W:O:A Metal Battle Bulgaria 2015

В първия ден от полуфиналите Борисовата градина се огласи в ранния следобед от китарни рифове и авторски композиции. "Битката" започна в 16:00 часа като първи излязоха RULE OF 3, чиято вокалистка въпреки привидната си крехка възраст, показа завидни вокални възможности. Последва ги групата ЗИМЕН ДЪЖД, метъл бандата REVIVAL, ветераните от ERIDAN, които за пореден път показаха страхотни музикантски умения, FULL CIRCLE, неслучайно обявени по-късно за финалисти в този ден, следвани от метъл шайката HATE CAMPAIGN, ЕТАЛОН, младите метълкораджии от AS ORCHIDS WITHER, JOHN STEEL (които този път бяха без Блейз Бейли, но това по никакъв начин не се отрази на качеството на продукцията им), нежните и едновременно с това мощни вокали на SEVI и за финал - RICH COMPANY.

 

Във втория ден в 17:00 часа първи на сцената се качиха пловдивчаните от TOXIC GREEN, след които публиката взриви следващата банда- HYPNOTIK INK, също от Пловдив, последваха ги симфоник метъл бандата ENTHRONEMENT, като от тук насетне денят остана във властта на силните женски вокали. Младежите от DOWNER KILL показаха страхотна музикална техника и настроението на публиката беше нажежено за DASH THE EFFORT, които по-късно бяха обявени за финалисти в този ден. Въпреки лекото захлаждане в температурата DASH успяха до накарат публиката буквално да крещи от кеф! MIRROR добавиха щипка пънк към своите метъл изпълнения, а STOKHOLM от Бургас поеха щафетата с качествен алтърнатив. Младежите от BLOODRUSH се изявиха доста добре, въпреки скъсаната струна, но пък басистът показа умели танцови движения, които зарадваха голяма част от присъстващите. SACRAL MIND и IL PASARO завършиха вечерта подобаващо.

 

Nameless Day Ritual

Nameless Day Ritual

Третият ден също ни донесе много нови емоции и вече нямахме търпение "битката" да започне! От 16:00 часа с огромно удоволствие се насладихме на CORECOM, ESCAPE FROM INFERNO - още една обещаваща млада метълкор банда и невероятните вокали на Ася от NAMELESS DAY RITUAL. След смразяващите кръвта композиции на NIGHTMARE се пренесохме във фантастичните светове на симфоник метъл групите METALWINGS и BENDIDA. Последваха ексцентричните, но вълнуващи парчета на YUVIGI, две авторски композиции и кавъри на Dio и Iron Maiden от хасковските DIFFERENT HIGHWAY (интервюто ни с които можете да прочетете тук) и взривното изпълнение на URBAN GREY, даващо начало на един тежък завършек на вечерта - NEW DISEASE, дет метълистите от ABADDON и свищовските блекаджии от MATUBES. Финалисти в този оспорван ден заслужено станаха URBAN GREY.

Urban Grey

Urban Grey

Тези три дни, изпълнени с толкова преживявания, музика, обсъждания и еуфория ни накараха да се замислим какво още можем да очакваме от W:O:A METAL BATTLE BULGARIA 2015, но да - това не е всичко. На 1 и 2 май ни очаква поредната порция авторска метъл и рок музика, знаем, че няма да съжаляваме за избора си като за пореден път посетим "битките", а няма да пропуснем и финала на 3 май, когато ще бъде обявен победителят.
Стискаме палци на всички участници и финалисти! Наздраве от нас!

Adis

1 comment

  1. Красимир 1 май, 2015 at 00:59 Отговор

    Поздравявам наистина всички банди които се бяха подготвили чудесно, но най-веце бандата която издаде албума на годината според списание Про Рок – Джон Стил уникални са, не случайно ги оценяват супер звезди в световния метал и работят с тях, продължавайте на пред момчета вие не се нуждаете от батал за да участвате на Вакен

Leave a reply