Интервю със Станислав Станчев - Стъмпи от Wartime

Като за начало първо бихте ли ни се представили с кого си кореспондираме в случая?

Станислав Станчев – Стъмпи. Китари и вокали в групата.

От къде идва името на групата "Wartime"?

С: Името на групата е инспирирано от времето в което живеем и борбата за всяко нещо което желаем и всяко нещо, което трябва да запазим. Една не просто военна, а философска гледна точка, която присъства неизменно от нашето раждане до нашата смърт и една нагласа, която ние като група притежаваме, а именно да не спираме да вярваме и да продължаваме въпреки всички перипети.

Кои са групите които Ви вдъхновяват най- много?

С: Групи, които ме вдъновяват са някои, които за съжаление не съществуват вече или не издават албуми като: Nevermore, Coroner, Death....Както и такива които още се борят и създават шедьоври: Evergrey, Symphony X,Loch Vostok, Soilwork....Мен лично и някои страхотни китаристи са ме вдъхновявали винаги, като: Al Di Meola, Jason Becker, Jeff Loomis, Marty Friedman, Paco De Lucia, Kiko Loureiro и др.

Ако бихте се опреличили като някоя група и стил, като коя група и кой стил в метъла бихте се оприличили?

С: Това е въпрос, на който феновете биха могли много по-интересно да отговорят и споделят За група или групи конкретно По отношение на стиловата насоченост ние никога не сме се ограничавали вътре в групата и ако говорим за албума Solar Messiah то това е един микс от power, thrash, както и щипка death и progressive метъл. Ако попитате каква ще е насоката от тук нататък мога само да кажа, че ние ще продължаваме да трещим с ниско настроените инструменти и технични ударни. Ще има отново тежки рифове, power-thrash атака, но можете да очаквате и изненади от към стилови заигравки. Както винаги нещо ново, различно, но и яко.

Кой пише текстовете на песните? А музиката?

С: В първият ни албум Against Destiny от 8 песни с текст 6 са мои, а 2 на тогавашния ни басист Стефан. В Solar Messiah Ванката – вокалиста ни написа 6 от 9-те текста, а аз – 3. Тенденцията е в новото творчество текстовете да са 100% на Ванката. Но това е нормално и се радвам че е така, защото той винаги намира точните теми и точните думи и е страхотен текстописец, вокал, колега музикант и приятел! Музиката е основно мое писание, като момчетата от групата допринасят за аранжимента и развитието на основните идеи. Общо взето творческия процес протича много приятно и винаги се радвам когато сме в процес на писане на нов материал, защото става все по-бързо, качествено и резултата е хомогенен и силен.

Въпреки че винаги си повтарям да не задавам следният въпрос просто нещо отвътре винаги ме човърка. Какво мислите за състоянието на българската метъл сцена в момента? Има ли според вас светлина в края на тунела?

С: Светлина има и винаги е имало. Но зависи кой какво влага в това понятие. Това, че светът и информациите се отвориха е един страхотен плюс. Най-вече защото можем да бъдем чути и да сме адекватни на времето си като стил, звучене, продукция и т.н. От друга страна глобализацията малко или много уби оценката и уважението към творчеството. И другото нещо се нарича финансиране. За съжаление не винаги успелите са тези, които са най-талантливи. Пробивът е вид инвестиция така да се каже. За БГ сцената мога да споделя, че се радвам, че както ние се държим така и доста наши приятели продължават да действат и успяват да изкарат все по-добре създадени албуми.

Solar Messiah един доста силен албум от 2012 година, можете ли да ни разкажете нещо повечко за него? Какви Ви бяха вдъхновенията повреме на албума? Как решихте да го кръстите точно така и значението му?

С: Решението дойде като вдъхновение от филма Zeitgeist и доста застъпената тема за апокалипсиса и 21.12.2013 г. Значението е обединяващо. В основата на всички религии е култа към слънцето. Така ние възприемаме и нашето творчество – като обединяващо. И така бихме желали да бъдем приемани. Не само като стил в музиката и влияние от други, а като послание. Едно послание към хората да бъдат по-отворени към чудесата на нашето време. Този път благодарение на по-сгъстения във времето творчески процес нещата се случиха бързо и в рамките на около година имахме 11 готови песни, които бяха записани в нашето студио Warzone и в последствие смесени и миксирани от Боби Костадинов – Soundlurker studio.

Kaкво можем да очакваме за напред от Wartime? Имате ли нещо специфично планувано вече, ако да бихте ли споделили? Имате ли планирани концертни дати в близост, да се насладим на музиката Ви?

С: Очаквайте участие на Wildchild фестивал във Варна на 20.07 тази година, а след това в Sea of black фестивала в Бургас на 17.08. Към есента традиционно стартираме и участия по клубовете. Очаквайте изяви най-вече в София, както и нови песни, акустични закачки и тн. Продължаваме по план и работата върху песните от следващия албум. На шега, на майтап половин диск вече има като материал, върху който да се работи.

Бихте ли казали нещо за читателите на metalhall, както и за тези , които тепърва ще открият звука на вашата музика?

С: Чуйте ни. Моля ви даже пуснете албума няколко пъти. От много фенове съм чувал първоначално, че музиката трудно се възприема, докато им влезе под кожата. След което нескромно обикновено има едно Уааааау, ама то било много яко, хахаха. И подкрепяйте българските банди. Ние имаме нужда от вас. Благодаря!

Това беше всичко за сега приятели!
Който все още не е чул Wartime сянката му все още препоръчва горещо да го направи, никога не е късно!

MetalHall

Leave a reply