Unhumanity - Unhumanity (2011 г.)

През 2011 г. излезе едноименното дебютно EP на българската дет метъл банда Unhumanity.  На базата на музиката им и потенциала, с който те разполагат може да се твърди, че Unhumanity са една доста талантлива група, която дава индикации да се превърне в константа на националната метъл сцена през следващите години. EP-то се състои от седем парчета с обща продължителност малко над 26 минути и вече обра овациите на метъл феновете и по-скептично настроените почитатели на тежката музика.

Unhumanity е тематично устроено EP с типичните за този стил текстове. Първата песен е Intro, която въвежда слушателите към бързите и тежки парчета, измежду които със своите текстове се открояват Death Penalty, Through Hell и Social Slavery. На общия фон не се забелязват бавни или монотонни компоненти. EP-то предлага бърз и техничен ритъм, подсилен с тежките ефекти на китарите и баса. Сериозно впечатление правят барабаните. Те притежават силно изявена техничност и добро звучене. Не се губят в общата вълна от звуци и не изостават на заден план от тях. В качеството си на определящи ритъма, те правят отделните песни силно разчупени, а симбиозата между тях и китарите придават характерната за стила тежест.

Китарите в Unhumanity са като цяло бързи, с повечко гейм, „harmonic” ефекти и известната като „palm mute” техника. Добре личи високото качество на клас и техника в парчета като Human Malice, Social Slavery, Inhumanity и Trails of Pain. Звукът им не е пресилен, а уеднаквяването на ритъма между тях и барабаните прави EP-то толкова размазващ и звукът толкова качествен. Липсват повече сола, но това разбира се е личен избор на музикантите от групата. Китарите са лишени от допълнителна дълбочина и бас, но това се компенсира от бас-китарата. Тя от своя страна не отстъпва на общия фон на албума. Басът е компресиран, с изразени ниски височини и дълбочина. По звук и настройка той може да бъде сравнен с този на Glen Benton (Deicide) и Frank Healy (Benediction, Napalm Death). Басът не притежава бързината на китарите и барабаните, но изпълнява напълно функцията си – уплътнява звука и му придава тежест.

Не на последно място са вокалите. Те са плътни и дълбоки, което е нещо типично за дет метъл стила. В почти всички песни присъстват и бек вокали, които са по-високи, но със задължителното „гроул” изпълнение. Единственият минус може би е доста честото „гроул” ръмжене без текст в голяма част от парчетата, което снема от вниманието към ефектите на китарите и ритъма или встъпващата част от предходен елемент към следващ.

На базата на споменатото дотук свободно може да се заключи, че Unhumanity са качествена млада банда с огромен потенциал и заряд. Това EP по нищо не отстъпва на световни еталони в конкретния стил като Dismember, Deicide, Carcass и много други. Качеството му наистина е високо, а взаимодействието между отделните инструменти е на професионално ниво. Ако наистина това е само началото, то феновете вероятно нямат търпение на проследят по-нататъшното им развитие и ние им пожелаваме пълен успех. Успех!

Групата пусна EP-то за безплатно разпространение, повече информация можете да намерите тук.

MetalHall

Leave a reply