Unbreakable & John Steel Live @ Polinero Place [7.2.2014]

Какво е общото между Sabaton и Iron Maiden? Повечето от вас навярно биха казали, че и двете банди свирят здрав и епичен хеви метъл, и ще са прави. Но тези, които са малко по-запознати знаят, че в песните и на двете групи е широко застъпена темата за историята - т.нар. "учителка на народите".

Всички, които посетиха пловдивския клуб Polinero на 7 срещу 8 февруари вечерта станаха свидетели на едно своеобразно пътуване във времето. Бандите, които бяха избрани да ни пренесат в това пътешествие не бяха случайни - Unbreakable и John Steel. И докато на вторите вече съм загубил бройката концерти, които съм им посетил, то бях любопитен да видя и чуя софийската версия на Sabaton, още повече, че от скоро почнах да проявявам по-особен интерес към творчеството на шведските метъл воини.

unbreakable

Ако мога да опиша с една дума началото на концерта, то тя би била..."епично". Всичко започна с интрото "The March To War", което си беше съвсем ясен намек всички от нас да се строят като войници пред сцената и да сме готови за "маршируване" (в конкретния случай да си откъснем главите от куфеене). Първото нещо, което ми направи впечатление в Unbreakable не бе техния външен вид (включващ може би същите военни панталони, които носят и самите Sabaton), а техния изчистен и стегнат звук. За банда, която е създадена преди малко повече от година, това наистина е удивително - софиянци така здраво забиха, че на моменти си мислех, че слушам истинските Sabaton - още повече, че фронтмена Боян доста успешно се доближаваше до гласовите данни на Joakim Broden. Колкото до парчетата, които бяха изпълнени, то всички от нас се докоснахме до едни от най-интересните и значими събития и личности от историята, като се започне от Ервин Ромел и неговата 7-ма танкова дивизия ("Ghost Division"), премине се през Битката при Галиполи по време на Първата световна война ("Cliffs Of Gallipoli"), а в един момент дори се пренесохме по времето на Сун Дзъ и прочутата му книга "Изкуството На Войната" ("Unbreakable"). Единствено леко се разочаровах от липсата на "Rise Of Evil" (която се разказва за Германия по времето на Хитлер), но както установих по-късно, причината за това бе, че Unbreakable бяха без басиста си (факт!), а тази песен нямаше как да се получи без стабилна бас линия. За сметка на това, софиянци изпълниха за финал задължителната "Primo Victoria" (разказваща за Десантът в Нормандия), която просто подлуди феновете и ги накара да искат още и още, но времето напредваше, а следващата банда трябваше да се качи на сцената.

Сетлист на Unbreakable:

1.The March To War (Intro)
2.Union
3.Ghost Divison
4.Panzer Battalion
5.Gott Mit Uns
6.Killing Ground
7.Cliffs Of Gallipoli
8.Back In Control
9.Carolus Rex
10.Unbreakable
11.Metal Machine
12.Metal Crue
13.Primo Victoria

john steel

John Steel е група, която винаги може да те изненада. В първите си години те свириха главно кавъри, а авторската музика беше на заден план. Сега нещата стоят по друг начин - през настоящата 2014 година се очаква да излезе дебютния албум на групата, и то не с кой да е, а с Blaze Bayley - фронтмена на Iron Maiden от 1994 до 1999 година. Може би поради тази причина, момчетата от John Steel решиха отново да се върнат към трибют вечерите и да отдадат чест на една от любимите си банди, а заедно с тях беше Bogolyub Manich от сърбите Ajвар Млевен! Началото бе поставено с "The Wicker Man", а по-късно дойде време и за историческите класики "The Trooper" (Битката при Балаклава през 1854) и "Aces High" (Битката за Британия през 1940). И въпреки, че всички ние сме слушали тези песни безброй пъти, сякаш нямахме нищо против отново да направим същото - просто Iron Maiden са такава група, че никога не омръзват, а интерпретациите от John Steel бяха поднесени на едно високо музикално ниво. Фронтменът на бандата Bogolyub показа завидно сценично присъствие и удивителна прилика с Bruce Dickinson (както във външен вид, така и в гласови данни), а едни от най-силните моменти на вечерта бяха изпълненията на епичната "Hallowed Be Thy Name" и мелодраматичната "Tears Of The Dragon". Последното парче за вечерта бе естествено "Fear Of The Dark" - един логичен и ударен завършек, който отново накара феновете да искат още и още песни, но вече беше станало прекалено късно, а музикантите се нуждаеха от заслужена почивка...до следващия път.

Сетлист на John Steel:

1.The Wicker Man
2.The Evil That Men Do
3.The Trooper
4.Wasted Years
5.Aces High
6.Two Minutes To Midnight
7.Hallowed Be Thy Name
8.Man Of The Edge
9.Flight Of Icarus
10.Number Of The Beast
11.Tears Of The Dragon
12.Fear Of The Dark

ФОТОГАЛЕРИЯ

MetalHall

Leave a reply