FYELD & True Story @ Rock Bar Fans, 24.05.2014

Ако има музикален стил, който може да раздвижи присъстващите в даден клуб още с първото парче и то при положение, че се играе финалът на Шампионската лига в същото време, то това мисля е hard/metalcore-ът.

Да, за съжаление първото клубно участие и промото на демо EP албума на младата банда True Story съвпадна именно с това голямо футболно събитие. Но..., се оказа, че това изобщо не попречи Rock Bar Fans да бъде разтресен из основи впоследствие (24.05.14г.).

Групите се съобразиха с любителите на футбола и докато на видео –стената се случваха (или не-случваха)събитията, клубът се огласяше от  супер яка музика и звучаха групи като KORN, Sepultura, Bring Me The Horizon, Pantera, Lamb Of God , Trivium и други ценности за слуха. С последния съдийски сигнал, трябваше да прозвучат и първите акорди от китарите на FYELD. Е, мачът не приключи (продължения, за жалост), но голяма част от присъстващите забравиха случващото се на терена и луднцата пред сцената започна бързо да се заформя.

„Dirty Groove” метъл откривателите от FYELD ни започнаха с яко интро, след което веднага забиха една от по-новите си песни – „Last Exit To Freedom”.  Всъщност, те отдавна са ни доказали, че са в състояние да подлудят присъстващите. И го правят с някаква лекота и сякаш стават все по-добри с всяка своя изява.

Помня ги още, когато забиваха в мрачните подземия на O!Шипка (ех, чудни спомени имаме от тази сцена), макар и в различен състав отсега. Но звученето им вече е много по-разнообразно, с повече прогресив елементи и интересни сола, но все така готино се смесват хип-хопът и метълът. А с включването на Денис като беквокал (който отговаря и за електрониката в групата),  определено се получава завършеност на групата.

20140524_234228

Момчетата ни разходиха из музикалната си история, като прескачахме ту в миналото, ту се завръщахме в настоящето с парчетата  „SYCO Level”, „Rolling Spawns” , „40 Years In Desert” и прекрасната „All Stars Ablaze”.

Аксел (Веселин Чипилов) правеше чудни неща с баса и непрекъснато обикаляше сцената, дори се покатери на едната колона, а Боян (Bobz – вокал) не спираше да ни подлудява с адските си викове и неуморно скачане.

Част от сетлиста бяха още „Adrenawheel”, както и супер яките кавъри на The Prodigy – „Omen” и „Just Another Victim"(Helmet & House Of Pain).

И почти  не остана време за почивка,  защото на сцената вече бяха True Story – бандата, която бяхме любопитни да чуем за първи път официално на сцена. Самите те са група приятели, събрани от общите музикални интереси и сходни характери. Казват, че стилът, който свирят не може да бъде точно определен, затова просто казват, че свирят метъл. И го правят с много желание  и настроение.

Директно ни започнаха агресивно с две парчета от демото „Altitude” – „Aggression” и „Hisstory” (не е грешка, така си е заглавието на песента). Честно казано, дали от пренавиване или нещо друго, на мен първоначално гласът на Тошко (вокал) ми прозвуча леко пискливо, но после всичко сякаш си влезе в съответните рамки. Рамки ли?!Когато говорим за комбинация от стиловете metal/rap/electronic/metalcore? В никакъв случай. Но някак започна да звучи много по-здраво и убедително.

Тук е мястото да кажа, че може би това е музиката, за която се чувствам най - некомфортно да пиша, просто защото тя е достатъчно красноречива и изразителна сама по себе – с лудото пого, което се заформя всеки път, с крясъците на вокалите и скоковете по сцената. С енергията.

И True Story ни показаха всичко това. В огромни дози. Трудно ми беше да проследя какво точно се случва на сцената и колко много се кефят момчетата, просто защото пред нея беше нещо страшно. И готино, разбира се. Но определено нямаше как да пропусна жестокия кавър на Heaven Shall Burn – „Black Tears”. Смело и много яко изпълнение.

А иначе  песента, която прави най-силно впечатление от EP албума е едноименната „Altitude” и за всеобща радост, имахме възможност да я чуем дори два пъти. И това е парчето, което звучи много по-добре на живо, отколкото на запис.

Хората пред сцената не спираха да скачат, да се вдигат и да се включват в пеенето заедно с Тошко, но то нямаше и как да спрат, повлечени от лудницата и парчета като „I Rape Myself” (кавър на Caliban).

True Story са:

Алекс (Alex Heresy) - китара
Емо (Emil Biceps)  - китара
Тошко (Todor Unreal) - вокали
Ради (Radi LongBeard) - бас
Александър (Alexander Meth) – барабани

20140525_005200

И тези симпатични младежи подариха 20 копия от демо CD-то си, което беше повече от чудесен финал на една луда вечер.

10325348_869650769717299_4572128733130745534_n

Да, имат още път да извървят пред себе си, докато започнат да звучат по-сигурно и мощно, но съм сигурна, че често ще ги срещаме занапред по родните ни метъл сцени. От FYELD пък очакваме с нетърпение нов албум, по който момчетата работят в момента.

Независимо от непрекъснато размятащите се коси, тела и ръце пред сцената, успяхме да хванем някои готини моменти от представянето на бандите. Но тъй като лудницата по време на изпълнението на True Story беше особено жестока и поради здравословни причини  (за снимачните  средства и за мен самата), всички техни кадри са заснети от една и съща странична позиция.

Галерията можете да разгледате тук.

MetalHall

Leave a reply