Triple Underground Devastation 2013

Представете си, че любимата ви група представя повече от един албум в една година. Това е наистина страхотно нали? Същата емоция предизвиква и „Triple Underground Devastation”. Това е общ проект на три дет метъл банди от три различни страни (Германия, Сърбия и България), който буквално се характеризира със заглавието си. Албумът се състои от 9 парчета – по три от всяка банда – с обща продължителност почти 33 мин и е издаден от немския лейбъл „Rebirth The Metal Productions”.

Първите три парчета „Death Machine”, „Beneath the Massacre” и „Rejection” принадлежат на сръбските дет метъли Defilement. В техничен аспект се откроява сравнително бързият ритъм и техничните барабани. Вокалите са плътни и наситени, което заедно с компресирания бас компенсират по-ръмжащите китари. Те от своя страна са също бързи и технични, но им липсва тежест и бас. На общия фон Defilement показват най-вече един качествен брутален дет метъл, който за държава без традиции в този стил като Сърбия това е наистина впечатляващо.

Втората тройна доза размазващ дет метъл принадлежи на небезизвестната и набираща скорост в последните няколко години българска банда Unhumanity. Те са представени от парчетата „Assault”, „Impariable Ethics” и „Zombie Syndrom”. Забелязва се типичния за Unhumanity бърз и насечен ритъм с много техничност и ефекти. Барабаните отново са на ниво – както винаги досега. Рифовете са изпълнени с тежест и подсилвани от премерените бас удари на барабаните. Китарите са технични, със сола и изключително разчупени – липсва не толкова популярното монотонното звучене както при някои други банди, което само може да ни радва. Вокалите са плътни и са подкрепяни от бек-вокали и компресирания бас. Това наистина отговаря адекватно на заглавието „Underground Devastation” с елементи от музиката на Cannibal Corpse и Suffocation, пречупени разбира се през таланта и работата на бандата. На общия фон можем да сме горди за представянето на Unhumanity в този интернационален проект.

Последни по участие, но не на последно място са Deformed Cadaver. По-правилно е да се каже „е”. Объркани сте нали? Всъщност това е проект на един единствен човек – Андреас Рийгер. Германецът очевидно попълва собственоръчно всички звена в „групата” си и от песните „Regurgitated Torso”, „Hacked and Slashed” и „Cadaver Dissection” се вижда, че не отстъпва по нищо от предните две банди. Ритъмът е много разнообразен. В един момент е в сравнително бавно темпо с изразена тежест, а в друг – изключително бърз и техничен. Вокалите като цяло са в стил Chris Barnes (Cannibal Corpse, Six Feet Under, Torture Killer). Звукът е тежък, наситен, с много бас и гейм. Не липсват също и ефекти, особено в парчето „Cadaver Dissection”.  Барабаните са постоянни, но се губят в общия план. Баса също не се забелязва, тъй като голяма част от функцията му изпълняват китарите. Вероятно си проличава вещността на музиканта в част от инструментите и липсата му на знания или подход към останалите. Като цяло не мога да кажа, че не си заслужава слушането – напротив! В общата картина на албума всичко се вписва идеално.

В заключение мога спокойно да заявя, че няма почитател на тежката музика и особено на бруталния дет метъл, който да не хареса този труд. Да това е труд – не само на един човек или една група, но на няколко банди с различен капацитет, различна култура и различен подход, което позволява на слушателите не само да вникнат в качеството на албума, но и да разполагат с избор между трите стила, организирани в едно - „Triple Underground Devastation”.

MetalHall

Leave a reply