TORNADO

Идеята за групата се рaжда през есента на 2003 г. от четирима души в една кола, шофирайки през нощта от Хасково за София. Името Tornado е измислено същата нощ, с условието, че то може да е временно и да се промени докато се оформи пълния състав. В края на 2003 и началото на 2004 г. групата вече е събрала петима души и започва репетиции.

През пролетта идва и първото изпълнение на живо в клуб Кокарача (София). Впоследствие започват да идват и следващите участия и бандата взима решение да запази името Торнадо за постоянно след като вече има концертна дейност под това име. През следващите 2 години групата свири в повечето клубове, фестове и събори из цялата страна и се утвърждава на българската сцена.

След като вече има опит с концертните изяви и като утвърдена кавър група на родната сцена, Tornado решават, че това не им стига и решават да погледнат в друга посока - правенето на авторска музика. През 2007 г. първият сингъл "Отначало" е налице. Групата заснема и клип към него. Видеото на песента е дело на известния режисьор Александър Моллов.

Вторият сингъл "Остани" не закъснява и се приема още по-добре от публиката. Групата решава да заснеме клип и на тази песен и се спира на талантливия режисьор Боян Карамфилов. След това Tornado решават да запишат една тяхна стара идея, която са свирили само по концерти. Парчето се казва "Скапана Държава" и е доста различно от всичко, което са правили до момента, тъй като текстът има социална насоченост.

Идва ред и на поредния сингъл "Очите ти говорят", за чийто клип групата се спира за режисьор и сценарист на небезизвестната Ваня Щерева. През 2011 г. песента "Скапана Държава" влиза в Love.Net - най-успешният български филм до момента. Групата свири и на премиерата на този филм, като представя за първи път новия си сингъл "Изгубен", към който по-късно е добавен и видеоклип.

По-рано тази година бандата записа и нова песен  - ''Свободен'', като се очаква до няколко месеца да бъде готов и дебютния им албум. Tornado е една от групите, които взеха участие в специален концерт в подкрепа филма за Васил Левски, който се очаква да излезне през следващата 2014 г.

Tornado са:

Ники - вокали
Боби - китари
Чери - китари
Ицо - бас
Сашо - клавири
Ниньо - барабани

MetalHall

Leave a reply