Out of Stock 2014

TOOLSTICK - Out of Stock EP (2014)

Деветдесетте години 20-ти век музикално се характеризират и с най-смелите експерименти в историята на рока. Огромно число групи рушеше канон след канон, смесваше стилове, създаваше нови хармонии, сценично поведение, специфичен саунд и култура на изява, където всичко бе позволено и на място, без музикални табута и ограничения. Във въздуха се носеше усещане за неограничени възможности. Оригинални, странни като звук и идея албуми на още по-чудати и самобитни изпълнители, валяха един след друг. Към наши дни, тази креативност вече е анализирана и класифицирана, но все още това огромно по размах течение в рока си остава доминиращо по световните сцени.

Към тази широка вълна за обновление на рока можем да причислим и българите от Toolstick. Групата е създадена в началото на 2013 година от бивши членове на Lasttick и Tatool  и името и  остроумно съчетава имената на предните им две банди.

За начало Toolstick правят име с безукорното изпълнение на кавъри, сред които хитове на групи като Rage Against the Machine, Alice in Chains, Foo Fighters, Limp Bizkit и други. Със сработката и надобряването на музикантите се появява и естествения стремеж за собствено творчество.
И ето че на 14 февруари 2014 година излиза дебютното им четирипесенно ЕР Out of stock.

Можем да наречем стила на бандата алтернатив метъл, рап метъл, (донякъде) неометъл, или просто кросоувър, но това е същия нетърпящ окови и определения рок, който избуя преди малко повече от двадесет години. Чудесно действащите бас и ударни  в лицето съответно на Орлин Йоцов  и Бонимир Пенчев  държат здрав ритъм, с чести брейкове и сложни фигури на баса. Около ритъм секцията се увива нервната китара на Димитър Атанасов,  въртяща напрегнати и разнообразни рифове. Големият късмет на музикантите обаче се крие в гласа на вокалиста Асен Кралев - чист, силен и с голям потенциал за развитие.

Първата песен от макси сингъла - Somebody to Hate, започва сравнително спокойно, темпото е бавно и тежко, докато не се взривява със запомнящ се припев. Зловещия шепот, с който започва парчето, се повтаря към края със странни, едва доловими напеви за фон. Следва Head First, където ритъма е подобен, с много добра основна мелодия. Тук Асен Кралев отпуска гласа си, а припева отново е чудесен. Може би най-стойностната песен е мрачната The End of the World. Основният риф е бавен и насечен, вокалите са проточени, по гръндж маниер, но на припева избухват в агресивен речитатив. Зловеща и безнадеждна нотка преминава през цялото парче. За финал е оставена дългата като времетраене Forget. Като че е най-самобитната и съкровена песен  на Toolstick. Началото е с жива метъл мелодия, преминаваща в по-бавно и баладично темпо по време на пеенето, втвърдявайки се отново  на припева. Басът прави страхотна партия, взаимодействайки и преплитайки се с китарния риф. Вокалът и тук е на ниво, в средата има интересни разработки с водещите мотиви на песента. Много добре изсвирено, измислено и аранжирано парче.

Out of stock е чудесен дебют на перспективна група, която тепърва, дай боже!, ще се развива и ще ни радва с още по-хубави произведения.
ЕР -то е смесено и мастерирано от Ивайло Игнатов (Gibraltar Studio), музиката, текстовете и продуцирането са изцяло дело на групата.
Ярката и много въздействаща обложка е направена от Юлия Кукурякова. Сърдитото малко пънкарче, отделено с бодлива тел от нормалния живот, тип "мама, татко и аз" е недвусмислено послание, подтикващо ни да размислим от коя страна на бодливата тел сме ние, а и от коя бихме искали да бъдем.

Toolstick са в състав:
Асен Кралев - вокал, китара
Димитър Атанасов - китара
Орлин Йоцов - бас
Бонимир Пенчев - барабани

Out of stock EP, можете свободно да чуете, закупите и/или свалите на http://toolstick.bandcamp.com/album/out-of-stock-ep

http://toolstick.bandcamp.com/track/the-end-of-the-world

MetalHall

Leave a reply