Sunday, Bunch Of Assholes & Simai Live @ Stage 51 [25.01.2014]

В дъждовната пловдивска вечер на 25 януари центърът за сценични изкуства Stage 51 отново се оказа дом на младите български банди. Този път групите бяха три - софийските Sunday и Simai, както и пловдивчаните от Bunch Of Assholes. Отидох на този концерт заради няколко причини - Sunday и Simai ми бяха познати от последните 2 издания на "Голямото междучасие", като първата група ми беше един от фаворитите, но за жалост не стигна до големия финал. Simai пък стигнаха до последния етап от конкурса и дори спечелиха 2 място, а Bunch Of Assholes са една съвсем млада банда и ми беше много интересно да видя на живо на какъв етап са от своето музикално развитие.

Изненадите започнаха още в началото на концерта - първоначално, откриващата банда трябваше да бъде Bunch Of Assholes, но на тяхно място се появиха Sunday. Както научих по-късно, причината бе в това, че пловдивчани са искали максимално да се надъхат и да се представят на възможно най-високо ниво, а колегите им от столицата с охота се съгласили да им направят тази услуга - нещо, което показва голямо уважение, а и приятелство между двете банди, макар и едната да е от съвсем скоро на музикалната сцена.

sunday

Иначе, Sunday стартираха вечерта по възможно най-добрия начин. Още с първото парче ("Heart Song" на Automatic Loveletter) софиянци показаха една огромна доза от енергия, ентусиазъм и заряд, които съпътстваха концерта от началото до края му. Доказателство за това бе, че по време на една от песните басистът Васко скъса струна и се наложи да използва назаем баса на Никола от Bunch Of Assholes - приятел в нужда се познава! Колкото за самия концерт - Sunday показаха изключително добър звук, завидно сценично присъствие и здрав рокендрол. Чаровната вокалистка на бандата Айси (позната още с псевдонима Гарванокосата, макар и вече да има друг цвят на косата) беше неотразима на сцената, а соло-китариста Здравко по стойка и начин на свирене поне лично на мен, ми напомняше на Джими Пейдж. Бандата избра да свири както авторски парчета (тук леко се разочаровах заради липсата на "Сън", но пък както каза Айси, "тя е прекалено бавна за бис"), така и кавъри, а един от най-силните моменти настъпи, когато софиянци забиха "I Knew You Were Trouble" на Taylor Swift - тогава се убедих, че всяка една поп песен звучи значително по-добре, когато има рок звучене! Закриващите парчета бяха пънк класиките "Should I Stay Or Should I Go" на The Clash и "Най-щастливия Ден" на Контрол - един своебразен намек към следващата група за вечерта.

Сетлист:

1.Heart Song (Automatic Loveletter cover)
2.Това Си Ти
3.No One Ever
4.Creep (Radiohead cover)
5.Kill Me (The Pretty Reckless cover)
6.Too Late
7.I Knew You Were Trouble (Taylor Swift cover)
8.Don't Let Me Down
9.Fuck Off
10.Bury Me
11.Hit The Road Jack (Rey Charles cover)
12.Should I Stay Or Should I Go (The Clash cover)
13.Най-щастливия Ден (Контрол cover)

bunch of assholes

Когато за първи път разговарях с Bunch Of Assholes, тогава сякаш ми направиха впечатление за банда, която все още не знае със сигурност какъв стил рок/метъл иска да свири. Е, след снощния концерт мога да кажа едно - пънкът не е мъртъв, а най-новите му последователи са едни нахъсани момчета от Пловдив. Това бе едва трета изява на живо ( и първа без китариста Тома) за Bunch Of Assholes, но може да се каже, че тази група вече има изграден начин на свирене и маниер на поведение (прическите на Даниел и Никола са доказателство за това), и че с всеки следващ концерт тя ще става все по-добра и по-добра. По време на една от песните се появи проблем с барабаните на Еди, но пък в това е чара на живото свирене - то винаги е истинско и без излишни преструвки. А и точно такъв е стилът на Bunch Of Assholes - чисто и просто "Пънко нема умре" - един от най-добрите начини да кажеш "Майната Ти!" на целия фалш и конформизъм в днешно време. Въпреки сравнително краткия сетлист, бандата успя да наелектризира феновете, които направиха няколко погота, в които се включи и една симпатична девойка, която дори бе възпята в една от песните на бандата ("Оля И Потни Мъже").  Концертът свърши с "Amego" на Pagoda - един типичен пънк завършек и предоставяне на топката на последната банда за вечерта.

Сетлист:

1.Boot To The Face
2.Оля И Потни Мъже + Out Of My Way
3.Skulls + We Are 138 (The Misfits cover)
4.Пийм Бира
5.Amego (Pagoda cover)

simai

Simai по принцип са софийска банда, но както стана дума и снощи, те вече спокойно могат да бъдат възприети и като "Си-майна". Причината? - просто пловдивските фенове са станали луди по тях. Въпреки че пристигнаха в Пловдив с куп проблеми (било то температура или просто махмурлук от предишната вечер), всички членове на Simai се постараха да се раздадат на макс и точно това и направиха. С безкомпромисните вокали на Калофер (познат още като Фофо) и тежките китари на Александър групата до такава степен подлуди феновете, че пред сцената имаше пого на всяка втора песен. А и още нещо - по подобие на Bunch Of Assholes, и Simai са се насочили към един стил, който сякаш се загуби във времето - конкретно в този случай, ню метъл/рапкор- а. Не беше чак толкова отдавна, когато Korn и Limp Bizkit - манията беше заляла по-голямата част от света, а Simai ни върнаха точно в тези времена. Редувайки кавъри с авторски парчета, градуса на вълнението се покачваше все повече и повече, а кулминацията настъпи, когато бандата реши да покани на сцената Момчил от Bunch Of Assholes и да забие "Killing In The Name Of" на Rage Against The Machine - едва ли можеше да има по-добър финал от това! Музиканти и публика станаха едно цяло, буквално и преносно, а трите банди - Sunday, Bunch Of Assholes и Simai показаха, че въпреки че свирят различни стилове, то едно нещо ги обединява - любовта към музиката.

Сетлист:

1.Intro - Golden Cobra (Limp Bizkit cover)
2.Gimme The Mic (Limp Bizkit cover)
3.Renegade (Hed P.E. cover)
4.Break Stuff (Limp Bizkit cover)
5.Electrify
6.Seek n'Strike (Soulfly cover)
7.Loco (Coal Chamber cover)
8.Bodies (Drowning Pool cover)
9.Crhyme
10.Die MF Die (Dope cover)
11.What You Want
12.Right Now (Korn cover)
13.Killing In The Name Of Feat. Момчил (RATM cover)

ФОТОГАЛЕРИЯ

MetalHall

Leave a reply