Satanic Hatred - Chaotic Evil Cult (2017)

КОМПОЗИЦИИ7
ТЕКСТОВЕ5
ЗВУК10
ВЪЗДЕЙСТВИЕ8
ИЗПЪЛНЕНИЕ6.5
7.3

В България има два вида ученически групи. Единия вид свирят кавъри на Пърпъл, Металика, Цепелин. A другите – като Satanic Hatred, напрягат се мъничко, внимателно преценяват ситуацията и какво точно искат да свирят и действат. Днес ще говорим точно за Satanic Hatred. Млада (буквално млада - момчетата са 11 клас) блек метъл група от меката на бг блек метъла - Бургас. Сформирани са през 2016 от Angeroath (китара, вокали) и Hellhound (Барабани). Реализират първото си ЕР на 15март тази година, то носи името "Chaotic Evil Cult" (по-блек от това, здраве му кажи)

„Into the Dark Mind of Nature” има честта да открие изданието.  Колкото и да е кратко парчето, в него ясно чуваме елементи от любими блек банди. Китарната част ми напомня на Emperor, вокалите на Immortal, a барабаните на Darkthrone. Цялостното усещане, което оставя е за класически блек с леки пънк заигравки. Нещо типично за култовия Фенриз.

Продължаваме с „Gateway to a Dream”. В нея има нещо, което малко не ми харесва. И то е, че ми звучи като „Into the Dark Mind of Nature”, с тази разлика, че тук темпото е по-бавно и лежерно. Агресията е сведена до минимум (поне за съответния стил).

„Beyond the Nightmare” разчупва наложеното до момента статукво. Започва ударно със силно изнесени барабани, след това към тях се присъединява здрава рифова част, както и адското пеене на Angeroath . Определено това парче се превърна в мое любимо.

„Ny'alotha, the Sleeping City” ми върна вярата в българската ъндърграунд сцена. Ако не знаех, че парчето е на бургазлии щях да си помисля, че е някое забутано демо на норвежки величия с фенове, които могат да се преброят на едната ръка на оператор на банциг. Като оставим шегата, според мен композицията е много добра. Единственото нещо, което е може би излишно е повтарящият се риф от началото. Казвам, че е повторната му поява е излишна, защото точно когато го засвирват отново очаквам предходната мелодия да се доразвие, но уви.

„Another Bright Light Ceased to Exist” е най-олдскул звучащата песен. Лъха на север и мрак! Всяка една нота е пропита със скандинавския нихилизъм. Много ценно нейно качество е първичната, неподправена агресия, която носи в себе си. Харесват ми всички тези заемки от любимите ми норвежки герои. В случая всички тези влияния само обогатяват музиката без да са прекалени и натрапчиви.

С „Crimson Waters” завършва музикалната ни разходка в мрачните скандинавски гори. Инструменталът е с дължина малко над две минути, най-ценното му качество е, че се различава от предходните пет парчета. Много не си падам по инструменталите, но този не е от онези, които искаме да свършат възможно най-бързо.

От тази така наречена първа преса на албума излязоха едва 50 броя. Разграбиха се като току що уловена треска от германски рибари в Берген. Момчетата бяха така любезни да разпишат всяко едно копие от ЕР-то и да сложат кратка благодарствена бележка. Освен това има кадърно оформена книжка с текстовете и снимки. Самата обложка е двойна. Тоест като извадите книжката да четете текстовете, предната част на кутийката не остава празна там, където обикновено зее празно пространство в случая имаме обложка.

Ако трябва да сме честни Satanic Hatred не откриват топлата вода, но правят наистина отличаваща се от масите музика. Щях да се радвам, ако всички ученически банди създаваха собствена музика. Това издание ще ви хареса, ако сте фенове на норвежките класици проправили пътя за младоците. Без съмнение това е най-добрия блек, който скоро съм чувал от родна група.

Димитър Йосифов

Leave a reply