REVIVAL - Fire It Up! EP (2014)

Още една група се присъединява към вълната, носеща обновление в българския рок. Става дума за софиянците от REVIVAL. Свирещата най-общо казано твърда музика банда е създадена през 2011 година от Румен Павлов (ENTHRALLMENT, DEPRAVED) – китара, вокал и Асен Станчев, бивш член на REJECTION – китара. Скоро към тях се присъединява барабанистът Божидар Давидков - екс-COPROSTASIS. По-късно REVIVAL придобиват цялост с привличането на басиста Александър Бенев, известен с участието си в SAVAGE RAVAGE. Четиримата, както виждате, не кои да е на родната сцена, се захващат да правят свои песни и реализират доста участия по клубове и фестивали.
Есента на 2013 година REVIVAL влизат да запишат дебютния си сингъл Fire It Up! Студиото е Sub Zero, записът е смесен и мастериран от Николай Берберов – Бебо. Обложката е на китариста Асен Станчев, а логото на бандата е измислено от Borislav Kechashki.
Издаването на сингъла се забавя с няколко месеца, защото групата се сдобива с нов член – вокалиста Александър Младенов, който записва гласа си и Fire It Up! излиза в цялост преди броени дни.
Творбата започва с  The Poet, песен най-близо до гръндж стила. Хубави ясни рифове, с атмосферично звучене, чист и техничен вокал, добър припев, въобще още отначало REVIVAL демонстрират и класа, и самочувствие. В средата на музиката Александър Бенев демонстрира интересни неща на баса, а песента изненадващо завършва с кратко , но много добро соло.

С кратък барабанен брейк започва Еxpect the Miracle. Парче, което би могло да се впише идеално в някой албум на MEGADETH. Хубава, оригинална основна мелодия, живо темпо, отново чудесни вокални партии и добри сола – всичко си е на мястото.

Mother, както се полага, започва с по-кротки акорди на първия, минорно изпян куплет, после песента се превръща в ярко, класическо хеви метъл парче. В средата има много идеен речитатив на Александър Младенов, ритъмът за кратко се сменя и после се връща към хеви метъл мотивите. Силна, добре аранжирана песен, ако имаше по-запомнящ се припев, щеше да е хита в ЕР –то, но и така си е достатъчно въздействаща.
One е пак с гръндж елементи, но като цяло е трудно определима и не влиза в никакви клишета. Пак качествена творба, силно композирана и аранжирана, солата и на двете китари, които се редуват през кратки интервали, и накрая завършват в унисон, са много добре завързани и измислени.
Финалната Our Souls will Remember, e балада в най-добрите традиции на  този тип песни. Категоричен съм, че ако беше издадена от голяма компания и презентирана по подходящ начин, щеше да стане хит къде да е по света. Нежна, чиста и красива като мотиви и изпълнение, от тези произведения, които стигат право до сърцето и остават дълго там. Много впечатляващо (отново мислено и пасващо към останалата част на песента) соло и неочаквано втвърдяване преди заглъхващия край. Шедьовър от първия до последния тон.

Като звук Fire It Up! е много качествен продукт за нашите условия. Студио Sub Zero все повече ми се набива като място, където знаят какво правят и как да го направят. Инструментално всички са на добро ниво, но по-важното е, че са  сработени като отбор. Относно новия вокалист, изборът е повече от сполучлив. Румен се справя добре с пеенето, но е и китарист, затова REVIVAL са взели трудното решение да привлекат Сашо, който пее и по-чисто и някак по-академично. Така бъдещето на бандата в тази насока е обезпечено.
Стилово REVIVAL трудно може да се вкарат в някакви клишета. Личи си, че момчетата слушат рок по цялата скала на това понятие и това се отразява върху разнообразието на музиката им. Това е много хубаво качество, но от друга страна, ако нещо може да бъде посочено като недостатък на сингъла е, че парчетата не кореспондират достатъчно едно спрямо друго. Сигурен съм, че в бъдещите творби на бандата това ще бъде избегнато, защото музикантите са на една мъничка крачка от собствен уникален стил. Талантът им извира от всяка изсвирена нота, няма слабо парче, някоя песен, която да изглежда пълнеж спрямо останалите. Всичко е с качество над средното ниво в жанра, дори наличните в Soundcloud песни, които не са влезли в сингъла, по никакъв начин не отстъпват на останалите.
REVIVAL имат рядкото качество да притежават естествен усет за аранжимент, присъщ на групите от най-висока класа, тоест не просто да измислят нещо добро, а и да го представят по най-добрия възможен начин. Песните им се леят и минават неусетно, възприемайки се веднага.
Fire It Up! заслужава да се чуе, защото освен, че е добър сам по себе си, загатва за огромен потенциал, който дано успее да се развие в близко бъдеще. Ако това стане, съм уверен, че REVIVAL ще станат една от водещите групи на вече доста силната и все по-конкурентна българска рок сцена.

rev2

EP-то на REVIVAL може да чуете тук, а повече за групата можете да научите на нейната Фейсбук страница тук.

 

Оценка: 8.5/10

MetalHall

Leave a reply