Rejuvenation - Chronology Protection Conjecture’s Negation EP

Музика10
Текстове9
Звук9.5
Изпълнение10
Перфектно дебютно издание.
9.6

Rejuvenation е българска technical death metal група, направила своя сценичен дебют в края на 2015 година. Проектът включва Божко Божков, Денислав Николов, Тони Иванов и Васил Върбанов – всеки от тези музиканти е популярен в българските метъл среди още преди Rejuvenation - като се започне с легендарната деткор банда Rebirth Capitol и се стигне до прогресив проекта Nether.

За историята на бандата не може да се говори твърде много, защото за разлика от повечето банди в сцената, не е имало процес на развитие наблюдаван от публиката. Групата видимо е посветила много време на изчистването на концепцията си, но това се е случвало далеч от вниманието на всички. Това което получиха хората, отишли на някой от малкото им концерти, бе завършен продукт – една завършена група.

Преди броени дни Rejuvenation издадоха своето дебютно EP “Chronology Protection Conjecture’s Negation”. Тавата съдържа 5 песни, демонстрация на завидни музикални способности.

Подготвяйки се за това ревю, срещнах един сравнително нестандартен проблем. По навик очаквах да направя ревю на ЕР-то песен по песен. Това се оказа по-трудно, отколкото очаквах. Цялостната концепция е твърде изчистена, всяка песен прелива в следващата без да се усеща разстояние между тях.

Творбата започва с Deep Sea Catacombs, едно спокойно и кратко интро, което демонстрира мелодичността и техничността на музиката, без да натрапва каквото и да е било. Изключително красива композиция, която прелива в следващата песен – Timeshift Pt.I: Wormhole. Вокалите на Денислав Николов, освен изключително подходящи за жанра, са и много по-разнообразни от тези от Texra на Rebirth Capitol – изданието, с което повечето фенове биха могли да свържат вокалистът. Брейкдаунът в песента е един от най-запомнящите се моменти в ЕР-то.

Следва Sea of Trees. Мелодичното начало плавно преминава в тежък и дисонантенсен брейкдаун. Вокалите допълват перфектно мелодията, а след това следва още един добър брейкдаун, но без съмнение, дефиниращата част е един риф с осезаемо влияние от oldschool thrash и death metal жанровете.

Следващата песен е Vortex Distortion Device. Вниманието, отделено на баса, прави песента поредната гениална композиция, а китарното соло е рядко срещан феномен сред родните банди – премерено и запомнящо се, без нито един излишен елемент. Гласът, преминал през „роботизация“ е интересен щрих, но ми се иска да можех да разбера изречените думи. Промяната в пулса на песента и последвалите дисонантни китари, са още едно подходящо допълнение, подпомагащо атмосферата на песента.

Последна песен в “Chronology Protection Conjecture’s Negation” е инструменталът Here You Are. Изключително красива композиция, включваща допълнителни електронни елементи, както и още технични китарни и бас изпълнения, та даже и няколко красиви сола. За своите почти 7 минути, песента е перфектният завършек за ЕР-то. Този инструментал включва частични препратки към всяка предходна песен. От композиционна гледна точка, парчето достига своята кулминация малко след петата минута, а след това плавно приключва.

“Chronology Protection Conjecture’s Negation” е гениална творба. Няма нищо излишно, няма нищо недомислено – видимо е компилация от добре обмислени композиционни решения. Нещо, което ме учуди много от начало бе факта, че това е домашна продукция. ЕР-то е миксирано и мастерирано от китариста на групата – Божко Божков. Като качество, трудно отстъпва на повечето други издания в България. Мога да направя паралел с няколко други издания с видимо по-висок бюджет, които не са успели да направят такова добро впечатление. Не го правя, защото тук става въпрос за една добре свършена работа - не са нужни сравнения.

Георги Искърски

Leave a reply