RAMPART: "Ние сме българският бастион на хеви метъл музиката"

Здравейте и благодаря, че отделихте от времето си за да отговорите на въпросите ми!

         Ние благодарим за вниманието към нас и към скромния ни принос за българската метъл култура!

Кажете на читателите които не са запознати с вас кои сте вие. И разкажете малко повече за самата група.

10866673_10152568179702078_970714325_n

         Ние сме българският бастион на хеви метъл музиката. Казваме го, доколкото местата, на които свирим, обикновено за пръв път посрещат метъл група от България. Не подценяваме родните колеги и нещата, които много от тях постигат, въпреки трудната среда, в която работим. Самата група RAMPART e нещо, като клуб, в който много хора са вложили усилия и са дали част от таланта си.
Актуалният ни състав, с който записахме новия си албум „Codex Metalum” e: Мария Диез – вокали, мениджмънт, композитор; Петър Светлинов – барабани; Виктор Георгиев – китари, основен композитор; Александър Спиридонов – бас. След приключването на записите, възникна необходимост от втори китарист за сценичните ни изяви. С гордост можем да анонсираме постояното присъединяване на китариста Явор Деспотов, познат от Fallen Angels, Rare Breed (BG), Jimi Hendrix Tribute, Милена и др. Той беше част от групата като концертен китарист и през 2008 г., както и концертен басист през 2013 г. Така че винаги е бил част от клуба, но сега има твърд ангажимент, свързан с името RAMPART. В албума бас партии е записвал и небезизвестният властелин на дебелите струни – Свилен Иванов, чиито проекти биха заели няколко страници само с изброяването си!
Единственият постоянен член на групата от същинското й начало през 2006 г. е Мария Диез. Всички актуални струнници имат участия в различните превъплъщения на RAMPART през годините. Барабанистът Петър, когото споделяме с група CIROZA, е постоянно в групата от 2011 г.

Създали сте бандата преди цели осем години. Как успяхте да се съхраните през това време? Все пак в България много голям процент от групите се разпадат след издаването на един, най-много два записа.

         Няма група, която да не е минала през затруднения и е необходима воля, за да бъде запазен смисълът да правиш музика. Нашето оцеляване е свързано с такава воля и с усилията на хората, участващи в RAMPART да продължат напред. Национална черта ни е изразеното его и силният индивидуализъм, което е и основната причина за разпадането на групите. Но да кажеш „майната му“ е лесният път, а не е мъжка постъпка, както някои се мислят. Ние сме се борили, за да имаме това, което сме постигнали!
Другият бич на групарството ни е разочарованието от закъсняващия успех. Много музиканти си мислят, че добрият инструментализъм е достатъчен, за да успее една група, а това е много далеч от реалностите! Всяко издание на RAMPART е свързано с усилието да се представим пред повече публика и ние никога не сме очаквали да избухнем изведнъж като свръхнова. На музиката е необходимо време, за да стигне до своята публика и да бъде оценена! Особено що се отнася до сериозните жанрове.
Липсата на реално менажиране в българския рок също е една от причините, групите да се разпадат. На музикантите се налага да се самоменажират, а това не е толкова проста задача и лесно може да доведе до личностни конфликти и диктуване на грешни решения. А липсата на такова менажиране е обусловено от малкия пазар, в чието разработване никой не е повярвал още. Публиката се тласка към елементарното музициране и докато тя се подчинява, статуквото ще се запазва. Навлизаме в дълбока тема, където и нашата група се движи инстинктивно и може би сме имали и късмета да вземем някои правилни решения при самопродуцирането си. Но да – оцеляхме, защото го искахме!

Участвали сте в немалко компилации, как се включихте към тези издания?

         Всяка компилация е индивидуален случай. Дали става въпрос за лейбъли, издирващи млади и неизвестни групи; дали за тематични дискове; или с чисто рекламна цел, зад всяко наше издание стои отделна история.
Нека да споделим, че първите ни компилации, в които попаднахме, бяха американски. Траен интерес към нас проявява един фестивал с името „WARRIORS OF METAL“, в чиято компилация попаднахме първо. Организаторите продължават настойчиво да ни канят всяка година, но не сме достатъчно голямо име, за да ни платят пътя, който е основен разход, а ние не сме склонни да капиталовложим толкова много средства за такова участие. Затова изчакваме развитие или да стигнем до момента, в който ще имаме американско турне. След това ни забелязаха издатели от L. A. и влязохме в ежеседмичната им компилация (!), която те реализират на CD.
Предложението на английското списние „Fireworks“ дойде като комплимент, но бе свързано с финансови изисквания, които счетохме за добро промотиране на групата ни през 2011 г., когато напълно обновихме състава си. А в немското издание „Steel Held High“ попаднахме след доброто ни представяне на „TAUNUS METAL OPEN AIR“ край Франкфурт на Майн. Имаме и още няколко компилации, в които са ни включили с наше разрешение.

 

Тези компилации в каква степен според вас помагат на изпълнителите да се популяризират извън държавите си?

         Както издаването им, така и ефектът от всяка компилация е различен. За съжаление, няма как да се знае предварително какво ще спечели групата от такъв тип издания. Ние смятаме, че те са спомогнали за нашето популяризиране на един определен етап от развитието ни. Към момента не се интересуваме вече от такъв тип издания, а наблягаме на изцяло авторски формати. В края на 2014 г. бяхме забелязани от WACKEN FONDATION, като активна и развиваща се група. Те решиха да спонсорират бъдещото ни турне и това наистина ще ни позволи да посетим повече места зад граница. Самото внимание от страна на управителния съвет на фондацията е свързано и с допълнителни ангажименти, които ще изкачат групата на едно ново равнище.

Разкажете малко за трибюта на HELLOWEEN и GAMMA RAY.

         „HELLORAY – Tribute To HELLOWEEN And GAMMA RAY“ бе изцяло комерсиално начинание, за което кандидатствахме и бяхме одобрени от издателя, след като реализирахме записа на парчето. Самото издание се забави значително, а издателят не изпълни ангажимента си към групите. Ние бяхме много ентусиазирани и бяхме сред първите групи, изпълнили всички ангажименти към Epicus Records. Дължимите суми от страна на издателя продължават да се бавят и наша утеха останаха само платените лицензни права на „Just A Little Sign“ към HELLOWEEN. Така включихме песента в наше ЕР още преди излизането на компилацията. За щастие, такива недоразумения са рядкост при повечето западни партньори. Някои от групите изразиха остри реакции, но ние се въздържаме от такива, защото продължаваме да уважаваме усилията на продуцента за реализирането на този малко по-сложен проект.

Как протича процеса по записването на един ваш албум?

         Понеже сме работили с различни композитори и продължаваме да работим с повече от един композитор, нещата се случват по различен начин за всяка отделна песен. В общи линии може да се каже, че работим по старата школа: композиране, репетиции, запис. Когато съберем материал за албум, влизаме в студио и го реализираме. Така стана с последния ни още неиздаден запис. Малко по-различно бе положението с концептуалната ни творба „War Behest“, където усложнените китари на тогавашния ни основен композитор се сработиха малко по-трудно със самата концепция и текстовете. Тогава в самото студио бе извършена много работа, което не личи от самия запис, защото държахме и на живото звучене. Когато групата е активна и работи, идеите идват и необходимостта от нов запис се явява нещо естествено. Грешката, която някои композитори правят е, че пишат музика със съзнанието, че произвеждат своя реквием! Такава погрешна постановка спъва групите. И ние си харесваме най-новите записи, но с всеки запис ставаме по-добри точно заради грешките, които правим.

Кой е основният композитор в групата?

         В актуалното състояние на групата това е китаристът Виктор Георгиев. Той е сътворил голяма част от новия ни албум. Но както вече споделих, ние сме отворени за идеите на всеки член на бандата. Ползвали сме дори и външни композитори. Концептуалният ни албум например, се наложи да бъде разнообразéн с външен композитор: Владимир Бочев (DEMENZIA, Zero Project Studio) написа за нас мрачен епос, в който включихме и цигулкови пасажи.

Освен HELLOWEEN и GAMMA RAY кои други банди са ви повлияли най-силно?

В различни етапи от развитието на групата сме имали и разнообразни  влияния. Може да се каже, че DIO, RUNNING WILD, METALLICA, ICED EARTH и GRAVE DIGGER са сред вдъхновилите ни за авторска музика любими банди.

Кой е автор на обложките ви, безспорно са много интересни.

         Всяка обложка има различна история. Обединяващото е, че търсим талантливи художници и предпочитаме те да са българи! Не е трудно да се намерят и бихме препоръчали такъв подход на другите български групи. Художникът Димитър Николов не е непознато име в световния метъл! Той рисува за няколко различни лейбъла, прави плакатите на „KEEP IT TRUE FESTIVAL“ и негови творби красят издания на ROSS THE BOSS (където е автор и на логото!), SENTINEL BEAST и още много други. Известен е  като един от най-големите специалисти по рисуване на дракони в каноните на скандинавската митология. Този талант и хеви метъл фен е автор на две от обложките ни: „A Tale To Cold“ и „War Behest“, първата от които влезе в престижната класация за обложки на американския сайт „Reign In Art“. Излишно е да изразяваме удовлетворението си от него след тези факти.
Новият ни албум ще се появи с детайлната картина  на илюстратора Стефан Вълканов. Рисуването на музикални обложки е ново преживяване в неговата биография, но резултатът от експеримента е повече от обещаващ за евентуална кариера в областта! Ние му зададохме доста сложна за реализация концепция, но той се справи блестящо!
Нашият албум на български език е продуциран музикално и финансово изцяло от вокалистката ни Мария Диез и тя държеше да е автор на обложката. Самата картина се явява колаж от нейни рисунки и макар да не е от калибъра на другите художници, изразява много точно идеята на изданието. А именно - индивидуалната борба, като основен атрибут на българското разбиране за освобождение, не само в политически смисъл. Обложката на първия ни албум бе поверена на едно арт-студио, което не успя да задоволи нашите потребности в пълен аспект. Колаж с Балдуиновата кула бе компромисен вариант, но от днешна гледна точка, тази обложка има много нестандартно излъчване. Автор на логото на групата и на графиката на демото ни е Rock Thrashler (17.XII, Power of Metal Webzine – Denmark, The Other Side Zine - България). Основна гордост на автора е, че е получил една от най-ниските оценки за обложка в редица издания. Но ние си харесваме тази скорострелно направена илюстрация на първите ни опити в записването. Негова е и обложката на промо-сингъла „Пропаст“ от българския ни албум.

Анонсирахте, че през следващата година ще излезе новият ви албум, разкажете малко повече за него, ще има ли някакви изненади?

Със сигурност ще чуете нови компоненти на нашата музика. Да, изненадите са част от плановете ни! Но най-големите ще запазим в тайна.

         Този път сме посегнали към класическия heavy metal. Допускаме влияния от IRON MAIDEN, RUNNING WILD, MOTORHEAD, OZZY, но определено няма да чуете цитати. Песните са разнообразни и не са обвързани в концепция. Това е колекция от различни тракове, отразяващи нашето разбиране за устава на този, който е роден, белязан от метъла, като музика и като морал. Това е идеята, която стои зад заглавието и зад музиката ни. Искаме да ви разкажем за откриващото парче „Apocalypse or Theater“, защото то вдъхнови и името на бъдещото ни турне. В него са разказва за това, че новините започват да се представят като спектакъл, като се набляга на апокалиптичното представяне на всякакви кървави трагедии. Посветено е на загубващата се истина за сметка на технологията на шоуто, където лъжите и литрите кръв са просто средство за приковаване на вниманието! Реализираме един кавър на класическа метъл банда, но умишлено го запазваме в тайна на този етап. Единствената балада е в метализираните традиции на 80-тарските метъл албуми и е с бърза част. За сега – стига толкова!

Какво си пожелавате за предстоящата 2015-та година?

10893543_10152568179917078_891244617_n

         Оказаната ни подкрепа от WACKEN FONDATION ни гарантира, че самопожеланията ни за близкото бъдеще са наполовина сбъднати! Заради обстоятелства около групата, нашият български албум не получи своето пълнокръвно представяне пред родната публика. Бъдещият ни „UNITED OPUS OF APOCALYPSE AND STAGING TOUR“ ще започне с национална клубна обиколка, с която ще промотираме две издания наведнъж. Мислим, че това е един добър подарък за родните фенове, които групата много цени.

А с какво ще запомните изтеклата 2014 –та?

10912953_10152568179677078_1571159026_n

         Сцените, които посетихме през годината са разнобразни и всяка имаше своя чар. Усещането, че хаосът ни преследва се задълбочи. През 2011 г. направихме два концерта по време на безредиците в Лондон. Участието ни на тазгодишния белгийски „IRON STEEL FEST“ бе последвано от обща национална стачка в Белгия, съпроводена с палежи, от която по чудо се измъкнахме. Но нищо не може да се сравни с пътуването ни през Украйна и участието на беларуския „METAL CROWD FESTIVAL“ през това лято. Това бе най-хаотичното и несигурно преживяване, което беляза годината ни и ни направи по-силни! Повечето ситуации от това източно пътуване са на ръба на изказуемото, но правдоподобен репортаж от Rock Thrashler може да се прочете в The Other Side Zine (В случай, че цитирате чужди медии. J). Спонсорството на WACKEN FONDATION и присъединяването на Явор Деспотов към групата са също знакови за кариерата ни събития от края на 2014 г.

Това беше всичко благодаря! Какво послание ще отправите към феновете и читателите?

         Искаме да изразим и нашата благодарност към вашата медия за вниманието към нас! На феновете пожелаваме много положителни емоции с любимата ни музика и богат календар от събития, свързани с нея! Нашите почитания и към читателите ви и нека да останат все така будни и четящи хора! Знанието ще ни спаси от глупостта и кича. Stay Metal! Follow Your Code!

MetalHall

Leave a reply