Punk Holiday Festival 15.02.2014 @ Stage 51

На 15-и февруари Центъра за сценични изкуства в Пловдив – ‘’Stage 51’’ бе домакин на Punk Holiday Festival, в който взеха участие 8 групи, като те бяха от начинаещи, до вече доста утвърдени банди на българската сцена. Събитието бе организирано от Ивайло Мирчев, който е вокал и китара в асеновградската пънк/ска банда Plastic Bo.
Поздравявам го за организацията и добрия подбор на банди! Такъв фест скоро не се беше състоял в Пловдив и региона, а отдавна беше станало време да се случи нещо подобно, за да могат любителите на тези стилове да се съберат и да се позабавляват.

Събитието започна още от следобяд, като първата банда – Moist се качиха на сцената към 16:00 часа.
В интерес на истината бях доста заинтересован от събитието, защото с години не бях ходил на пънкарийка, а и повечето от групитев никога не бях ги слушал на живо. Още в самото начало пънкарията блесна, като преди концерта, когато разговарях с Moist и исках да погледна някакъв сетлист, вследствие на което барабаниста си вдигна лявата ръка. Още по- интересно стана след първото парче, което беше ‘Manthem’ (Bouncing Souls cover), когато се чу от барабаните „Ама той се изтри!“. Това го пиша, защото доста хора се зачудиха защо след всяко парче групата се събира покрай барабаните, а те просто се мъчиха да разчетат какво им следва от сетлиста. Момчетата се представиха доста добре, повечето парчета, които ни бяха подготвили бяха кавъри, но изпълниха и три авторски – ‘’Nobody Likes Me’’, ‘’К1 1’’ и ‘’Андрейчо’’. Надявам се следващият път да чуем повече авторска музика от тях.

Това бяха най-младите участници от феста, като надявам се да не ви лъжа, но най-големият мисля, че е на 15 години, а свирят доста яко за тази възраст.

След кратка пауза се качиха Noise Abuse от Пазарджик, които също са сравнително нова група. Те се събраха средата на миналата година, като тук няма да си кривя душата, че, когато чух първото им парче, което пуснаха в нет-а, не останах особено очарован. Но какво пък, така или иначе смятам, че са много малко бандите, които звучат по еднакъв начин на запис и на живо, то и емоцията, която се предава по време на живото изпълнение е съвсем различна. В момента групата не са в състава, в който стартираха. Към тях като вокал се е присъедини и Стефан Стойнов, който пее и в ABL, които миналата година спечелиха „Голямото междучасие“. Той е предал една много голяма доза енергичност на Noise Abuse, който направо сцепиха мрака. Започнаха изпълнението си със ‘’Song 01’’, която именно бе песента, която не ме очарова, но като съм я слушал, машината им все още не била смазана, както трябва и не са били сработени добре. В случая парчето звуча по коренно различен начин. А на второто парче – ‘’The Death Of Us All’’, когато Стефан се присъедини към групата, те придобиха още по- различен и добър вид.

Пънкарията и анархията в Stage 51 ставаше все по- брутална и по- брутална! Тотално ми скриха шапката, когато по време на пауза между парчетата, Иван Горанов (басиста на групата) извади парче пица и започна да похапва сладко, сладко. Защо пък не, но поне да се беше сетил да почерпи и нас.

Дойде време да застанат на сцената и следващите виновници за страхотната вечер, започваща още от следобяд.Ред беше на софиянците от Negative One [-1], като при тях положението беше малко по-лекичко от предните две банди. Те самите определят стила си като Pop-Punk/Easycore, а аз се чудих цяла вечер на кого ми приличат, с коя банда са близки стилово. Така и не се сетих, докато Митака (Димитър Йосифов – един от авторите на сайта) не ме открехна, че това са добрите стари Good Charlotte. Ако имате възможност да присъствате на техен концерт и го пропуснете, само ще съжалявате. Ще изпуснете да чуете много готина банда, изпълняваща яки авторски парчета и много малко кавъри. В тяхно изпълнение чухме единадесет песни, от които 3 кавъра. Парчетата бяха, както от първия албум на бандата – ‘’True Story’’, така и такива, които най-вероятно предстои да бъдат включени във втория албум, който доколкото разбрахме след изпълнението им, предстои да излезе тази година, като се надяват да бъде съпроводен и от едно EP. Но за това, съвсем скоро самите те ще ни споделят малко повече.

Винаги съм съм твърдял, че си личи от километри, когато нещо не се прави с цел да вадиш пари от това. Далеч съм от мисълта, че можеш да спечелиш кой знае какви пари от музика в България, но когато и не очакваш да го направиш, то може да се отдадеш напълно и да се фокусираш върху другите неща по-добре. Бях много приятно изненадан, когато бандата обяви към края на сета си, че който желае може да получи безплатно копие на ‘’True Story’’. Да, вярно е, че има и други банди, които пускат музиката си за безплатно слушане и/или сваляне, но до момента не бях виждал група, която да е инвестирала сума за оборудване на домашно студио, дискове, обложки и т.н., след което не желаят нищо в замяна за това да притежавате техния продукт. За продукт, за който ако трябва да бъда честен, аз с удоволствие бих си платил, за да го наредя до останалите в колекцията ми, за което мога само да ги поздравя и да им сваля шапка.

Много благородна постъпка от тяхна страна, че половината от бандата излязоха на сцената и сLinoleum 182, което беше трибют банда на Blink 182, но ние имахме честта да ги слушаме за последно, въпреки и не в точния състав. За да не отпадат от програмата именно част от момчетата от Negative One [-1] излязоха като Linoleum182.

Дойде времето да си вземем и необходимата доза Антифриз! Никога не съм крил, че те са едни от любимците ми на родната сцена! Въпреки и да не съм голям любител на пънка, те по собствен начин го смесват с траш и се получава много интересна и готина комбинация, която се възприема адски добре и от публиката. В тяхно изпълнение чухме седем парчета, сред които бяха ‘’На село’’ и ‘’Магазин’’, които са най-известни поради простата причина, че на тях има официални записи.

В края на първото парче – Стенли Ройс имах чувството, че съм на рок концерт през 80-те години, след като към сцената полетяха няколко сутиена от две техни верни фенки от публиката. По-късносутиените бяха изпозлвани от част от следващите банди като сценични облекла- някои си ги слагаха на главите, други на ушите, с една дума пълна пънкария.
‘’На село’’ беше изпята като специален поздрав за посетителите на събитието от Асеновград, което не знам някакъв намек ли беше, какво беше, ама все пак ако не са ме чули тогава държа да им кажа, че Асеновград не е село, ако не друго то поне има град в името си.

Бяхме напреднали с времето и план графика, който беше пуснат преди събитието във фейсбук евента, коя група кога ще се качи на сцената, и за съжаление се наложи сетовете на следващите банди да бъдат малко поорязани.
Дойде времето на Face-off от София. След Антифриз те влязоха малко по- лекичко, но то е нормално, все пак ‘Антифризите’ за вечерта бяха най-тежката група стилово. След като те бяха първите потърпевши от орязването на сетовете, от тях успяхме да чуем 8 парчета, всички от които бяха авторски. Изпълниха ни почти всичко от “I won`t be coming home”, което е албумът им от тази година, с изключение на “Petko” и “Surrender”. Също така чухме и “Go on”.

Беше подготвяна бе изненада за феста- бяха обявени 8 групи, като реално щяха да са 9. Изненадата щеше да бъдат Bright Sight. За съжаление изненадата не успя да се състои, тъй като в последния момент отпаднаха Rocky Raccoon и на тяхно място бяха обявени Bright Sight.

За съжаление като за изненада, групата не бяха подготвили голям сет, като бяха предвидили четири авторски парчета – „Следи“, „Клетка“, „Грешни Стъпки“ и „Изкуствен Цвят“, като първите три парчета са от EP-то на бандата с заглавие „Три“, а последното е част от албума, издаден през 2011 година „Ехо на душите ни“.
От Bright Sight по-късно споделиха с нас:

Събитието в Пловдив беше специално за нас, защото вече имаме нов китарист - Георги Маринов (Маро), а също и втори барабанист. Втори, защото нашият оригинален е в чужбина за дълго време, връща се рядко и в желанието да не губим време в чакане, взехме втори барабанист. Не казваме заместник, защото новото момче Георги Йоцов го чувстваме като част от групата вече и винаги и двата ни барабаниста ще бъдат част от нас.

Дойде време и за ветераните на тази вечер – Plastic Bo. Те са банда, която може да се похвали с 13 години зад гърба си, като за това време успяха да се намърдат дълбоко в сърцата на много пънк/ска фенове. От тях чухме, както стари, но златни хитове на бандатакато “Самолет“, „Ставри“ и други, така и нови изпълнения като части от това, което предстои да запишат, като „Ти-ри-ри-рам“ на Мариус, за което определено мога да зявя, че звучи по-добре в изпълнение на Plastic Bo. Малко повече информация относно това какво им предстои и друга любопитен факт можете да видите в интервюто ни с тях, което взехме няколко дни преди феста.

Точно преди “Ти-ри-ри-рам“ получихме от Иво и урок по надуване на балони, като с тях вече мазалото стана пълно.

В заключение мога само да кажа, че това беше много готин punk fest, които мен лично ме върна 7-8 години назад във времето. Надявам се Иво скоро да организира пак нещо голямо и мащабно. Снимки от феста можете да видите тук.

MetalHall

Leave a reply