Plastic Bo: Ние сме преди всичко приятели

Здравейте! За начало искам да ви попитам как сте и какво се случва с групата в момента?

Здравейте! Всичко е наред около нас. В момента репетираме усилено, защото се подготвяме за влизане в студио.

Тази година е едва в разгара си. Какво най- много ви се иска да се случи през нея? Обмисляте ли вариант за нов албум скоро, с който да зарадвате феновете си?

Най-много искаме да сме живи и здрави, за да продължим да свирим и да се забавляваме чрез концертите и музиката си. Тази година подготвяме две издания - едното е с три български песни, което ще е само във виртуален вариант, другото ще е наш, шести пореден албум, който ще съдържа 7 или 8 песни.

За съжаление в последно време не сте от най-активните банди на родната сцена... На какво се дължи това?

Активни сме, но просто дестинациите Асеновград-Пловдив не са от най-посещаваните ни като група. Това е поради много фактори, най-вече че дълго време в този регион на България нямаше много подходящи клубове. Иначе активността в чисто концертен аспект е нормална, колкото всяка година.

Истината е, че вие или в частност Иво е един от малкото хора, да не кажа единствения, който се бори по какви ли не начини от едно време още да промени малко или много положението в Асеновград, като това е от доста години на сам, още от клуб „Библиотеката“, където имаше такива партита, че след това често се случваше „шахта, шахта тъж дълбока, шахта, шахта тъй широка...“, множеството концерти организирани из Асеновград .Също така страхотния „Антиспин рок хепънинг“, който съвпадна миналата година точно с пускането на нашата страница онлайн. Как смятате вижда ли се малко вече малко светлина в тунела и идва ли края на поп-фолк ерата?

Асеновград е наш роден и обичан град. Нормално е да искаме сцената там да се развива и утвърждава, защото е дала страхотни имена - Mindown, 4?, Smallman, After Midnight, Missing The Point, Headshot - всяка банда във една от водещите позиции за стила си в България. Много фактори като липса на база за репетиции и концертен живот обаче дава малко или много един момент на застой, който се надяваме да е временен.

Колкото до поп-фолка, той е олицетворение на манталитета на много българи, и не е сигурно дори ако няма поп-фолк музика, дали няма да има поп фолк диви и мачовци.

Като тръгнахме в тази светлина кажете няколко думи за Punk Holiday Fest-а в Stage 51, за който пак Иво е главния виновник, а вие ще бъдете „хедлайнери“...

От доста време в Пловдив е нямало изцяло пънк фестивал с подобен мащаб. Идеята беше да направим среща на по-утвърдени банди с такива, които тепърва прохождат, за да се получи желаната от нас приемственост и нещата да продължават в добрите традиции на отминалите години.

Обявихте, че предстои да направите кавъри на три български песни, които аз лично бих ги определил като класики, можете ли да ни издадете малко повече от кухнята?

Първоначално песните бяха "Черната овца" на Ахат, "Синева" на Диана Експрес и Васил Найденов и "Няма как" на ФСБ. В последствие обаче решихме да заменим Черната овца с "Ти-ри-ри-рам" на Мариус, защото самата песен носи повече енергия, по-лесно смилаема е, което всъщност е идеята на това мини издание. Записите предстоят, пролетта ще сме готови, а паралелно правим песни и за новия ни албум.

Нека ви върна малко назад във времето, как се събрахте ?

Всички се познаваме от доста отдавна. Ученическите ни години минаха заедно, после години наред карахме скейтборд и свирихме хардкор и пънк по различни проекти. През 2000 година се събрахме и решихме да посвирим за кеф няколко кавъра. Нещата обаче потръгнаха, бяхме добре приети от публиката и така нещата продължават до ден днешен.

Четиринадесет години на сцена не са никак малко време, какви са най-големите трудности, пред които сте се изправяли?

Най-големите трудности за нас винаги са били чисто битийни. Липса на репетиционни, липса на места за свирене в родния Асеновград. Другите неща не са трудности, а предизвикателства и сме ги приемали като такива.

Лично за мен винаги е имало една мистика покрай името на групата. От къде идва Plastic Bo?

Преди първия ни концерт нямахме име, а репетирахме доста неща на една от нашите любими групи Sublime. Решихме да не си блъскаме главите, а да оставим нещата в ръцете на съдбата. Просто отбелязохме слепешката с химикал върху един лист и отбелязаната фраза беше Plastic Bo. от песента Dont Push, именно на Sublime.

Какво успява да задържи една група толкова години на сцената?

Приятелството. Ние сме преди всичко приятели, едно истинско семейство, а музиката е нашето прекарано време като такива.

Да си музикант не е никак лесно. Какво пожертвахте до тук като музиканти и как ви се струва пътя, който извървяхте?

Ние не сме музиканти в класическия смисъл на думата. Музиката която правим е хоби, емоция, а тогава не се налага да правиш жертви. Албумите, които сме оставили след себе си, определено си струва да си кажем че в личен план този път си е струвал.

Имате ли нещо специално, което правите преди да излезете на сцената, някакъв ритуал на групата?

Имаме специален ритуал, който се състои във викане на духа от бутилката.

При вас винаги е забавно, разкажете ни някаква забавна случка от ваш концерт ?

Досега сме имали над 300 концерта. Много истории има. Много люфки и куриози. Само позитивни неща обаче.

Има ли песен, която можете да определите като безспорен сингъл?

Хората определят това. За нас всички песни са като рожби и няма как да определим някоя от тях. Факт е, че песни като "Ставри", "С Теб", "Самолет", "Пропилени години", "Не съм готов да те загубя" са най-желани от хората по концерти.

Вие имате много различни песни, като се започне от Самолет и Ставри, минава се през песни, от типа на 11 Коловоз, за която най-вероятно няма асеновградчанин, който наистина „след влака с въздишка да не е хвърлял фас“ сещайки се за нея, и се стигна до Сън, Не Съм Готов Да Те Загубя и т.н. Какво ви вдъхновява за музиката ви?

Емоциите. Любовта, приятелството, трепетите на сърцето, разочарованията. Нямаме социална тематика в текстовете си, защото мислим, че музиката е отражение на емоционалността, а не социалността. Може би в хип-хопа, хардкора, в някои аспекти на по-старата пънк музика да, но не и в нашия случай.

Това беше всичко от мен! Искам да ви благодаря за отделеното време и да ви пожелая още много бъдещи успехи!

Благодарим ви. Заповядайте на PUNK HOLIDAY FESTIVAL !

 

 

MetalHall

Leave a reply