Paranormal - "Five Mistakes" EP

Композиции10
Текстове9
Изпълнение10
Звук10
Въздействие8
Ако обложката и диска бяха направени по-адекватно, а песните бяха подредени правилно, това би помогнало на въздействието доста.
9.4

Преди около година чух Paranormal за първи път. Беше на „Голямото налазване” и още тогава разбрах, че това е банда със сериозен потенциал и уникални възможности. Те са пловдивска група с изключително интересна представа за музика.

Композициите им могат да събудят възхищение у всекиго, а шоуто, което представят е професионално и все пак много интригуващо. Сценичното им поведение е изпипано, видът им е модерен, а стилът им е много труден за определяне. Музиката им е тежка, има влияния от метъла, има вляние от хардкора, има електроника, но също така напомня на Viperfish.

Наскоро Paranormal направиха две промота за своето дългоочаквано дебютно ЕР „Five Mistakes”.

Дискът започва с нулевия трак Phone Call, в който се води разговор относно принтирането на дисковете. Следва песента "Kindrakos". Тежка композиция със сериозно електронно присъствие. Песента е страхотна и според мен това е една бъдеща класика. Дрезгавият глас на Кристиян допълва перфектно атмосферата, създадена от клавира. Според траклиста е време Pieces да започне, но явно има причина за гневното обаждане в интрото на албума. Всъщност сега започва "Fuck What They Say" - една вече добре известна на всички песен. Електрониката на Иоан тук е още по-тежка, а в допълнение на това доминират и тежките вокали. Текстът не е сред най-добрите, но след едно слушане е трудно да не го научите. Дисонантният брейкдаун накрая е добър преход към "Pieces". Това парче се запомня основно с припева и като цяло не е най-силното в EР-то, въпреки че е приятна песен. Бас линията на Наката поддържа много прилично барабаните, а вокалите са много приятни. Също така това е единственото парче, което почти няма електронни части. Започва любимата на всички "Kaspela". Видеото от концертно изпълнение на тази песен стана почти толкова популярно, колкото някои от професионалните записи на групата. Наистина има причина - текстът е откровено гениален, а всяка мелодия е напълно логично продължение на предишната, но все пак някак те изненадва. Следва "Dreams", която показва нежната страна на гласа на Кристиян. Като цяло всичко в тази песен е по-спокойно, а електронните партии са много добре подбрани. Очаквах това да е последната песен, но има и бонус трак, "Faded". Странна песен - повече прилича на по-ранни песни на Paranormal, но с добавени семпли. Това не трябва да се възприема като нещо лошо, има много силен начален риф и е много мелодична.

Като цяло съм възхитен, но не и изненадан, че има толкова качествена група на младежката сцена. Това е албум с много модерно звучене. Няма слаба песен и изпълнението е отлично. За съжаление не мога да кажа същото за принтирането на бройките. Артуъркът е добър, но нито един от листовете на цялото ЕР не е форматиран според кутията, принтирането на диска изглежда повече като пиратско издание от края на 90-те години. За цената на самия диск, имах по-високи очаквания.

Георги Искърски

Leave a reply