No Frames: рокът се нуждае от фенове и медийно присъствие!

Преди няколко години по някаква случайност се озовах на Балканския младежки фестивал в Сандански. Сред цялата програма, включваща от народни танци, през хип – хоп батъли, до поп изпълнители, се появиха едни млади хора, все още ученици, които ме удивиха и истински зарадваха с едно от парчетата „Кисело мляко“. Забавен  и актуален за времето, в което живеем, текст, и доста съживяваща тлеещите души на публиката музика, китари, барабани и невероятен вокал и то женски (за първи път виждах и чувах нещо толкова добро!)!

Представям ви интервю с младата банда No Frames:

1. Как се роди бандата и кои са членовете й?

2009 беше годината на рок възраждането в града ни, тогава се роди и идеята за ежегоден рок фест в Петрич. Така през лятото на 2009, в адската петричка жега започнаха първите репетиции на No Frames, като първото ни участие беше на първия „Петрич Рок Фест“.

Групата ни има четирима членове:
Снежина Дуевска - вокали и ритъм китара
Мартина Дончева - соло китара
Клавдия Атанасова - бас
Никола Панев - ударни и перкусия

2. Защо „No Frames“?

Защото нашата философия е да бъдем свободни и различни, без да се страхуваме да бъдем себе си в „свят на обърнати ценности“.

3. Какви са предимствата и недостатъците на малкия град за творене на рок музика и музика като цяло?

Да творим в малък град има доста предимства: разполагаме с повече свободно време, което означава дълги репетиции всеки ден. По-лесно можем да си намерим репетиционна и в повечето случаи не трябва да плащаме за нея. Според мен най-голямото предимство да сме банда от малък град е силната връзка, която се създава между групата и хората, които я подкрепят. Ние специално имаме много силна връзка с феновете и приятелите си. През годините се  сдобихме с много фенове, които ни подкрепят и харесват музиката ни и за нас винаги е било важно да се харесаме на нашата публика.
Недостатъци почти не виждам, но може би липсата на конкуренция.

4. Кое е най – трудното преодоляно препятствие за „No Frames“ като екип и по отделно?

Това беше смяната на двама от членовете ни- Калин Драгнев и Красимир Смилков. От самото начало No Frames набра доста голяма инерция, имахме много участия и ангажименти, които изискваха всички да сме постоянно на разположение за репетиции и пътувания, като в същото време трябваше да балансираме с гаджетата, семействата си и завършването на средното си образование- оказа се, че мацките са по-отговорни.

Що се отнася до препятствията, които всеки един от нас е преодолял, мога да кажа, че да имаш група е все едно да си обвързан с трима човека едновременно и всеки знае за съществуването на другите двама. Когато един има някакъв личен проблем, другите веднага разбират за него и се опитват да помогнат.

5. Кои банди ви вдъхновяват?

Любими банди са ни Nirvana, Smashing Pumpkins, The Subways, Radiohead, Green Day, но винаги сме се искали нашата музика да има собствено звучене, като особено държим текстовете ни да носят послания.

6. Колко хора са замесени в издаването на албума „Positive Manipulation“ и колко време отне то?

Автор на  музиката и текстовете съм аз (Снежина), а осъществяването и записването на албума е на цялата банда. Positive Manipulation е рожбата на четиригодишен труд. Песните бяха написани през тези четири години и затова са толкова различни в стилово отношение. За мен този албум е най - личното обръщение, което някога съм правила към близките, приятелите и феновете си. Всяка песен има история зад себе си и е била вдъхновена от различни събития, пряко свързани с No Frames и хората около мен.

No_Frames_Positive_Manipulation

7. Кое е последното предизвикателство към феновете? Какво е неговото послание?

Последното предизвикателство към приятелите и феновете ни е т.н. „No Frames Challenge“. За участие в предизвикателството трябва да се направи снимка с надписа „No Frames“ на фона на известна сграда или място от града, в който участникът се намира и след това да сподели снимката на страницата ни във Facebook, с името на града, в който е направена.
Посланието на предизвикателството ни е, че всички сме свързани по един или друг начин, било то чрез музиката която слушаме, любовта или случайността.  Затова искаме да докажем, че границите и разстоянието са рамки, които не могат да ни спрат!
Снимката с най-много харесвания ще спечели нашия албум Positive Manipulation + истинско рок разбиване с нас. Крайният срок е 1 май.

8. От какво има нужда българският рок?

Фенове и медийно присъствие.

9. Какво предстои на бандата?

В момента преговаряме за участия на няколко фестивала. Също така се надяваме да направим мини турне, подобно на това, което направихме през зимата, но тъй като в момента всички от групата учат в различни градове ще трябва да изчакаме лятната ваканция или поне месец юни.

Огромни благодарности на No Frames, а ние нямаме търпение да направят лятото още по – хубаво и рокаджийско, отколкото сме го планирали!

*Снимките са предоставени от No Frames и Helena Pavlova Photography

MetalHall

Leave a reply