NAMELESS DAY RITUAL - "раждане" на вдъхновението

Пловдивската банда NAMELESS DAY RITUAL са един от най-новите, но набиращи невероятна инерция музикални феномени на нашата родна ъндърграунд сцена. Бандата се състои от Лъчезар Георгиев - барабани, Ася Катранджиева – вокали, Ангел Дюлгеров – китара, Петър Тодоров – китара, Радослав Паунов – бас и Иван Гърбачев - клавишни.
Дебнехме NDR от известно време в очакване на удобен момент да осъществим този разговор и след поредното им настръхващо музикалните ни слухове участиe - на полуфиналите за Wacken Open Air - решихме, че моментът е настъпил. Интервюто проведохме с очарователния вокал - Ася. Ако не знаете кои са NAMELESS DAY RITUAL - сега е моментът да поправите тази грешка. А за какво си говорихме с Ася? Прочетете в следващите редове.

Адис: Първо, нека запознаем читателите с вас - кои са NAMELESS DAY RITUAL?
Ася: Идеологичният център сме всъщност Лъчезар и аз, в този смисъл музиката е изцяло негово дело, текстовете и вокалите - мое. NDR е всъщност идея на около 5 години. В последствие намерихме точните хора -Ангел Дюлгеров, Петър Тодоров, Радослав Паунов и Иван Гърбачев на клавишни. Всеки един допринесе страшно много за проекта.

Адис: Лично на мен ми е интересно - от къде идва името на бандата?
Ася: Nameless Day Ritual е заимствано от културата на Маите. Те са имали така наречените "nameless days" всяка година. Тук е уловката - безименните дни всъщност не са дните изпразнени от смисъл, а крайъгълни камъни при измерване на земното време., т.е те са натоварени с един особен свръхсмисъл. Ние приложихме тази концепция в нашата реалност като бележим за Nameless Day Ritual всички онези дни, които променят хода на реалността, теб самия... след едно такова мигновение нищо не е същото.

Адис: Къде и в какво откривате вдъхновение за музиката си?
Ася: В живота сам по себе си, в осъзнатото съществуване, в избора за такова...

Адис:Първият ви лайв в София беше в Терминал 1, подгрявахте на прогресив австралийците KARNIVOOL. Какво е усещането да подгряваш банда от техния ранг, харесвате ли тяхната музика? Какво е вашето впечатление от концерта?
NDRTАся: Karnivool са страхотна банда, ние сме фенове, кои повече, кои по-малко; направиха паметен лайв. Чувството е невероятно, още повече това беше дебютът ни на сцена. Атмосферата беше страхотна, публиката ни посрещна и прие много горещо, което ни отпусна, и успяхме да се насладим на преживяването, за което много помогна и организацията в клуба, хората, с които работихме зад и пред сцената, бяха на ниво.

Адис: Как успяваш да скриймваш по този начин? Гласът ти е невероятен! Има ли нещо по-специално в техниката ти или е някакво вътрешно усещане?
Ася: Всъщност едното не изключва другото. Когато развиеш дадена техника, тя вече става проводник на чувство. Аз имах нужда да попълня палитрата си от изразни средства и скриймът дойде като естествен отговор на това. Отне ми време да го развия, аз съм много взискателна, но сега мога да кажа всичко, което искам, и то по начина, по който искам. Разбирате ли, в текстовете ми има неща, които трябва да изкрещя, това е енергията им!

Адис:Наскоро излезе първият ви видеоклип към парчето “Birth”( страхотен звук, музика и атмосфера, между другото), споделете как протекоха снимките, защо се спряхте именно на тази концепция за клипа? Какво послание има за вас “Birth”?
Ася: “Birth” е началото и е недвусмислено като послание. Клипът беше заснет в Studio42 в рамките на един ден, благодарение на Павел Баджаков (PAVZO) и Момчил Николов.
Концепцията е доста достъпна, а именно- изборът на черен фон, лица и инструменти цели да постави на фокус музиката и нищо друго.

 

 

NDR4

Адис: Скоро очакваме и албум! Можете ли да споделите нещо по-конкретно за него? Обложката изглежда невероятно!
Ася: Ами албумът е готов! Няма да споделя нищо, ще го чуете наесен.

Адис: Участвахте на Wacken Open Air Metal Battle Bulgaria 2015, но не бяхте сред финалистите. Има ли някакво разочарование от този факт, въпреки че се представихте на ниво? Какво смятате за бандата-победител Dash the Effort?
Ася: Доволни сме от реакцията и отзивите на публиката и се радваме, че спечели банда, която е проводник на модерените метъл течения в световен план.

Адис: Между другото - комплименти към Лъчезар - на сцената на Маймунарника барабаните звучаха неистово живи, енергични и силни!
Ася: Благодарим!

Nameless Day Ritual

Nameless Day Ritual на W:O:A Metal Battle Bulgaria

Адис: Какво да очакваме от бандата в близките месеци, освен появата на албума, разбира се?
Ася: Участваме в Seattle Night в Sofia Live Club на 22.05.2015 и се заемаме с подготовка на промоцията на албума.

Изключителни благодарности на NAMELESS DAY за това интервю! Ще следим новините около бандата и ще ви информираме за най-новото. Очакваме и есента с нетърпение, когато ще излезе техният първи албум “Birth”. Пожелаваме им успехи и да продължават в същия дух!

Повече информация за бандата можете да намерите в тяхната Facebook страница.

seattle night

Adis

Leave a reply