MOSHPIT MASSACRE 4 в Mixtape 5 B-Side

Събота вечер. Адска жега. Сякаш времето е спряло в очакване на нещо да се случи всеки момент. Може би така е било преди да падне атомната бомба над Хирошима. В случая бомбата се приземи в B-Side на Mixtape 5 и избухна в четвъртото издание на мини фестивала MOSHPIT MASSACRE. Организираният от Иво Масларов – Хиената концерт събра есенцията на българския екстремен ъндърграунд – от скейт пънк през хардкор до дет метъл. От 10-те банди имаше за всекиго по нещо и едва ли е имало недоволни.

No Regrets

image1

Единствената банда с дамско присъствие тази вечер откри купона пред все още малобройната публика с няколко авторски композиции. Доста сурово хардкор звучене и текстове на български, които толкова много липсват на тукашните фенове. С интерес ще следя какво ще е развитието около тази млада шайка.

Krokodenixtix aka KKXX

image2

„Грайндкор, грайндкор – църквата гори!“ Този цитат може би достатъчно добре описва настроението, което създадоха с излизането си на сцена. Първият мошпит за вечерта се състоя под звуците на техния веселяшки grind/crust и подобри значително атмосферата във все повече запълващия се клуб.

Anti Future

image3

Hardcore punk бандата от София започна с леко закъснение. Това донякъде определи поне според мен леко несигурното им и изнервено представяне. Въпреки това момчетата успяха да накарат не малка част от публиката да се „разтанцува“, така че в никакъв случай не бих определил излизането им на сцена тази вечер неуспех.

Warscum

image4

Едни от личните ми фаворити тази вечер. Групата на Иво Хиената напоследък е доста активна – два клипа в amps on air, издаване на EP, предстоящо подгряване на Cannibal Corpse. Мисля, че схващате защо се вълнувам да ги видя на сцена. Забиха мощно своя death/grind и оправдаха името на фестивала, наистина беше клане пред сцената.

Piranha

image5

Очевидно силното присъствие на по-метъл ориентирана публика остави сетът на skate punk бандата от София с по-малко публика. Докато повечето лющеха бири пред клуба, вътре Сашо Шута и компания леко смекчиха звученето, но в никакъв случай не намалиха темпото. Бесни пънк композиции, яко скачане и дивеене на сцена показаха защо Piranha са една от най-забавните банди на българския ъндърграунд. Така де – изпуснахте много.

Concrete

image6

Тазвечершното участие на бандата от Шумен е първото за тях на софийска почва. Техничното и брутално свирене в комбинация с жестоки грухтящи вокали определено се понрави на тукашната публика. Надявам се скоро да ги видим отново, но този път за по-дълго от отредените им 30 минути. Добре сте дошли пак в София, момчета!

 Cut OFF

image7

Мощен хардкор по всички канони на стила. Определено показаха, че не е нужно да си death metal, за да звучиш здраво и да правиш мазало пред сцената. Много скачане и безкраен мош в комбинация с убийствено добър звук. Една от бандите, които гледам за първи път и определено ще следя с интерес оттук нататък.

Coprostasis

image8

Една от най-очакваните групи тази вечер. Copromafia-та забиха асортимент от нови парчета и стари хитове, които не бяха свирили отдавна. Изненада за мен лично беше „Гробар Олигофрен“, която е от песните, попадащи във втората графа. Бандата сигурно беше подготвила малко повече изпълнения, но ограниченото време и безкрайните шеги на Коцето свиха сета на Coprostasis до 6-7 парчета. Това не попречи на публиката да се изкефи на макс и да изпрати групата с викове за още.
И тук може би дойде един от леко дразнещите нюанси на вечерта.

LieVeiL

image9

Не, не говоря за дет метъл групата от Варна. Говоря за публиката, половината от която се изнесе след като Coprostasis слязоха от сцената. Много неуважително предвид качествата на Томи Темелков и компания. Оредялата публика не помрачи настроението на бандата, които забиха няколко чука от първият им албум Instigator. Впечатление прави страхотната им техничност и прецизност, което в никакъв случай не прави музиката суха и скучна. Някак неусетно минаха 30 минути и LieVeiL отстъпиха място на един от гвоздеите на вечерта.

The Revenge Project

image10

Идва ми една дума в главата, с която мога да опиша тяхното представяне и това е професионализъм. Звукът за тях беше почти кристален, всеки инструмент се чуваше отчетливо, а изпълнението беше на световно ниво. Останалите най-накрая верни фенове не останаха разочаровани. Бандата се раздаде на макс като също комбинира стари песни с някои, които се очаква да излязат заедно с предстоящия албум на бандата. Авторската The Sunrise Is Black и кавърът Evil Dead на бащиците DEATH бяха черешката на тортата в тяхното изпълнение.

В заключение мога да кажа, че MOSHPIT MASSACRE се превръща в задължително събитие за всеки любител на екстремната сцена в България. Приятно впечатление направи и щанда с мърчандайз, което даде възможност на феновете допълнително да подпомогнат бандите.
Благодаря на Иво Масларов за перфектната организация и ще се видим догодина с vol 5!

By Oxmodius

Снимки: Асен Кралев

Adis

Leave a reply