W:O:A Metal Battle Bulgaria - готови ли сте за битката? Ето какво споделиха бандите

През изминалата седмица екипът на MetalHall имаше удоволствието да разговаря с някои от финалистите в конкурса “Wacken Open Air Metal Battle”. Свързахме се с бандите и им зададохме по три въпроса, за да разберем какво се случва около тях непосредствено преди самия конкурс.

 

Как е настроението преди Wacken Open Air Metal Battle?

THE REVENGE PROJECT:
Настроението е чудесно, работим върху новия си албум, както и върху страничните проекти, в които участваме. Скоро ще започнем репетиции и ще подберем парчетата, които ще изпълним на Wacken Open Air Metal Battle.

JOHN STEEL:
Страхотно, чувстваме се нахъсани, че сме сред полуфиналистите на WOA Метъл батъл. За нас е чест!

SEVI:
Настроението е супер. Много сме развълнувани и чакаме с нетърпение старта на концертите.

NIGHTMARE:
Доволни сме, че ще участваме на такова събитие. Честно казано нямаме търпение. Там ще участват и много наши приятели от други групи и ще е голям купон.

DEMENZIA:
Благодарим за интереса към нас и за материала, който искате да подготвите. В момента цари истинска работна обстановка в студиото. Завършваме записите по предстоящия си трети албум, който ще бъде готов скоро. Радваме се, че сме сред първите полуфиналисти в конкурса Wacken Open Air Metal Battle и ще покажем най-доброто от себе си във втория кръг.

COPROSTASIS:
Здравейте всички! Настроението ни преди Wacken Open Air Metal Battle е приповдигнато, което е нормално, имайки предвид, че досега никога не сме участвали на подобно мероприятие. Очакваме забавата да е на ниво.От концерти тези дни не ни остава много време да репетираме. Като цяло, освен че свирим по лайфове, ние от доста време и организираме такива, ето например на 17 април подготвяме шоуто на 2 полски банди в София. Това са Obscure Sphynx и Thy Desease. Иначе с нетърпение очакваме батъла.

hate Campaign

HATE CAMPAIGN:
Настроението е ОК, радваме се, че сме измежду групите, които ще участват в надпреварата. Вероятно като започне самият конкурс може да има лека треска.

VIOLENTORY:
Настроението ни е приповдигнато. Това е може би най–големият шанс на този етап, който млада метъл група от България би имала, що се отнася до това да се покаже пред световна публика, както и пред хора от музикалната индустрия в жанра. Мина точно 1 година от последния ни концерт в столицата и очакваме с нетърпение да се срещнем с публиката. Тези две неща ни карат да се вълнуваме и същевременно да се стараем да сме по–добри от всякога.

ESCAPE FROM INFERNO:
Христо: Учуден съм, че сме отговорили на критериите с това, което им пратих. (смее се)
Иван: Ами настроението е напрегнато, това е един огромен шанс за нашата нова група и представянето ни трябва да е на шест
Найки: Ами като цяло аз съм много развълнуван, супер много от приятелите ми и роднините ми ще дойдат да ни гледат и да ни подкрепят. Като цяло ние сме отскоро група и това си е някакво постижение за нас, и сме супер развълнувани всичките, така че ще е супер готиното.

 

Кои от участниците в конкурса възприемате като най-силните си конкуренти за спечелването му?

THE REVENGE PROJECT:
Не влизаме в конкурса с идеята да се конкурираме, а да забием здраво и да зарадваме хората, които са дошли да гледат това страхотно метъл събитие. Желаем успех на всички, нека всички участници дадат най-доброто, на което са способни. Крайната дума е на журито, а това, което ние, участниците, можем да сторим, е да се представим възможно най-добре.

JOHN STEEL:
Честно казано, ние не възприемаме така нещата, за нас е важно да се забавляваме и да дадем всичко от себе си. Ако успеем да спечелим нови фенове с нашата музика, за нас означава, че вече сме победители. Музиката не е спорт, за да се състезаваме. За нас най-важно е феновете и ние да се забавляваме с това, което правим.

SEVI:
Не гледаме на нещата по този начин. Ще се радваме която и да е банда от избраните да иде на такъв форум, защото това е страхотна крачка за българския рок и метъл. Разбира се, най-щастливи бихме били, ако ние сме избраниците.

NIGHTMARE:
Условията са такива (20 мин. на група), че могат да се получат сериозни изненади. Естествено, фаворити са групите с повече опит и предишни големи участия, но за късото време на представяне трябва много добре да се прецени какво да се изсвири. 3-4 парчета трябва да имат цялостно послание, което да казва "Това е само малка част от това, което можем!".

DEMENZIA: demenzia live
Конкурсът събира на една сцена едни от най- добрите български групи в момента. Може би ако бяхме футболни фенове, щяхме да кажем: „Ще ги бием наред” или нещо подобно. Но не... Ние сме музиканти и участваме, за да покажем максимума си и да направим добро шоу.

COPROSTASIS:
Не бихме могли да определим кои банди биха били най-голяма конкуренция за нас, тъй като ние самите не се смятаме за фаворити, но като цяло всички банди, които ще участват са доста, доста силни, без недоразумението Sevi. В списъка с участници виждаме имена като Lieveil, The Revenge Project, Urban Grey, A-Moral, Eufobia, Mizerere, адската машина Warscum, както и много други страхотни български групи, така че всеки един изпълнител със сигурност има какво да покаже.

HATE CAMPAIGN:
Всяка една банда, която участва, е конкурент, щом са стигнали дотук, значи не са случайни. С някои от тях се познаваме отдавна и сме приятели, и знаем какви са им способностите на сцената. Появиха се и много нови млади групи, които напълно заслужават да видят световните сцени. Но ние няма да се дадем лесно, де!

 

VIOLENTORY:violentory
Не бихме се чувствали комфортно да цитираме конкретни имена, защото би означало, че приемаме всички, които не споменаваме, като музиканти с по–ниско ниво. Ще кажем само, че конкуренция има и то голяма. Смятаме, че няма да е лесно на журито да отсъди най–заслужилата група, а и подобен шанс наистина може да промени живота на победителите. Напоследък има все повече и повече силни български метъл банди. Да не забравяме, че и този конкурс е за млади групи, та нищо чудно и някоя от групите кандидати, за която не сме чували, да се окаже фаворит.

ESCAPE FROM INFERNO:
Христо: Simai и As Orchids Wither. Всеки нормален би казал нещо друго, но това са групи с бъдеще според мен. Дано не изберат някоя от групите, които и без това свирят по големи концерти, и шансът за тях не би бил чак такъв скок. Или някои от онези дъртеи над 40, които свирят музика извън времето си.
Иван:  Не съм чувал повечето групи, но мисля, че конкуренцията ще бъде голяма, затова трябва да дадем всичко от себе си.
Найки: Като цяло според мен най-силните конкуренти са ни As Orchids Wither и Urban Grey! AOW, защото са мега добрите и на мен лично са ми една от любимите групи, и са доста силна конкуренция. А за Urban Grey - те са по-прогресирала група и си имат фенове, и само това мен лично ме плаши, нищо друго.

 

Wacken се посещава от 80 000 зрители всяка година. Какъв ефект очаквате да има изява на толкова голяма сцена върху вас като личности и върху развитието на групата?

THE REVENGE PROJECT:
Изява на подобен форум е голямо предизвикателство за нас. Винаги сме си поставяли високи цели и сме работили за все по-доброто представяне на бандата с оглед на възможностите си. Това би бил един от най-силните моменти в съществуването ни, а развитието на групата може да бъде повлияно само положително от подобен вид изява. Така или иначе, подготвяме нов запис, така че групата продължава да се развива и да търси нови сцени. Благодарим за въпросите, успех на всички участници и поздрави на metalhall.net !!

JOHN STEEL:
Уау, да свириш пред 80 000, предполагам, е уникално готино, но и ангажиращо... все пак трябва да успееш да ангажираш вниманието на толкова много хора с музиката си... успееш ли, със сигурност значи си постигнал нещо. Иначе как би въздействало това на нас като личности и развитие на групата... като личности - би ни нахъсало да продължаваме все в същия тон, както досега. Ние сме обикновени земни хора и по никакъв начин едно такова участие не би ни накарало да се възгордеем и да започнем да си мислим, че едва ли не сме постигнали целта си. Има още доста път да се върви. Относно развитието като група, едно участие на WOA Метъл Батъл със сигурност би ни накарало да се чувстваме уверени и че вървим по правилния път. Поздрави от нас.

SEVI:sevi live
Само и единствено положителен и градивен. Миналото лято свирихме пред 60.000 души в Зайчар на фестивала Gitarijada и това ни зареди с много нови сили и енергия, спечели ни много нови фенове извън страната.

NIGHTMARE:
По-добре на този въпрос да отговорим по-късно.

DEMENZIA:
Чувството да свириш на една сцена със световни имена е несравнимо. Имаме опит в няколко международни фестивала в чужбина. Атмосферата, контактите с групите на сцената и извън нея, публиката, срещите с хора, които те виждат за пръв път на живо. Цялото това преживяване ни надъхва да продължаваме напред и затова ще направим каквото зависи от нас, за да победим в конкурса и да сме първата българска група, свирила на най-големия рок и метъл фестивал в света - WACKEN OPEN AIR.

COPROSTASIS:
Ако се случи така, че ние да сме групата, която ще спечели, и отидем на Wacken, със сигурност бихме били изключително щастливи да представим музиката си пред такава разнородна аудитория и това няма как да не повлияе на цялостното ни развитие въобще като група, а и като отделни личности на всеки един от нас. Като цяло искаме да се развиваме и да правим колкото се може повече музика и яки парчета.

HATE CAMPAIGN:
Несъмнено участие на такъв голям фестивал като Waken може да е от огромно значение за групата. Шансът да те видят повече фенове, да се запознаеш с хора, които биха помогнали за бъдещо развитие на бандата, да създадеш полезни контакти не е за изпускане. При всяко положение това би било голям плюс за всяка една група. Все пак друго си е в биографията на бандата да пише, че има участие на Waken.

VIOLENTORY:
Вярваме, че подобна изява може да промени много неща. Най–малкото е, че никога не сме свирили на такъв фестивал и пред толкова много хора. Със сигурност дори самото изживяване да стъпим на сцената на Wacken би внесло промяна. На първо място, ако групата се чувства доволна от собственото си представяне, това само по себе си би било едно голямо вдъхновение, което би ни държало дълго занапред. А имайки предвид, че там ще присъстват представители на най–големите продуценти и издатели на метъл музика, само може да фантазираме за шансовете, които би имала всяка една група, стъпила там.

ESCAPE FROM INFERNO:
Иван: Участито на Wacken би било нещо прекрасно.Това е едно грандиозно събитие и разбира се, би оказало голямо влияние върху развитието на групата в бъдеще.
Найки: Ами значи очаквам доста хора да ни харесат и даже да ни заобичат, и да ни намери някой чичко мениджър да ни побутне малко и да прогресираме. А до това, че има 80 000 зрители, мен изобщо не ме притеснява, защото колкото са повече хората, за мен е по-голяма радост, защото като са малко се чувствам неловко и някак притеснен.
Христо: Ами дано не скъсам струна.

Ние от MetalHall пожелаваме успех на всички участници в W:O:A Metal Battle Bulgaria! Убедени сме, че победителят ще представи страната ни достойно на международния финал в Германия, защото вярваме, че в България се прави метъл на световно равнище и е крайно време да покажем това на света.

Напомняме ви, че W:O:A Metal Battle BULGARIA 2015 ще се проведе между 24 април и 2 май в "Маймунарника" в Борисовата градина в София. Разпределението по дни можете да видите тук.

WOA metal battle 2015

Димитър Йосифов

Leave a reply