Max Pain от The Revenge Project: коленете ми се разтрепериха като излязохме на сцената преди Sodom

Кога разбрахте, че вашето призвание е музиката?

Не мисля, че има точен момент! Бих казал ,че са поредица от събития и запознаства! :-). Като тийнейджър и запален по тази музика (предполагам ,че с всеки е така) тайничко си мечтаех да бъда в група.

Бих казал,че за мен ключовият момент беше запознаството с братята Крум и Кристиан и бургаската група Ексхумация, както и немската група Crematory с албума Transmigration 93-та.

Както знаете този албум беше новаторски за тези години. Дет метълът беше омекотен с мелодични рифове и водеща роля на клавир. Ексхумация беше извесна като траш банда (Staffa също е свирил в тази група), но двамата братя бяха решили твърдо да сменят стила, но им трябваше някой да се справи с тежките вокали.

Аз им предложих да опитам, въпреки че нямах никакав опит и започнахме. Беше ми трудно в началото, но бях толкова интусиазиран, че набързо взех да влизам в час. После направихме и първите записи на мини албума "Тowards Тhe Verge" през 1995г. и после зписахме още 3 нови парчета, но дойде време за казарма и нещата спряха до тук с идеята да се съберем след като се уволня. Така и не се случи!

Разкажете ни за вашия стил на свирене. От кого черпите вдъхновение?

В стилово отношение,както винаги съм казвал никога не сме си поставяли рамки и никога не сме си казвали, че трябва да свирим като тези или онези групи които са ни любими. Естествено е да имаме влияние от любимите си групи, но хубавото е, че вкусовете ни са много сходни, но и всеки си има и негови, които са по-различни.

За мен лично стилът ни е най общо казоно мелодичен death metal като този, който свирят шведските групи и типичния за тях почерк. Имаме и по-различни по-мелодични като "1000 Voices" или пък по-твърди винаги е различно."Visions" например е преработена песен на Diabolism и в общи линии процеса на композиране при нас е следният:

Събираме се на репетиция, Deimoz или Staffa показват нови идеи и започваме сглобяването.

Няма да изреждам любими банди, защото са много :-)!

Ще ни разкажете ли как присъединихте към The Revenge Project?

Години след това , някъде през 2000 г. се бяха събрали вече The Revenge Project - Staffa (Карцер), Deimoz (Diabolism), Дечо (Necromancer), Николай Кустев и Гани от Korozy. Аз се познавах с тях от години, но не движехме заедно - просто познати. Пак през същата година по стечения на обстоятелствата се засякохме с Кустев на купон някаде, разприказвахме се и се оказа, че имаме много сходни вкусове за групи, стилове и се сприателихме. Един ден Николай ми каза, че са започнали да записват нов материалThe Revenge Project в домашното студио на Любо (Astaroth), кoйто свиреше в Korozy, а после свири и в Revenge на бас. Момчетата бяха доволни, че записите стават доста добре и няма да се ходи до София. След като записаха китари бас и барабани стана ясно че има проблем с Гани (нещо нямал все време да запише вокали) и аз предложих да се пробвам, ако искат.

На следващият ден ми звънна Staffa и каза: "Готов ли си утре да записваш вокали?" Малко се стъписах защото нямах готов текст и не бях чувал песните. Следобеда двамата с Deimoz минаха през нас и ми донесоха текст и запис да чуя. Подготвих се и на следващия ден записахме "Anger To Dwell". Така станах част от групата!

Малко след това завършихме и първото ни демо "No Chance to See the Sun Again".

През 2008 г. участвахте заедно с Cradle Of Filth на фестивала Spirit of Burgas. С какво впечатление останахте от фестивала?

Даа! Имахме удоволствието да свирим на първото издание на Spirit Of Burgas. Жалко,че такъв чудесен фестивал беше унищожен безвъзвратно!

Първо трябва да уточним, че не бяхме с Cradle на една сцена, те свираха на главната сцена а ние на Jack Daniels сцената и в тяхната VIP зона нямахме достъп . Някои по-нахални приятели (смее се) успяха да се вмъкнат в зоната и да спипат Дани за снимки. но ние не се вредихме! Иначе на Jack сцената мина перфектно.  Имаше много хора пред сцената имаше много пот на сцената, мисля че свирихме час някъде - не си спомням точно. Беше доста гореща вечер, но атмосферата беше незабравима! Толкова много снимки имам, невероятна вечер!

На 27 февруари 2004 в София бяхте на една сцена заедно с траш метъл легендите SODOM. С какво мнение останахте за тях?

Ето че стигнахме и до концертите!

Лека, полека натрупахме репертоар от авторски парчета и малко кавари на любими групи. Започнаха и клубните изяви. Но през 2004 получихме много специална покана от Стейн студио да отворим за легендарните Sodom. Беше много вълнуващо преживяване за всички ни, за първи път на голяма сцена! Още си спомням съвсем ясно как излизам на сцената супер притеснен и момента, когато цяла зала изрева в един глас, коленете ми буквално се разтрепериха!

След първата песен вече ми мина притеснението усетих, че публиката хареса отварящото парче "New Kind of Religion" и концерта мина супер. После си признахме колко сме били стъписани в началото и се прибрахме в съблекалнята да пием по едно питие до като започнат Sodom.

След края на концерта двамата с Deimoz отидохме при чичо Том и компания запознахме се, казахме си по едно наздраве, видяхме, че явно са изморени и си тръгнахме.

Не сме общували кой знае колко, така че нямам какво да опиша като впечатление. Иначе всеки знае, че концерта беше паметен!

В края на юли 2005 свирихте на една сцена с полските дет метъл бащици VADER. Ще ни разкажете ли за тази изява?

През 2004 бяхме поканени от промоутъра "Most Of Evil" заедо с други БГ метъл банди да отворим за Vader в София.

Концертът беше в нещо като летен театър близо до семинарията.Като цяло впечатленията ми и спомените са само хубави. Toва беше първият концерт на такава класна дет метал банда за мен и фактът, че цялата група ги харесваме много допълнително ни надъха за този концерт.

Както по-късно стана ясно освен, че на сцената са машини се оказаха и много приятни хора. The Revenge ProjectПомня също, че апаратурата не беше много на ниво включително и този зад пулта и цял следобед в най-голямата жега се правеше саундчек.

Сцената беше залята със смола като за покрив и по едно време на чека усетих че половината част от подметките ми са потънали (смее се)!Другият забавен момент беше, че след концерта някой веселяк беше казал че давама със Staffa сме се намазали със "СПЕЦИАЛНО" вещество, за да лъщим нарочно понеже бяхме голи до кръста и потни! Ха-ха-ха!

Иначе Vader ни потрошиха просто! Нямам думи!

Разкажете ни за вашия клип The Dawn of Nothingness и как приехте новината, че сте подгряваща група на финските блек метъл лидери Catamenia?

На 24 май 2005  излезе и нашият първи албум "The Dawn Of Nothingness", а наши издатели станаха "Стейн Студио".

Не си спомням какви концерти е имало през месеците после, но нямаше официална промоция. Пак някаде в този период пролет-зима на 2005 бяхме поканени от "Most Of Evil" да отворим за Catamenia в София. Тогава нашите издатели дадоха идеята да промотираме официално албума точно на този концерт.

Концертът беше добре посетен. Catamenia се оказаха готини пичове, естествено пак имаше проблем със саунда, сцената беше незнайно защо с наклон към публиката, но на никой не му пукаше, беше весело!

Неприятен единствено се оказа моментът, в който стана ясно, че издателите са тиражирали грешен мастеринг (несполучлив) и албума звучеше ужасно! Имаше и продадени дискове вече...

И този концерт не мина без забава!

През ноември 2007 взехте участие в Nuclear Blast Festival в София заедно с Amorphis, Benediction и Edguy. Разкажете ни нещо повече за фестивала!

Фестивалът 10 години "Nuclear Blast" беше поредното незабравимо преживяване за цялата група!

Все любими групи събрани на едно място. Много весело мина и автърпартито след това. Всички банди дойдоха в заведението и беше много яко!

Как се почувствахте като специален гост на концерта на Rage?

Честно казано, предложението да отваряме за Rage ни дойде доста ободряващо поради факта, че не бяхме излизали скоро на по-голяма сцена!

В началото малко се зачудихме дали сме подходящи за случая, заради голямата разлика в стиловете, но после решихме, че няма да е такъв проблем и наистина сTHE REVENGE PROJECTе оказа че не е. Много се зарадвахме и от факта, че на концерта имаше и много наши фенове от София, които ни споделиха, че и двете групи са им любими и се е получило много добре.

Наблюдавах внимателно реакцията на феновете и мисля, че нямаше недоволни. Звукът също беше на много добро ниво, всеки който иска може да гледа целият ни сет в YouTube, качеството е доста добро.

През 2005 пък подгрявахте Destruction в Каварна, а 1 юли 2006 Paul Di Anno в София. Какъв е вашия спомен от тези концерти?

Както разказах по-нагоре за участията ни на големи сцени винаги емоциите са много! Разбирасе че се случват и разни изнервящи случки, но те не са фактор чак толкова!

Също и клубните ни изяви в страната са свързани с много приятни случки и веселби.

Спомените и преживяванията заедо с момчетата за тези 16 години са много, много и какви ли не, но важното е, че по голямата част са положителни и весели.

Участвахте сте на Exit Festival в Нови Сад, Сърбия. С какво запомнихте участието си?

Фестивалът "Exit" в Нови Сад беше поредното незабравимо участие за нас! Наложи се да пътуваме доста до там. Стартирахме с глоба за неправилно спиране в Слънчев Бряг!

Но самият фестивал беше уникален! Това е фестивал от типа на "Spirit Of Burgas", но малко по голям. Цялата организация беше желязна, даже малко се бяха престарали с мерките за сигурност.

Подкрепата на феновете беше изключителна! А най паметен беше моментът, в който докато свирехме ни хвълиха сръбско знаме с логото на групата изрисувано върху него.

Пазим го окачено в репетиционната като светиня! И сме много горди, че си имаме и фен клуб в Нови Сад!

Тази година подгрявахте ABBATH. Разкажете ни за концерта!

Аbbath е легендарен тип! Всички в групата сме му фенове, както и на Immortal, но най- големият му фен е нашият китарист Deimoz!

За емоциите е ясно! Ха-ха-ха!

Преди концерта се чуха разни мнения, че не ни било мястото да свирим на този концерт, но в крайна сметка аз мисля, че съвсем си бяхме на мястото, хората се забавляваха и събитието мина много добре, като изключим малоумната проява на някакъв пиян фен и опита му да издърпа Abbath от сцената след края на концерта. Ние също бяхме ощетени и още ме е яд!

Abbath се ядоса и си замина. Даже по една снимка не сварихме да направим.

Ще ни кажете ли нещо повече за вашия китарист Staffa и неговия солов албум?

Ами за Staffa могат да се кажат много, много неща!

Това е човек изцяло отдаден на музиката,
изключителен музикант и китарист винаги пълен с идеи, човек който не спира да твори, а както се видя в последно време е на път да стане и много добър продуцент зад пулта!

Другата му голяма страст, като изключим T.R.P. си остава хардкорът и винаги е готов да композира не едно парче, а цял албум за нула време. Много бързо напредна и с продуцирането на звукозапис, така че вече няма пречки пред него да реализира всичките си проекти.

Тук искам да подчертая, че той продуцира изцяло целият "Figment Paradise" с мастеринга.

И не на последно място,  добър човек и приятел!

С какво ще запомните вашето участие на финала на W:O:A Metal Battle Bulgaria?THE REVENGE PROJECT

Участието ни на W:O:A Metal Battle беше интересно предизвикателство със състезателен привкус!(Смее се.)

Всички знаят как завърши! Какво се случи с победителите не съм чувал. Явно...

За нас беше успешно, направихме това, което винаги се стараем да правим и мисля, че реакцията на публиката беше показателна. Организаторите бяха си свършили работата идеално, звукът беше на ниво, журито също, като изключим съмнителния немски музикат от някаква съмнително кадърна блек метал банда, но в крайна сметка ние сме доволни.

Кой е композиторът, с когото обичате да работите?

Интересен въпрос! Ние сме група и винаги работим заедно.

Двамата китаристи Staffa и Deimoz винаги са работили в пълен синхрон, за което много им се възхищавам!

Много добри музиканти, хора които винаги имат усет как да направят добър аранжимент и всичко да върви гладко. Мисля, че каквото и да кажа повече ще е излишно! 🙂

Как минава един ваш ден преди голяма изява?

Денят преди голяма изява най- често минава в път, после висене и чакане за саундчек, който много често не е в уреченият час по разни причини и общо взето е доста изморително и далеч не е забавно. Но ние сме свикнали с тези неща и гледаме да се веселим с разни бъзици и шегички. После двамата с Кустев караме обратно до Бургас цяла вечер и така!

Разбира се е имало и вечери когато сме оставали за партито после, но това е по рядко.

Благодаря Ви за отделеното време! Ще пожелаете ли нещо на читателите на MetalHall и нашият екип?

Аз също благодаря от мое и от името на цялата група The Revenge Project за вниманието!

Пожелавам на всички читатели на MetalHall да сбъднат всяко свое желание и да постигнат всяка цел пред тях. Да се забавляват от сърце, да слушат хубава музика и винаги да има много бира!

Благодаря още веднъж!

Tonia Manolova

2 comments

  1. боб 15 март, 2016 at 01:08 Отговор

    Страда за вакен милия, много го е яд когато някоя по-млада банда успява. Нищо, че ревенджите не отговаряха на изискванията за група без договор какъвто не са имали със Стейн. Ако не знае какво е станало с победителите, да си пусне тубата и да плаче…

  2. Master 6 юни, 2016 at 23:59 Отговор

    Доколкото го познавам изобщо не страда. The Revenge Project са си една много добра българска група и заслужават да пробият навън. Определено не отстъпват на нивото на чуждите банди. Имат нужда да ги забележи някой по-голям промоутър. Не знам какви са им възможностите за пътуване и участия, но на сцена са страхотни. Цялата банда работи в синхрон, всички участват и всеки си знае ролята. Затова и лесно печелят фенове.

Leave a reply