LieVeil - AUTOMATON промо

С леко закъснение, от което ме е срам не на шега, ще ви попиша за едно страхотно събитие, случило се на 24 март 2016 в малката зала на Mixtape 5 в София. А не трябваше да е там - лично мнение.

LieVeil имат промо на новия си албум - AUTOMATON.

LieVeil са от Варна. Tрябва да ги знаете. И трябва да ги харесвате. АМА МНОГО.

По мартенски обичай, навън е студ, фас пауза и влизам бързо в залата. Обявеният час за отваряне на врати е 20:00, хора привидно няма- нормално, казвам си, ще се напълни, все пак това са LIEVEIL.

Лирично отклонение - за първи чух варненската метъл банда на миналогодишния конкурс за Wacken Open Air. Беше изкъртване на слухови сензори и обич от пръв поглед.

Няма нужда да споменавам, че с нетърпение очаквах новия албум. Бърз оглед на мърча, сдобиване с фланелкаgrimaze20160324-06 и две CD-та и обратно за първата банда.

GrimaZe - младежите започват малко по-късно от обявения час, разбирам ги, никой не иска да свири пред десет човека публика. В този момент се процежда едно много тъмно усещане, че именно толкова ще си останем до края на вечерта.

Бандата е млада, това си личи отвсякъде, лека хаотичност в звука, но целият им сет е изсвирен с огромно желание и кеф. За начало ни поднасят няколко авторски парчета, а накрая доста неочаквано барабанистът и басист си разменят местата - и тук именно с това парче на Gojira GrimaZe ми вдъхват страхотна надежда за своето развитие. Буквално изкъртиха сцената!

Клубът се понапълва и идва времето за Пиронът на вечерта - LieVeil.

От къде да започна?

LieVeil са едно страхотно доказателство, че музика у нас се прави, и тя е качествена и стойностна, че имаме страхотни музиканти, със страхотни качества. Господин Темелков владее китарата на свръхестествено ниво, Александър Василев е звяр на барабаните и само slow motion video може да помогне, за да се види как по дяволите, тоз човек свири.

AUTOMATON е едно перфектно надграждане на първия албум - Instigator. Личи си колко труд, пот и хъс са хвърлени в създаването на новия албум.

Лични фаворити са ми едноименната Automaton и Photon, като обаче ми е трудно да се спра само на тях, защото всяка песен в албума е страхотно death, trash, progressive метъл- леле-мале меле. Георги Димов ни поднася и една „балада“- ‘’ADHD’’, която окончателно ни отлепя мозъците от черепната кутия. Слушам аз и си мисля за разни вселенски мъдрости, афоризми, черни дупки и съзвездия, защото така трябва да звучи - безкрайният чист хаос. Прекрасен в своята бъркотия, жив и поглъщащ. И да, много харесвам LieVeil. Личи ли си?

lieveil20160324-07Направо не ми се мисли какво още може да излезе из под музикалното въображение на варненци, но го чакам с нетърпение!

Пожелавам им успех, защото го заслужават!
Пожелавам им и по-голяма посещаемост на останалите събитие от промото за албума, защото софийската публика доста се изложи.

Sometimes we take, sometimes we pay*
*“Exordium”, LieVeil

Фотограф: Цветелина Костова, на която страшно много благодаря за подкрепата!

Adis

Leave a reply