lieVeil представиха мощно дебютния си албум с подкрепата на Formless Reality

Има концерти, за които е трудно да пишеш. Вероятно, защото музиката, която си имал възможност да чуеш е била достатъчно красноречива...или просто, защото през цялата вечер така силно си се отдал на адските звуци, идващи от сцената, че почти нищо не е останало в главата ти. Като информация. От емоции си преизпълнен. Или пък е била абсолютна и тотална касапница и не можеш изобщо да си намериш мислите.

Без преувеличение, точно това се случи в столичния рок клуб Jet Rock на 22-ри февруари, където софийската банда Formless Reality любезно подкрепи варненските си приятели от lieVeil в представянето на дебютния им албум "Instigator".

А ние за пореден път се убедихме, че когато на една метъл сцена се срещнат софийска и варненска банда, се получава нещо страшно. В абсолютно пряк смисъл. Примерите са доста, но конкретно в дъждовната съботна вечер, бяхме тотално и трайно отнесени от тези две групи.

"Безформените реалисти" излязоха малко преди 22.30ч. на сцената и брутално забиха авторските си парчета “Sign Оf Destiny”, “Between 2 Worlds” и “Spirits Within”.

20140222_222749

И независимо, че в последните месеци имахме възможност няколко пъти  да ги гледаме наживо, всеки техен  концерт е истинско богатство за феновете. Те успяват по един много приятен начин да те увлекат в музиката си.

Някой каза, че е имало леки проблеми с озвучаването?!Възможно е, не знам, аз слушах китарите. И гледах какво правят момчетата с тях. Красота от звуци!

Всъщност, Formless заложиха изцяло на авторските си неща в началото, като чухме “Origins”, “Omen” и “Soultrade”.

А това, че във всяка пауза, в която не откачаше главата си от мятане или не раздираше стените на клуба с гласа си, Данчо (вокал) показваше удоволствието и признателността си към всички присъстващи, беше адски приятно.  Но е твърде спорно кой трябваше да е благодарен.

Изживяхме и “Down With The Sun”( Insomnium), “Wicker Man” (Iron Maiden) и "Weed Out The Weak” (Hypocrisy), изпълнени страхотно и вдъхновено.

Заключителният "танц" на Formless беше "The Dance Of Shadows”,  с който те оставиха сцената толкова нагорещена, че и най-леката искра щеше да я запали.

И тази искра беше дадена от машините  lieVeil.

20140223_000328

Първоначално те спокойно се настаниха зад инструментите си и леко ни поведоха в разходката "Instigator" с едно страхотно интро, което е и начало на самия албум. Но след като на сцената се появи и последният елемент от групата  – Георги (вокал), колелата се завъртяха толкова мощно, че почти не усетихме как музиката им тотално ни смаза. Някаква страшна смесица от thrash, death и progressive. Звуци, които човек трудно би могъл да опише. И може би не трябва.

Без никакво бавене чухме "Paltry man" и "The One". А след тях – и симпатичния варненски акцент, с който lieVeil се представиха.

И после касапницата продължи. За последователността на парчетата за съжаление, точен спомен нямам, но важното е, че чухме целия албум. Live!

Aдмирации към бандата за парчето "A.D.H.D."( Attention Deficit Hyperactivity Disorder ), носещо силен социален мотив и звучащо още по-страхотно наживо.

Признавам, че в един съвсем кратък миг, успях да се замисля, как може толкова лъчезарни момчета да създават такива зверски звуци с пръстите и гласовете си, но мисленето приключи дотам. И после музиката продължи да говори.

А тя беше идеално изразена с "Shopping Therapy", "A Point Of View", "Torpid" и убийствената "Horo Raised".

След което всичко сякаш приключи и сцената притъмня.  Но само за кратко, защото виковете ни ги изкараха отново. И те забиха "Terror Eyes", която е финална и за албума.

50-минутният убийствен сет на lieVeil  премина безпощадно като торнадо през нас. А ни се стори като миг! Хубавите неща наистина свършват бързо и неусетно.

В крайна сметка, сцената остана цяла, но главите ни бяха потрошени. От удоволствие!И адски много стойностен метъл!Респект, Formless Reality и lieVeil !!!

Малко размазани силуети и размятащи се коси има тук.

MetalHall

Leave a reply