Jet Rock по чудо оцеля след двойната атака на DownFall и Downslot

И това съвсем не е преувеличено като става въпрос за разбиващия концерт на двете банди на 15.03.2014г. От една страна, софийският клуб беше пълен до краен предел, a от друга – музиката, на която в продължение на почти 3 часа станахме (до)волни слушатели, направо ни отнесе главите. Буквално!

Първи на сцената излязоха момчетата от DownFall. Готини, свежи и адски симпатични.

Без да омаловажавам авторската им музика, аз лично ги свързвам с TRIVIUM, защото са единствената българска банда (поне, която аз съм слушала), която не само се осмелява да изпълнява парчета на популярната американска банда (което не е никак лесно), но и го прави много добре. И без много обяснения и приказки, DownFall поставиха мощно начало на вечерта именно с “Built To Fall” на TRIVIUM. И мисля, за всички беше ясно, че тази вечер ще бъде страшна.

Хубавото беше, че момчетата този път бяха решили да заложат на по-тежки парчета, което за съжаление обаче ни лиши от страхотните и много любими баладични изпълнения като “Simple Man” на Lynyrd Skynyrd и “Bad Company” в оригинал на Bad Company, но сякаш по-познато в изпълнение на Five Finger Death Punch. Но другото хубаво беше, че чухме и авторските им песни “My Reflection” и “Enemies“, които намериха идеалното си място в сетлиста на бандата.

Разбира се, не липсваха песни на Bullet For My Valentine, Avenged Sevenfold и Godsmack. Приятна изненада и истински подарък за феновете беше изпълнението на “Ain't My Bitch” на Metallica, която дори самите те не изпълняват на концертите си и не е от най-популярните им песни изобщо.

А DownFall са толкова харизматични и готини, свирят с някаква ужасна лекота и отдаденост и адски лесно увличат публиката и бързо печелят симпатии. Малките проблеми с едната китара не попречиха ни най-малко парчето “Seasons In The Abyss“ на SLAYER да се получи повече от страхотно и пред сцената да настане истинска лудница. А краят? ”Re-spect, walk…” и PANTERA!

Един чудесен избор и страхотен финал от DownFall! А в малкото останали минути, в които трябваше да си вземем дъх и да съберем сили за следващите машини, се замислих, че ако може да се говори за някакъв недостатък при тази банда, то това е фактът, че не залагат повече на авторските си неща. А се справят страхотно, и талант имат, така че със сигурност бих искала да имат повече своя музика.

Абсолютни благодарности за прекрасно подбрания сетлист и емоциите, с които ни заредиха DownFall. А ето и всички песни, които чухме:

1. Built To Fall – Trivium

2. The Last Fight – Bullet For My Valentine

3. My Reflection

4. Hail To The King – Avenged Sevefold

5. I Stand Alone – Godsmack

6. Watch The World Burn – Trivium

7. Enemies

8. Ain’t My Bitch – Metallica

9. Keep Away – Godsmack

10. Seasons In The Abyss – Slayer

11. Creeping Death – Metallica

12. Walk – Pantera

Малко след полунощ Downslot излязоха на сцената. И ни смазаха! Обратно на DownFall, го направиха с авторски парчета изцяло. Единственият кавър, който чухме беше “ The Тhing Тhat Should Not Be“ на Metallica.

Но...ни започнаха с “Fear Within” и “Reborn”. И беше абсолютно възможно на другия ден наистина да искаме да се преродим в нови тела, най-вече заради болките във вратовете, които Downslot неизменно причиняват с всяко свое участие. И сякаш всеки път забиват по-яко от предишния.

Вероятно като най-познати и обичани “We Will Rise”и “God Is War” предизвикаха най-страшната лудница сред публиката и погото беше повече от логично и задължително. А аз се чудех откъде не-голям човек като Илиян (вокал) вади такъв зверски глас, едновременно с това прави чудеса с баса и сякаш притежава неизчерпаеми сили и енергия, които няма как да не предаде на всеки, който слуша или гледа.

Всъщност, момчетата ни изпълниха целия си дебютен албум, с малки размествания на песните. После имахме възможност да чуем и няколко нови парчета, които се надяваме съвсем скоро също да влязат в албум. “Beg”, “Final Chapter” и “Second Chance” звучат доста силно и обещаващо и доказват, че Downslot са една адски добре смазана траш машина, която помита безкомпромисно всичко живо.

Макар и сякаш леко уморена, с виковете си за още доза качествен метъл, публиката накарa бандата да изпее за първи път и най-новото си парче, което дори още няма своето официално заглавие. Стегнатият и мощен сет на Dowsnlot завърши именно с тази песен, в която се открива една прекрасна мелодичност в гласа на Илиян, а не само типичният за стила рев.

A тази вечер момчетата за пореден път затвърдиха значимото си място на родната ни сцена и ни накараха с нетърпение да очакваме както следващите им изяви, така и втория им албум.

Сетлистът на Downslot:

1. The Fear Within

2. Reborn

3. New Beginning

4. We Will Rise

5. Ghost Behind

6. Empty Room

7. The Тhing Тhat Should Not Be – Metallica

8. God Is War

9. Beg

10. Final Chapter

11. Second Chance

12. New song – no name

Вместо заключение, нещо като сбита ретроспекция на събитията: чухме страхотни авторски неща, както и много любими парчета на обичани групи, пяхме и викахме заедно с бандите и останахме ужасно удовлетворени от вечерта. А аз за пореден път се убедих, че българската сцена е невероятна и е нея има изобилие от талант, стойностна музика и положителна енергия. Благодарности и на жертвоготовния барман, който успешно се погрижи за неутолимата жажда на множеството и допринесе концертът съвсем заслужено да мине в графа „запомнящи се“.

Снимки можете да разгледате тук.

 

MetalHall

Leave a reply