Интервю с Иван от Алтеа

Първо, това като че ли ми е най-интересно - как се събрахте в Алтеа?

Как се събрахме е дълга история, но първо нека започна с това,че в този състав сме от 1 година, като преди това бяхме с друг басист и китарист. Историята на бандата започва още от преди години, когато нашият вокал - Росен - направил тази група с още негови приятели и започнали да правят песни. По-късно се разпокъсват и всичко остава така - допреди година и нещо, когато заедно с бившите вече членове на бандата (басиста и китариста) решават да направят група. След това идваме аз и соло китаристът, с когото сме в момента (Валентин) и половин година сме в този състав. След малко неразбирателство и след като решаваме да се кръстим на предишната (първа) Алтеа, се разделяме с басиста и китариста и на тяхно място заемат местата им сегашните басист - Димо и ритъм и соло китара  - Цецо. Така се събрахме в този състав : Росен-вокал, Иван-барабани, Валентин-соло и ритъм китара, Цецо - соло и ритъм китара, Димо - бас.

А защо сте имали дрязги помежду си?

Просто бандата се дели на старата Алтеа, която е била преди години, и "новата" в която сме сега, а в новата има само една промяна и то смяната на басиста и китариста. Принципно винаги е било проблем споделянето на мнения и затова се стигна до неразбирателство,но не сме се карали - като всяка банда е имало дрязги. Все пак ни обединява музиката.

Какво всъщност означава името ви?

Името всъщност е Althea --ружа. От гръцки Althea означава лечител.

Ти специално как се включи в групата?

Тогава бяха още Росен и старите басист и китарист, търсеха барабанист и соло китарист. Аз свирех с Валентин и ни предложиха да бъдем прослушани с него. След това вече се събрахме като група, защото до тогава нямаха цялостен състав. Всъщност сме почти от самото начало на новата Алтеа.

Как записвате песните си?

За момента нямаме записани песни, но имаме студио. Общо взето тук в Стара Загора всяка банда си има студио или поне оборудване, където да записва работите си - повече са студията, отколкото бандите(смее се)

По какво работите в момента, имам предвид - готвите ли нов албум, или EP, или песен?

Работим по авторски работи, но липсата на време ни ограничава. Точно преди няколко дни приехме предизвикателство на един фест тук да представим наши работи, но е рано да се говори още дали ще се осъществи.

Точно сега се радвам на кавъра на Forever. голям фен съм на Kamelot и се изненадвам приятно!

Приятно слушане! Общо - взето всички малко или много харесваме пауър-мелодичния метъл, макар и всеки от нас да слуша различни работи, за това и направихме трибют на Helloween, може би една от бандите, която ни свързва най-много.

Кажи ми, трудно ли е да правиш такава музика в нашата скромна държавица?

Определено е трудно! Поради малкото интерес всичко се прави за удоволствие предимно от по-малките групи като нас. Специално за хеви-пауър метъл има много банди, които правят или по-тежка или по-лека музика - това ограничава интереса на дадени хора и до скоро правехме всичко от добро желание, но това не е решение за просперитет.

Смесването на метъл с елементи на dubstep и drum and bass как ти понася?

Смесването на стилове е много добро, наскоро слушах микс - хаус и метъл. Беше направено много добре. Отностно dubstep и drum and bass нека само кажа, че съм присъствал на такъв концерт и това би сложило точка на това как ми понася (смее се)

Занимаваш ли се с друг вид изкуство, освен музикалното?

Завършил съм графичен дизайн, правя татуси, падам си по традишънъл арт-а и естествено рисуването, изкуство-ходя на бойни изкуства и с това се изчерпвам!

Откъде черпите вдъхновение?

Други банди, предполагам, и от дълбините на извратените ни мозъци!

Кой пише текстовете? Изобщо, има ли ясно разграничаване между това кой какво прави, или всички наедно участвате в процеса "писане на песен"?

По принцип не съм от привържениците на варианта един да пише музиката на всички, затова се стараем всеки да си свири каквото му харесва, но когато някой има идея и иска да стане, както го вижда, си помагаме.

Кой е последният гаф, който направихте на сцената?

О, не се сещам точно, но мисля че басиста настъпа кабела на единия китарист и като се мръдна му изключи китарата (смее се)

Сега като за последно: какво би посъветвал хората, които ще прочетат това интервю?

Да слушат хубава музика и най-важното - това, което им харесва! Правете авторска музика!
Поздрави и keep Heavy !

MetalHall

Leave a reply