Интервю със Soundprophet

Здравейте! Представете ни се.

Пепо:

Здравейте! Групата е създадена през 2010 година в София. След различни рок проекти се намерихме с Митко Пешев (китара) и решихме да направим банда. Граматиков и Ники се включиха буквално на следващия ден и още на първата репетиция вече бяхме група. За опознаване свирихме кавъри на любими банди от 90-те, Led Zeppelin и т.н. Но събирането ни беше с цел – авторска музика и тя започна да се появява с Perfect Day и Dead Nature.

Групата има ли строго определена структура, някой, който да опъва конците?

 Ники:

Барабаниста винаги дирижира нещата, защото има една палка повече от диригента.

Пепо:

Строго и структура не са думи, които ни прилягат, както и на която и да е рок група, според мен. Споделяме отговорностите и се стремим да се водим от любовта към музиката. Има емоция в общуването разбира се, но това е рокенрол! Soundprophet e това, което сме ние четиримата взети заедно.

Кой е кръстник на бандата и как се спряхте точно на SOUNDPROPHET?

 Пепо:

В интерес на истината, нямам спомен как се появи името, но идеята дойде от мен и момчетата го харесаха. Дори днес разговаряме, след като най-сетне получихме и първия си негативен коментар в мрежата, а той е свързан именно с името ни! На някои изглежда им звучи твърде гръмко и надуто. Идеята ни обаче е съвсем друга... Музиката е непосредствен инструмент - това е изкуство, което въздейства директно. За това трябва да е искрена и истинска - да казва истини, какъвто метафорично е образът на един пророк. Не, че сами себе си се възприемаме като пророци, напротив! Затова не се казваме Soundprophets, например. Музиката е по-важна от нас самите, ако тя изчезне – няма да има SOUNDPROPHET.

Кой прави текстовете, музиката и аранжиментите на бандата?

Пепо:

Аз пиша текстовете, но музиката и аранжиментите правим винаги заедно. Всеки предлага идеи, музиката е общо дело.

Димитър:

Някой идва със своя идея и после работим по нея, или по време на репетиция от някъде подхващаме нещо и след време е готова песента.

Какво ви вдъхновява за музиката ви и какво послание носи?

Пепо:

Вдъхновение е всичко около нас: живота, въпросите, които си задаваме и отговорите, които си мислим, че са правилни. Може да се каже обаче, че посланията ни са насочени към личността, в този смисъл не са социални, а по-скоро психологически. Не одобрявам позицията на размахващия пръст! Любима тема ми е Изгубеният рай, загубата на Човешкото, истинското и неговата подмяна с благата на съвременното технократско и консуматорско общество.

SP-2013-2Като какъв стил се определяте вие самите?

Ники:

Няма определен стил. Това е така, защото не си слагаме рамки, когато правим нова песен. Зависи в какво настроение сме, дали ще е тежко или леко парчето, дали ще има "джазови" елементи. Така не се ограничаваме и не си налагаме стилови ограничения или рамки. Най-общо казано - алтернативен рок.

Пепо:

Ние сме от поколението на 90-те и това означава много за нас. Слушали сме много рок от 70-те и 80-те също, всичко това ни е формирало и вероятно се усеща и в песните ни. Хард рок, хеви, инди, алтърнатив, гръндж, прогресив... от всичко по малко.

Митко:

Ние сме рок банда, стиловете и клишетата ги налагат медиите. Някой някъде ни чува да правим кавър на сиатълска банда и веднага ни лепва етикета – гръндж, но самият той да може да го дефинира – съмнявам се! Със същия успех може да ни нарече глем банда или момчета, свирещи осемдесетарски поп-рок. Просто уважаваме идолите си. Не си поставяме граници... Не само, че песните ни са различни, но и частите в аранжимента на една песен са различни. Доста често някои от тях няма и да ги чуете да се повторят в песента!

Разкажете ни малко повече за Dead Nature, първата ви записана песен, за която преди около година направихте и първият ви видеоклип…

Пепо:

Dead Nature не е първата ни песен, първо се появи Perfect Day, чиято история е за загинал приятел и за това, че забравяме. Dead Nature е важна за нас, защото първа прикова вниманието на феновете към групата. Също така е и парче с послание, хората я възприеха като един вид „зелена песен”, което в известен смисъл е точно така. Направихме видео на Dead Nature, което обаче не е истински клип сниман по правилата. Ние го наричаме по-скоро видео-арт. В него има концертни кадри, парчета от стари филми, авторска фотография, анимирани снимки и т.н. Виновник за монтажа и основна част от идеите е Петър Влахов, много готин визуален артист и наш приятел.

Митко:

Една много силна и красива песен... Радвам се, че продължава да приковава вниманието.

И да не забравим последната песен, на която пуснахте запис преди броени дни – Mole Animals…

Николай:

"Mole Animas" е едно от онези парчета, които стават на един дъх. Мисля, че за една репетиция я направихме.

Пепо:

Веднага след като започнахме да я свирим наживо, някой се заигра с образа на „хората от Мола”. В песента не се говори директно за това, но сега вече има нещо като скрито значение. Яко,а?

Митко:

Определено стана на един дъх и въпреки това се получи една много интересна песен, изградена от три напълно различни части, което също може да се каже, че е запазена марка за нас.

До къде стигнахте с подготовката по новия албум? 

Ники:

Подготовка тече с пълна пара. Има доста неща които трябва да се организират, така че засега това ангажира вниманието ни.

Пепо:

Остават нещата, които най-много ни затрудняват – организация, промотиране, печат на дискове и т.н... Все неща неприсъщи за музиканти.

Димитър:

Имаме си заглавие, песните също са наредени... обложката ни е почти готова. Стараем се да пуснем на пазара един качествен продукт. Разбира се той ще е придружен със събития и материали... Колкото ни е по силите!

Какво можем да очакваме от вас в близко бъдеще?

Ники:

Ако успеем да направим някое участие през лятото, ще се радваме. Иначе есената - промо на албума с голям концерт.

Пепо:

Чака ни много работа! Основно разчитаме на себе си и на наши приятели. Интернет е основната медия която имаме за сега.

MetalHall

Leave a reply