Интервю с Noth

Noth е една млада и обещава банда, която за първи път видях една вечер в предаването на Васко Кръпката - "Карай да върви, това е блус"...тогава момчетата бяха само трима, но ми хареса хъса и желанието, с което свириха. Сега, вече с един музикант повече, групата е в следващия етап от развитието си и се съгласи да даде интервю за нашия сайт.

- Здравейте, момчета! Като за начало представете накратко бандата – кой какъв е в нея и от къде сте?
- Здравей! Групата е от Плевен и в момента е в следния състав: Здравко Перников - вокал и китара, Николай Ангелов - китара, Никола Любенов - бас и Божидар Кунов - барабани.

- Разкажете кога и по какъв начин се събрахте да свирите?
- Идеята за създаването на група от Здравко и Никола се върти в главите им още от 2007 година, но поради липса на барабанист, това се случва чак през 2010 година. В края на тогавашното лято те канят Божидар да се присъедини и той с радост приема. Само след 2 седмици репетиции е и първата изява на бандата. След него следва серия от концерти и издаването на EP-то ни Arise в края на 2012г. От самото си начало групата търси втори китарист, като най-накрая успява да намери точния човек - в началото на 2013 към Noth се присъединява Николай и от трио, групата се превръща в квартет.

- Какво точно значи думата ''Noth''...има ли нещо интересно около избора на това име, с което решихте да се назовавате?
- Името дойде съвсем случайно. То произлиза от думата ''Another'' - може би искаме да покажем, че не сме просто поредната група...

- Кои чужди групи са ви оказали най-голямо влияние и може ли да определите стила си?
- Metallica, Megadeth, Avenged Sevenfold, Rise Against, System of a Down, Trivium, Deep Purple, Judas Priest, Accept и много други...стилът е смесица от всички тези банди.

- Разкажете малко повече за трите ви авторски парчета - ''Breaking Me Down'', ''Nightmare'' и ''Thanks For The Chance''?
- ''Breaking me down'' е написана от Здравко в мрачен за него период. Самият той казва: "Всеки има подобни периоди, в които смята, че всеки и всичко е срещу него. Просто хванах една акустична китара, която дори не беше моята и песента се изля на един път. Разбира се, претърпя доста промени, докато стигне до финалния си вид.''
''Nightmare'' бе написана от Никола, а музиката е негова и на Здравко. Парчето е повлияна от стария Хеви/траш метъл, а за нея Никола казва: "Тестът беше доста хаотично написан, поради липсата на време до уговорения ден за записи. Изразява както страх, така и недоволство от времето днес.
''Thanks for the chance'' е написана отново от Никола, а музиката е на Здравко. Песента е с двойнствено значение, затова нека всеки я разбере, както той смята за добре...

- Съвсем наскоро излезна новият ви сингъл "Има ли смисъл"...разкажете нещо повече за него?
- Тексът е на Никола, Здравко и Николай. Решихме да експериментираме с песен на български език и мисля, че се получи добре. Парчето е записано в нашето студио "Voonstuido". Ако има достатъчно интерес към него, мислим да издадем някаква символична бройка дискове и да я разпространим.

- Мислите ли в скоро време да запишете албум или поне EP?
- Твърдо ДА! Чисто новият ни сингъл "Има ли смисъл" най-вероятно ще влезне в дебютния ни албум, но засега няма да издаваме подробности кога ще излезе той...

- Кой пише текстовете и музиката в бандата?
- Бандата няма главен текстописец и/или композитор - всеки един от нас присъства във всяка една песен със своите идеи и така заедно творим.

- Къде най-често хората могат да ви видят да свирите?
- Опитваме се да свирим както в рок и метъл клубове, така и на различни мото-събори и рок фестивали.

- Какво можем да очакваме от вас в близко бъдеще?
- Много музика и разни други хубави неща...(смеят се)

- Благодаря много за интервюто! Кажете нещо за финал...
- Ние също благодарим! Бъдете добри, за да бъдат и другите добри с вас...

Ради Йовчев

Tagsnoth
MetalHall

Leave a reply