Impade - Compendium De Terra

Композиции 9.5
текстове9
звук 10
въздействие10
изпълнение10
9.7

Преди около 4 години забелязах много постове за кампания на софийска група, която събира пари за дебютен видео клип. Реших да чуя за какво става въпрос и попаднах на първият албум на Impade “Hope Denied”.

Представянето на тавата беше интересно – хардрок група с концептуален албум. Звукът на този албум ми напомня за ранните български хеви метъл групи, нещо подобно на Походът на Ахат.

Само две от песните ми направиха впечатление – сингълът “Stupid Faith и закриващата Cages. Явно с времето бях затрил този спомен от главата си, а и не чух нищо относно бандата в продължение на година-две.

За тях ме подсети смяната на позиции в Escape From Inferno, когато Виктор Дишев стана барабанист на софийските метълкораджии и отново, когато същата банда записа дебютното си ЕР в Riotone в студиото на Тони Тръкър – вокалиста на Impade.

Отвори ми се възможност да направя ревю на новият албум на групата и подходих с леко притеснение, но реших да го чуя и да реша какво да направя по въпроса.

compendium-de-terra-coverCompendium De Terra“ започва рязко и ударно с песента „Flesh and Lucidity“. Разнообразна и интересна композиция с добър припев и зарибяващ основен риф. Брейкдауна на песента не е най-силният момент, защото последващото соло тотално го засенчва.

Следва Created and Arranged” -  в по-голямата си част това е една много тежка песен, която спокойно може да мине за модерен метълкор, разнообразена от нестандартните вокали на Тони Тръкър.

”All Alone” е поредният добър момент в албума, като тук нещото, което прави най-голямо впечатление е аранжиментът на барабаните. Тук Виктор Дишев блесва с възможността си да разнообрази повторенията на рифовете.

“The Book of Thoth следва примерът на другите песни, като впечатляващата градация по време на първия куплет кулминира в още един добър припев. Поредното силно соло на Боян Парушев служи за преход между силният брейкдаун и финалният припев.

Следва малка препратка към по-стария им материал с типичен блус риф, но за щастие със сериозно подобрение спрямо “Hope Denied, песента "Freedom I" е най-енергичната до момента, като сравнително монотонните вокали, допълнени от хармонии по време на припева са интересен и сполучлив подход. Бас линията на Виктор Вълчев води цялата композиция.

Идва ред на най-дългата песен в албума – “Years Above the Wisdom”. Песента е най-силната в албума, като припевът ѝ, както и основният риф са препратка към мелодичният метълкор. Солото напомня до голяма степен на първата вълна от групи в този жанр (Killswitch Engage, As I Lay Dying). Песента спокойно може да приключи след последния припев, но последващата прогресив част придава сериозно разнообразие към композицията.

“Freedom II” музикално няма нищо общо с “Freedom I”, като тук доминиращото влияние изглежда е Mastodon. Песента рязко преминава в кючек преди основният брейкдаун, но това не трябва да се счита за нещо негативно, защото допълва преживяването, почти колкото нестандартните вокали и бас.

Следва ремииксираната версия на Victim – една вече позната песен на феновете на Impade. Припевът е най-впечатляващото в тази песен, която може да се счита за преходът между предишният период на групата и актуалното издание.

“Compendium De Terra” е един от най-силните албуми за тази година. Звукът, предоставен от Юлиан Янев, е един от малкото примери за качествена обработка, която да не е премазана от свръхпродукция, за разлика от по-голямата част от родната ни сцена. Тук трябва да се отбележи и един елемент, който много български групи игнорират, а именно записваните барабани. Още ми е леко необяснимо как толкова много банди взимат творческото решение да се откажат от истинският звук за сметка на семплите. Освен добрия звук, трябва да се отбележи, че в този албум няма слаба песен!

Музикално Impade са напреднали толкова много, че е сериозна задача за слушателя да успее да свърже този албум с предишното им издание. Визуалното оформление също е на ниво.

Албумът излиза на 30 ноември, промо концертът за него ще е на 20 декември в Mixtape 5 - цената на входа е 5 лева, а срещу 8 лева получавате и албума.

Георги Искърски

Leave a reply