HYPNOTIK INK - BeautyFall (2014)

    Дойде време и за пловдивската алтернативна банда HYPNOTIK INK да издаде своя дебютен албум, остроумно наречен BeautyFall.

    Историята на групата започва в началото на 2011г., когато музикалните търсения събират Андон Райчев и Васил Неофитов. Андон е текстописец и глас на много приятното за слушане хип-хоп дуо ANDO & X-LeveL ,  а Васил е китарист  на здравата, екстремна метъл банда TOXIC GREEN. Първоначалната идея на Андо била да заформи рап рок група, явно и Васко имал такова желание. На двамата не им потръгва с набирането на състав, поне на първо време. Затова започват да движат проекта, пишейки песни и текстове сами. През това време не зарязват и своите групи, напротив - помагат си един на друг и в тях. Например Андо, който е ритъм китара и водещ вокал в HYPNOTIK INK, към момента свири на клавишни в TOXIC GREEN, където напоследък на барабаните се подвизава и съвсем небезизвестния Дез Маринков.

    Докато търчат от група в група, при цялата разхвърляност на дейността си, Андо и Васил записват две песни в края на 2012 и началото на 2013 година, както и трето парче с клип през миналото лято. Нещата с HYPNOTIK INK започват да стават сериозни и през ноември двамата музиканти най-после успяват да наберат състав, в който да запишат албум. На клавишните идва, разбира се X-LeveL-а от ANDO & X-LeveL в лицето на Димитър Нейков, Христо Минков е на баса, а барабаните са поверени на Искрен Василев. Създателите на бандата, Андон и Васил са съответно вокал и ритъм китара и втори вокал и соло китара. През есента и зимата групата прави своя дебют BeautyFall, чиято премиера беше на 2 май 2014г. Дискът излиза с много  изчистена „хипнотична” обложка и съдържа десет песни.

     Едноименното парче BeautyFall, което е и първото, започва с няколко нежни акорда и продължава с твърди китари и по-скоро бавно темпо. Димитър Нейков прави ненатрапчиви клавишни партии, китарното соло е кратко и леко сковано, а Андо пее приятно, без да се напъва. Накрая песента завършва с тежък и бавен риф.

    По подобен начин звучи и Let Everything Burn, но тук меланхолията се усеща по-осезаемо, взаимодействието между китари и клавишни прави звученето по-отнесено и атмосферично. Стила на песента не е точно гръндж, но излъчването на парчето е точно такова.

    Till the Sky Ends –  Първата създадена от  HYPNOTIK INK  песен е много хубава балада с твърд момент в средата. По време на пеенето Андо леко рапира и се получава отлично – тук той е в стихията си. Спрямо предните две песни Till the Sky Ends е осезаемо по-добра.

    Zvezda Още една балада. Единствената песен в албума с текст на български, мека и нежна, с добър аранжимент и запомнящи се куплети и припеви.

    The Bridge. С тъжна нотка и баладични мотиви, но с по-раздвижен ритъм и твърди елементи. Дълбоко парче, потенциален хит.

    Своеобразното продължение на предната песен е When Bridges Collapse. Късичка, но много нежна и съдържателна балада. Вали дъжд, после чуруликат птички, тъжния тон е доминиращ, чудесна мелодия и пеене.

    Voice – По-динамично парче, сменят се различни ритми, твърди с акустични китари, басът на моменти е изнесен на преден план. Хубаво разработена и разнообразна като структура и музика песен.

    If I Everе рап с твърди китари. Андо рапирането го може, показва го и тук. Китарната линия е опростена, но с много добър риф.

    Най-добрата песен в BeautyFall  е Waterfall. Категоричен хит. Тук сякаш всички от бандата са надминали себе си. Андон прави най-добрите си вокали, китарите като ритъм са константно добри в албума, клавишните придават дълбоко и донякъде епично звучене, в моментите на припева X-LeveL Митко използва много интересна звукова бленда, също има чудесни и връзващи се към ритъма и мелодията барабанни перкусии, а и баса прави силна партия. Отлично композирано и изпълнено парче.

     The Bridge(X-LeveL Remix). Хип-хоп вариант на песента. Димитър Нейков прави наистина много мислени и чудесни клавишни мелодии. Андо и в тази версия звучи на мястото си и като цяло много удачно последно парче в албума.   

     BeautyFall  не е лишен от недостатъци. Личи си, че е дебют, има някаква лека скованост на моменти и в китарата на Васил и във вокалите на Андон. Единия е тръгнал от здрава метъл група, другия като хип-хоп изпълнител и срещата им „на моста” между двата стила не е безметежна – и двамата сякаш се чувстват не съвсем в свои води. Това са бели кахъри в сравнение с положителните качества на записа.

    Албумът е в стил алтернатив рок. Ясно изразена навсякъде мелодична линия, по-скоро бавно темпо, без прекалена агресия, или сладникавост, общо казано – умереност във всички посоки характеризира творбата на HYPNOTIK INK. Вокалните партии на Андон също са премерени и добре премислени, когато Васко припява с него има хубави двугласия. . Китарите са малко насметени по време на сола, но самия стил и структура на песните не предполага прекалени солови изяви. Акустичният елемент е силно застъпен. Барабаните и басът, без да са доминиращи, на места показват чудесни неща. Същото може да се каже за клавишните на Димитър Нейков – може би технически неговите изпълнения впечатляват най-много, има голям усет и креативност.

    Може да се каже, че  BeautyFall  е чудесен за дебют на група с добри качества и тепърва развиващ се потенциал.

Повече за HYPNOTIK INK и албума им можете на научите във Фейсбук страницата им тук.

Оценка: 8/10

MetalHall

Leave a reply