HYPERBOREA - Cryogenic Somnia (2007)

    Пиша тези редове, за да компенсирам донякъде една несправедливост. Става дума за албума на HYPERBOREA  от 2007 година, наречен Cryogenic Somnia. С оглед качествата си този запис мина сравнително незабелязано. В смисъл беше отразен, отзивите за него резонно бяха повече от добри, но нито беше презентиран и разпространен по подходящ начин, нито се направи турне за популяризирането му.

Вина за това носят и самите музиканти – след издаването му вместо на „натиснат педалите” откъм участия и изяви по медиите, те самите изпаднаха в нещо като криогенен сън. Не пълен, но рязко ограничиха концертите си, забивайки на строго определени събития. Точно в този период личните им проблеми взеха превес над музикалната им реализация, някои дългогодишни членове на бандата напуснаха, а в HYPERBOREA почти нямаше текучество през седемнайсетгодишната им история. Тези процеси се случват във всяка група по света,  сега кризата е преодоляна и в момента софийските дет метъли трескаво работят по нов материал.

hyper02

     HYPERBOREA са създадени в София през 1997 г. Бързо си създават име на една от най-сериозните банди на българската екстремна сцена. Дебютът им – Architecture of Mind (2004) окончателно ги утвърждава сред най-добрите наши метъл групи. Продължавайки възхода си, през есента на 2007 те издават Cryogenic Somnia. Песните са записани в софийското студио Graffitti, миксирани от Огнян Кьосовски и мастерирани от Кирил Янев. Продуценти са китаристите на HYPERBOREA Андрей Андронов и Йордан Кънчев. Освен тях в тогавашния състав на бандата са Кирил Кирилов – вокал, Владимир Иванов – бас и Живко Кьосев – барабани. Обложката на диска е много професионално направена с текстовете на песните, снимков материал, с хубава гланцирана хартия. Застиналото в безмълвен вик лице на предната страна недвусмислено кореспондира със заглавието на албума и по нещо напомня на изражението на Хан Соло от Империята отвъща на удара, когато бе замразен, за да бъде предаден на Джаба.

     Началото на албума е дадено с Beyond Reclaim. След късо интро песента започва, сменяйки няколко все по-бързи мелодии с интересни китарни орнаменти, докато стига до средно по скорост траш темпо със здрави барабани. Песента е много разчупена, редувайки различни ритми. Кирил Кирилов е безкомпромисен като вокал.

    Children of the Crisis Още преди да дойдат вокалните партии HYPERBOREA вкарват идеи за половин албум. Има бавни, средно бързи, траш моменти и дори картечници. Това разнообразие (но не и разхвърляност) е характерно за целия албум.

    Cryogenic SomniaЗаглавната песен в албума е с бавно и тържествено начало на меко звучаща китара, преминаваща в в бавен и тежък риф. Изглежда, че парчето ще си остане в по-равномерно русло, но нищо подобно. Музикантите пак разчупват ритъма с мачкащи откоси на барабаните. Прави впечатление, че често към основната мелодия китарите правят много интересни мелодии отгоре – още една характерна черта на албума. Тези „мелодии в мелодиите” най-добре са развити в следващата песен, уникалната

    Inside Your Pain. Тук мощната и насечена основна линия влиза в несъвместимо на пръв поглед взаимодействие с мелодичен китарен мотив, който би направил чест например на китарист като Слаш. Може би най-стегнатото и добре развито парче в албума. Тук има всичко – и бързи траш моменти, и добра градация на мелодиите. Запомняща се песен.

    Fanatic Devotion – безмилостна траш резачка –от начало до край. Може да се каже, че е едно от най-добрите скоростни парчета, свирени от българска група.

    White Noise – Също много въздействаща песен, малко в посоката на  Inside Your Pain.

    Soul Consumer – издържана в безмилостния стил на ранната SEPULТURA. Брутална от първата до последната нота, второто най-агресивно парче след Fanatic Devotion.

    The Point of no Return е като че по-мелодично и директно парче, сякаш HYPERBOREA ни оставят малко да си починем от сечта, на която ни подлагат. При тях обаче „просто и директно” си има други измерения – песента пак има разнообразие на здрави мелодии и мощни рифове.

    Prisoner in Myself  e пак вихър от едновременно здрави и засукани мотиви. Албумът завършва с тъжни китарни акорди и шепящ речитатив на Кирил Кирилов.

    Cryogenic Somnia на първо място е албум, който трябва да се чуе поне няколко пъти. Мелодиите, ритмите в него са толкова много и разнообразни, че не могат да се възприемат в цялост дори след две–три слушания. Богатството на идеи и размахът, с който са реализирани, е огромен.

hyper04

    Стилът на групата, както самите те се самоопределят, е техничен дет метъл. Че е техничен – техничен е, но в него има и много, много траш. В най-общи линии стилът е насочен към онова златно време на дет метъла в първата половина на деветдесетте години на 20-ти век. Но корените могат да се проследят и до SEPULТURA преди „неометализирането” на бразилците и дори до супертeхнични и завързани като мелодии траш банди като стария DESTRUCTION.

    Кирил Кирилов е безупречен като дет метъл вокал. С неотменна ревяща бленда на гласа, той пее точно колкото е необходимо.  Владо Иванов на баса в тези постоянно променящи се мелодии има достатъчно места, на които показва висока класа. Барабаните на Живко Кьосев са типично детметълски – агресивни партии с много брейкове, бластбийтове, великолепно се справя да води тъй начупената ритмична линия в песните. Китаристите Йордан Кънчев и Андрей Андронов също притежават завидно ниво. При тях интересното е не само в бруталните рифове, които сътворяват. Споменатите по-горе акорди и мелодии, които преплитат  към основните, придават спецификата в стила на HYPERBOREA – това което отличава бандата от останалите в стила. Тези соломотиви, използвани на доста места, придават дълбочина на музиката и пасват чудесно там, където ги има. Текстовете на песните са мрачни, но смислени – често са насочени към вътрешните терзания и страхове на човека, но не липсват и социални и антивоенни мотиви.

    Интересното е, че самите музиканти не харесват твърде произведението си. Според тях албумът е записван прекалено дълго време и липсва компактност на песните, също така се оплакват от лошо качество на записа. По първата забележка може да се поспори, защото дефектът един вид е превърнат в ефект - Cryogenic Somnia звучи много разнообразно, но във всеки един момент се усеща стила на групата, никъде няма скука именно благодарение на това. За второто HYPERBOREA имат известно основание. Записът е правен по стария начин и на фона на  настоящите групи чисто като звук изглежда малко архаично. Иначе е с чист, ясен саунд, но някак си личи, че правен с морално остаряла техника.

    Издаден в ограничен тираж, на практика неразпространяван и рекламиран, Cryogenic Somnia си остава един от най-емблематичните екстремни албуми правени в българския рок.. В момента здравите стилове преживяват истински бум на родна почва. Цяла плеяда страхотни млади (и не чак толкова) банди през последните години издадоха чудесни неща. В условията на силна и здравословна за българската сцена конкуренция HYPERBOREA трябва отново да се доказват като една от най-стойностните групи в родния метъл. Предишните им записи и новия материал, който подготвят, са силна предпоставка за това.

hyper03

   Оценка: 9/10

MetalHall

Leave a reply