HammerHead с уникален концерт по случай 50-ия рожден ден на Ларс Улрих

Истината е, че думите, с които исках да изразя преживяното на този концерт, започнаха да се трупат в главата ми, още докато течеше самото шоу.  Сега  обаче , след като се опитвам да намеря точните такива, е някак трудно, защото емоциите са твърде силни все още, а съзнанието – като замъглено.., но...

Те са HammerHead. И са трибют банда. И да, замръкналите софийски улици бяха пусти, предвид празниците, но столичният клуб RockIT съвсем не беше. Поводът?! 50-ият рожден ден на барабаниста на Metallica – Ларс Улрих. Едва ли има някой, който не знае какво е общото между HammerHead и Metallica, но все пак – те са трибют банда именно на Metallica. И те не просто свирят няколко от най-известните им и популярни парчета. Те свирят и песни, които дори самите Metallica не изпълняват по концертите си. И го правят адски добре.

По принцип имам особено мнение към така наречените трибют банди у нас, станали доста популярни напоследък. Но HammerHead?! Само като ги погледнеш -  тениските, обувките, инструментите (HammerHead свирят със същите модели китари като Джеймс Хетфийлд  и Кърк Хамет, както и притежават доста елементи от озвучителната техника като тази на именитите музиканти) … Всичко е свързано с Metallica. И с какъв плам и себеотдаване изпълняват песните им само! Няма как човек да не усети истинската почит, уважение и любов, които всеки един от HammerHead таи към любимата група. И това ако не е достойно за уважение и респект...А факта, че сетът им беше почти 3 часа без прекъсване, ни кара да замълчим с възхищение. Да, на 26.12.2013 г. момчетата направиха почти 3- часов концерт, с над 25 от парчетата на Metallica!!!

20131226_220105

Как започна всичко?!Нямаше нужда от излишни приказки и продължителни подготовки. И малко след  21.30 ч. HammerHead застанаха на сцената и забиха мощно “Breadfan” и веднага след това “Damage Inc.”

След това бързо начало, момчетата поздравиха вече развихрилата се публика с “For Whom The Bell Tolls”, за което няма нужда да казвам, че е любимо за много от феновете.

Имахме удоволствието да чуем както някои от незабравимите и вечни класики като “Welcome Home”, “One”, “Harvester Of Sorrow”, “Sad But True”, “Enter Sandman”, “Fade To Black”, „Master Of Puppets”, така и песни, които самите Metallica рядко изпълняват на концертите си, а именно: “Shortest Straw”,  “Eye Of A Beholder”, “Dyers Eve”, “My Friend Of Misery” и песента, която пък никога не е изпълнявана наживо от Metallica – “Frayed Еnds Оf Sanity”.

Малко след средата на концерта Ники (вокал на HammerHead) седна опред на сцената и всички имахме възможност да се насладим на великолепния инструментал “Orion”. След него дойде ред на, така да се каже, по-несериозната част от вечерта, ако изобщо е уместно да се използва тази дума, когато става въпрос за свиренето на HammerHead. Но на последвалата “Die, Die My Darling” момчетата сложиха светещи, коледни шапки и атмосферата придоби още по-празничен вид.

Последваха “So What”, “Whiskey in the Jar”, “Battery”, “Master Of Puppets”, “Creeping Death”, както и още един инструментал - „To Live Is To Die“.

Именитият рожденик, разбира се, беше многократно поздравяван. А всички от бандата бяха в прекрасно настроение, което допълваше невероятната атмосфера. Сякаш момчетата нямаха умора и намерение изобщо да спират, въпреки че както самите те казаха по време на кратките прекъсвания: „интрументите не издържат на натиска“. A всички пред сцената не спираха да пеят в един глас любимите си песни.

Накрая чухме “Enter Sandman” и изглежда всичко все пак трябваше да приключи след  дългото свирене. И когато уж музикантите свалиха китарите, прозвучаха първите акорди на “Seek Аnd Destroy”. Ники и Пламен (китарист на HammerHead) слязоха сред публикaта и всички се сляха в общ ритъм, докато на сцената басистът Иван зае мястото пред микрофона, а на барабаните и на другия микрофон застанаха фенове от публиката.

И това беше повече от мечтан и вълнуващ финал от един концерт, който със сигурност дълго време ще вълнува не само феновете на Metallica.

Малко след като емоциите леко бяха притихнали, Бойко Гюров (мениджър на бандата и шеф на BGTSC) раздаде няколко диска на Metallica, което за избраните щастливци  щеше да е още един допълнителен спомен от великолепната вечер.

Дълго след като прозвуча последната песен на Metallica от сцената в изпълнение на HammerHead, хората продължаваха да стоят в клуба, да говорят за преживяното и да се поздравяват с бандата. Юбилеят на един велик музикант беше почетен повече от запомнящо се. А това, че следващият ден все пак беше работен, мисля, че не вълнуваше никого в този момент. Събитието най-кратко може да се определи като уникално, безкомпромисно и незабравимо!

 

Сетлистът от вечерта:

1.Breadfan

2.Damage Inc.

3.For Whom The Bell Tolls

4.Motobreath

5.Fade To Black

6.One

7.Shortest straw

8.Harvester Of Sorrow

9.Frayed Ends Of Sanity

10.Eye Of The Beholder

11.Sad But True

12.My Friend Of Misery

13.Four Horseman

14.Welcome Home

15.Blackened

16.Orion

17.Die, Die My Darling

18.So What

19.Last Caress/Green Hell

20.Whiskey In The Jar

21.To Live Is To Die

22.Dyers Eve

23.Battery

24.Master Of Puppets

25.Creeping Death

26.Enter Sandman

27.Seek And Destroy

Снимки от събитието може да видите в нашата фейсбук страница.

MetalHall

Leave a reply