GHOST WARFARE - Outer Rim Part I- Beyond The Veil (2014)

Това е вторият албум на хасковската метал банда GHOST WARFARE. Групата е създадена през 2007 година от бившите членове на SOLID  Георги Латев – китара и Димитър Найдев, съвместяващ вокалите и баса. Още от началото на дейността си двамата композират купища песни и започват усилено да записват албум. И тук се започва една истинска българска епопея.

Музикантите записват дебюта си  Alternate Endings в първоначален вариант и веднага се хващат с втория си албум. Междувременно сайтът на групата е хакнат и те се хващат успоредно да правят и двата албума – създавайки втория и презаписвайки и преаранжирайки първия. Сагата продължава около четири години чак до 25 юни 2014 година, когато GHOST WARFARE официално и едновременно издават и двете си творби.

През този период бандата натрупва авторски песни за още толкова албуми, създава и няколко кавъра. В състава се сменят няколко барабанисти – Живодар „Дарко“ Димитров, Мариан „Йода“ Димитров, и настоящият, от началото на 2012 година – Николай „Чипи“ Сараминев. Явно в групата не се назначават барабанисти без прякори, но към последното попълнение – вокалистката Ганиела Ганева, в GHOST WARFARE от тази пролет и съответно без участие в записите, засега не са „залепили“ нищо към името и.

Освен звукозаписен и творчески опит, бандата регистрира през години и доста участия в множество български градове.

 

Outer Rim Part I- Beyond The Veil

 

Албумът е записан почти изцяло в домашното студио на Георги Латев, само вокалите са правени в Hangar 42. Ремиксиран, ремастериран, променян неколкократно, с обложка, дело на Елка Латева.

Whisper е началото на албума – меланхолично, но добро и грабващо интро, изсвирено изцяло на пиано.

Едноименната Beyond The Veil е дълъг почти 8 минути опус, бавен и тържествен, в мрачен и протяжен стил. Има добри идеи, но звучи малко разхвърляно като подредба и поне с идея по-дълго, отколкото е необходимо. Трябва да се обърне внимание на вокалите на Димитър Найдев. Той има много характерна бленда, което е плюс спрямо уеднаквяването на метъл вокалите в световен мащаб. Вокалните линии в песента са добре измислени, но така изпяти, все едно от мъртвопияни членове на църковен хор. Така звучат вокалите и в доста от останалите песни.

Инструменталът Oasis In The Space  е хубава песен с красиви акорди, редуват се акустични и твърди елементи, има добри партии на баса, засилено присъствие на клавишните и мотив на цигулка.

Warden Diamond – по-стегната и хеви метъл песен със здрави и добри рифове. Неортоксалното пеене на Димитър Найдев продължава, но тук е по на място.

The Eye of Aldur – Странно звучащо, но доста емоционално и въздействащо парче. През музиката протича сладникавата нишка на скандинавския метъл, но по интересен, пречупен през гледната точка на хасковските момчета начин. В патетиката на пеенето си на този иначе доста безсъдържателен текст Димитър Найдев може да съперничи спокойно на майстор в тези неща като Кронос от VENOM.

Loud Magnetism. По подобие на заглавната песен и тази е бавна, мрачна и тежка. Нелоша в музикално отношение и малко по-стегната от Beyond The Veil.

Perfidy act I - The Fort – В духа на предишната и едноименната песен. Протяжна, но по-опростена като структура, вокалът отново звучи странно.

Witchers' Curse – Редуваща баладични мотиви и твърди рифове, както повечето други песни в албума, тук има повече живост и динамика. Хубави мелодии, Димитър Найдев показва, че може да надава и здрави ревове, когато е на кеф. За жалост след доста насметените сола на китарата парчето отива в друга посока и ефектът на сила и ударност донякъде се размива. Така или иначе най-добрата творба в албума.

Shadows of The Labyrinth. Тук е време GHOST WARFARE да представят още една дълга и бавна песен. Ясно е, че стилът на албума и концептуалните текстове предполагат това. По време на парчето не липсват интересни разработки на китарата и баса.

Trip е на практика заключителен инструментал, с един куплет, изпят в началото. Пак има добри мелодии и леко разхвърляна структура, заедно с характерната за албума минорна атмосфера.

 

GHOST WARFARE посочват различни и взаимно изключващи се групи, като оказали влияние върху творчеството им. Може би най-близо са до THERION като пълни с мистика, митология и фентъзи текстове, патетиката и странните вокални партии на Димитър Найдев имат допирни точки с ICS Vortex – певецът на АRCTURUS. Иначе хасковската банда поне в Outer Rim Part I- Beyond The Veil свири в стил, който най-общо може да се нарече дуум. За разлика от от малко по-позитивния, рокаджийски и с повече нотки алтърнатив Alternate (логично) Endings, тук всемирната тъга е доминираща.

Инструментално от солата на китариста Георги Латев има какво да се желае, но пък той компенсира с добри рифове и композиторски талант – всички песни са направени от него. Димитър Найдев прави определено добри партии на баса, а като вокал е, както няколко пъти се подчерта по-горе, изключително интересен глас. Линията на пеене му е странна, но много емоционална и нестандартна. На места звучи не на място, но като цяло е запомнящ се вокалист. Барабаните не са натрапчиви, но за сметка на това съвсем прилични за стила.

Аранжиментите в албума доста куцат. Някои неща просто не са където трябва да бъдат и затова част от песните звучат разхвърляно. Структурата е важна, дори определяща част от една песен за възприемането и от феновете и не е редно да бъде подценявана. Звукът също е рехав. За подобен стил трябва да е много по-плътен. Но за домашните условия, в които са работили, музикантите са се справили повече от добре.

Като цяло Outer Rim Part I- Beyond The Veil има недостатъци, но е съвсем приличен и приятен за слушане продукт. Той по-скоро илюстрира нещо, което GHOST WARFARE имат в изобилие. Потенциал.

 

Оценка: 6.5/10

MetalHall

Leave a reply