Forest Troll: "Никога няма да спрем да правим музика!"

Родната ембиънт блек метъл група Forest Troll се сформира през 2005г. В момента зад групата стоят Iksrog и Naazakh. През 2013г. излиза дългосвирещият им албум "Forgotten Tales", а в момента работят по доста нови проекти. Повече за историята на групата и техните бъдещи планове може да прочетете в следващите редове:

Здравейте! За начало бихте ли разказали как започна всичко- кога и как се сформира групата?

forest troll 2Iksrog:

Всичко започна малко на шега, през 2005-та година. Тогава с едни съученици от гимназията се събрахме и решихме да направим песен.
Записахме едно култово парче на име „Черен”, което едва ли ще бъде качено някъде. Доста ни хареса цялата идея и решихме да направим и други песни.
Следваха „Боровброд” и „Чукундур”. Разбира се тогава бяхме доста млади и имахме по-невинни интереси. Първоначално бяхме трима – аз, Shu и Abaddon.
С годините изгубихме връзка с последния. Въпреки, че Shu, не е в България, той продължава да помага за развитието на този проект.
Дали със съвет при мастерирането и записите, дали с инструментал, той продължава да е част от проекта по един по-различен начин.
С годините поради една или друга причина, проекта спря да се развива. На мен това хич не ми хареса и взех нещата в мои ръце.
През 2007-ма година, започнах сам да композирам разни парчета, но бях доста неопитен.
Тогава предложих на моя много добър приятел и вече колега, Naazakh (Pure Anal Holocaust, Menstrual Pleasures, Mrakobesie) да продължим идеята на Forest Troll заедно.
До ден днешен работим заедно и с годините минахме през какви ли не проблеми, относно записи и прочее. През 2013-та просто решихме да се хванем сериозно с Forest Troll.
Преди това записвахме по няколко отделни песни в различни периоди от време. Някои от тях са включени в „”Forgotten Tales”.

Naazakh:

С Iksrog се познаваме от гимназията. Влязох в Forest Troll, когато се преместих в София. От там на сетне, правим музика заедно.

Защо се спряхте точно на това име и този стил?

Iksrog:

Вече споменах, че когато ни дойде идеята за подобен състав бяхме доста млади. С Shu първо решихме името да е “Чукундур”, но по-късно го променихме на “Forest Troll”.
Тролът и чукундурът са същества, които присъстват в различни форми при доста култури, включително и нашата. С мизантропичен характер, любов към свободата и природата,
като че ли тези същества олицетворяваха, а и още го правят, нашите души и съзнания.

В началото проекта беше с Death Metal звучене, но с времето сметнахме, че Black Metal-а по-приляга на философията ни. Разбира се, това е и основния стил, който аз и Naazakh слушаме.

Naazakh:

Стремим се да правим музика, която ни харесва.

За тези 9 години от създаването ви през какви трудности минахте, кое е нещото, което ще помните винаги?

Iksrog:

Минахме през какво ли не. Най-голямата трудност, като че ли беше процеса на записване на парчета.
Имахме какви ли не проблеми с компютри и апаратура. Разбира се, едва сега можем да си позволим да записваме в студиа и репетиционни. Преди това го правихме в домашни условия.
Качеството не беше добро. Вървим напред, развиваме се, учим се от грешките си. Shu, който не е с нас, помага с каквото може от разстояние, най-вече със съвети.
Нещото, което ще помним винаги ли? Ох, та те са толкова много. Помня как записвах вокали за едно парче „Land of Agony”. Тогава бяхме в дома на Naazakh.
Крещях много, родителите му бяха в съседния апартамент. Беше странно. Често в моменти на застой получавах случайно обаждане от Naazakh, или обратното, със следните думи „Измислих готин риф, кога се събираме?”.
Не ни беше лесно. И сега не е, но опита който натрупахме с годините ни позволява да сме по-продуктивни.

Naazakh:

За толкова време се натрупват много спомени. Има доста моменти от процеса на записване, които са се запечатали в главата ми.

Бихте ли ни споделили каква е бургаската публика, как приема вашата музика?

Iksrog:

Бургаската публика? Ние не свирим на живо. Никога няма да свирим на живо. Но мога да гарантирам, че приятелите ни от Бургас ни подкрепят и харесват това, което правим.
Разбираме тяхната радост, защото както знаете, тези стилове не са толкова популярни в България. Изключително сме горди, че този град е родил състави като Biophobia, Diabolism, Dark Inversion, The Rvenge Project, Severia, Act of Grotesque, Vrani Volosa и още и още подобни банди, даващи много на местната сцена.
Радваме се, че вече и ние сме част от тази история. Двамата с Naazakh от години пребиваваме в София, но Forest Troll ще си остане бургаски култ.

Naazakh:

Надявам се добре. Приятелите със сигурност хаха 🙂 В Бургас хората които слушат метъл са били винаги заедно! Няма значение дори какъв метал. Така че, няма група от там, която да остане без публика.

Зад гърба си имате издаден албум "Forgotten Tales", включващ 11 песни. Разкажете ни малко повече за процеса по направата му, колко време отне?

Iksrog:

Не беше лесно. По-скоро се ядосахме на себе си, че за толкова години не успяхме да направим нещо стойностно. Само се измъчвахме.
Ядосахме се и решихме най-накрая да свършим някаква работа. Преди това, когато композирахме и записвахме песни използвахме електронни барабани. В момента този метод е зад гърба ни.
Парчетата ги записахме за около месец, месец и половина. С продукция и мастериране се занимавах аз, може би за това звучи толкова зле, ха ха. Но както казах, човек се учи от грешките си.
Беше доста напрегнато, но успяхме. Дадохме си начален тласък и в момента вървим напред. Идеи имаме много. Спират ни времето и парите, а понякога и разстоянията, защото често пътувам.

Naazakh:

Решихме да запишем няколко идеи, като си дадем малко повече зор. Получи се разнообразен албум, мисля. Надявам се занапред, да се спраряме и по добре с предизвикателството - записи в студио.
Текстовете на Iksrog търпят развитие и напълно си пасват със заряда в музиката. Считам албума за експеримент, защото и двамата се опитахме да го създадем по нов за нас начин и мисля, че се получи нещо.

Коя от песните се възприема най-добре от хората? Има ли и песен, която ви е любима?

Iksrog:

Тези, които ни знаят още от началото са фенове на вече споменатата песен „Черен”. „Shores of Pirgos” беше приета добре. От “Forgotten Tales” забелязахме, че има сериозен интерес към “Едно с всичко…”и „Opus Saltus”. Правим и разнообразна музика, смесваме твърди парчета с атмосферични инструментали. Създаваме си собствен стил. Любима песен? „Shores of Pirgos”, “Opus Slatus, “The King Of The Mountain - Part I”, “Winter Haze”, “Едно с всичко…”, общо взето почти всичко, което сме създали до сега.
Има доста парчета, които не са видели дневна светлина, а само мракът на забравата. Може би някой ден, ще бъдат презаписани или включени в някое издание, така както са си.

Naazakh:

Opus Saltus, Ustrel, Едно с Всичко..., Chanting Anthems Across The Reals

В момента работите върху по нов мини албум. Колко песни ще включва, кога се очаква да излезе?

Iksrog:

В момента работим по сплит с канадците Sonutis. Освен новото ни парче, „Chanting Anthems Across The Realm“, в изданието ще включим още една или две твърди песни, върху, които работим сега и два инструментала.
От Sonutis очакваме подобна комбинация. Има и идея за общ клип. Надяваме се до края на лятото да сме готови с всичко това. С Naazakh, сметнахме, че ще по-продуктивно да запишем няколко EP-та до края на годината а след това всичко да мине една обработка и да бъде включено в дългосвирещ албум с още изненади.
Когато музиката ти е хоби и нямаш време и ресурс да се занимаваш нон стоп с нея, като че ли е по-правилно да пускаш по няколко песни през месец-два, вместо да хабиш цяла година за един албум.
В никакъв случай не търсим печалба от тази работа.

Освен EP-то обмисляли ли сте да направите видеоклип към някоя от творбите?

Iksrog:

Клип ще има. В процес на работа сме. Както казах, има и идея за общо видео с Sonutis. Нещо като кратък филм. Те са съгласни и харесаха идеята, която е на Naazakh всъщност.
Ще бъде интересно.

Naazakh:

Природа от България и Канада... дано се получи добре. Определено имаме желание да излезе нещо стойностно, за това и не бързаме много.

Мислите ли за съвместна работа с друга група?

Iksrog:

За сега работим само с Sonutis. Харесва ни този начин на издаване, ще продължим и за напред. Ще се радвам много, ако направим нещо общо с някоя банда от България, свиреща нашия стил.

Освен, че работите усилено по записи, какво да очакваме от вас в бъдеще, ще имате ли дати за концерти?

Iksrog:

Никога няма да свирим на живо. Никога няма да спрем да правим музика.

MetalHall

Leave a reply