First Symphonic Metal Gathering - да надникем зад кулисите!

Свързахме се с организаторите и бандите стоящи зад първият сбор на творящите в стила симфоничен метъл с молба да споделят малко повече за себе си и за предстоящото събитие. Ето какво имат да ни кажат:

ОРГАНИЗАЦИЯТА

„Symphonic Metal Gathering възникна спонтанно като идея в началото на 2016 г., когато по съвместна инициатива аз – Росен Георгиев (The A.X.E. Project) и Тони Арнаудов – Сатаната (Enthronement) решихме да издирим всички симфоник метъл банди в България, които през последните години работят самостоятелно в този стил и да ги обединим в една обща сцена. Първо се появи група във фейсбук, която включваше 6 Български Симфоник Метъл банди, които налагат Symphonic Метъла и са доказали себе си не само в страната, но и извън нея. The A.X.E. Project, Aegonia, Metalwings, Enthronement , Bendida и Ani Lo. Project започнаха кампания, организирайки съвместни концерти през годината , всеки споделяше информация за другия, помагахме си и се подкрепяхме с една единствена цел, да покажем , че симфоник метъла е един много вълнуващ и обичан стил в България и заедно трябва да покажем на хората че ни има. Всяка група има своето уникално сценично шоу, сценични костюми, декор и всички задължителни елементи за стила. За съжаление липсата на информираност у публиката , че тези неща ги има и в България обезсмисля труда на всички тези артисти. Благодарение на подкрепата на тези основни банди, годината се превърна в успешна за всички ни. Направихме страхотни концерти и някак логично дойде идеята да съберем цялата тази красота на музика и визуално шоу в един истински фестивал само и единствено за Симфоничен Метъл. Така се роди и First Symphonic Metal Gathering. За по-малко от седмица се свързахме с всички групи и те приеха с удоволствие да подкрепят това събитие. Избрахме Пловдив за домакини на събитието, заради това че е един от най-старите и приказни градове с древна история – място което е идеално за такъв род събитие. За наше щастие повечето от групите, които потърсихме бяха приключили с ангажиментите си и се включиха в събитието. Така създадохме пъстра палитра от под жанрове на симфоничният метъл пресъздадени от страхотни музиканти. Групите, които нямаха възможност да се включат в събитието (Velian и Metalwings) заради сгъстен график, поеха към нас и към феновете ангажимент да се включат в следващата подобна инициатива. Ние, като организатори, се надяваме нещата да се получат страхотно, защото освен като музиканти с дългогодишен опит сме и фенове на тази приказна музика. На този етап можем да уверим феновете , че през следващата година ще се състои и второ събиране и се надяваме това да стане една страхотна традиция. Mystica, Ghost Warfare, Bendida, Fat White Chiefs, The A.X.E. Project, Aegonia и Enthronement – уникални български банди, всяка една носеща своят почерк и своето виждане за света на музиката. Самият факт, че такива групи стъпват заедно на една сцена за мен лично, като фен, е уникален. Отделно сме подготвили и мърчандайз зона, в която феновете ще намерят изданията на повечето български симфоник метъл банди и тази зона ще бъде активна и в двата дни на фестивала.“

Благодарим на Росен Георгиев за изчерпателният отговор – искрено желаем успех на събитието! Сега преминаваме към представяне на бандите, по реда на излизането им в двата дни от вълшебното метъл събитие!

MYSTICA

Групата е създадена в гр. София през 1992г. от Росен Колев ”Ventus” /китара/ и Светозар Каратанчев /вокал/ под името “Агония”. През 1995г.“Джо Мюзик” издава албумът “1876”, записан в “Graffitti Studio”.Стилът на групата по това време е “Heavy Metal”, а повечето от текстовете са по стихотворения на българските класици Ив. Вазов и Хр. Смирненски. Същата година песента “Спартак” заема две седмици първо място в класацията “Рок-Топ 7” на радио “Тангра”. В края на 1999г. настъпват промени в състава и стила на групата. Променя се и името от “Aгония” на “Mystica”. Стилът вече е “Progressive Metal”. В средата на 2003 г. групата записва демото “Cascade”, което е част от готов материал за цял концептуален албум.
Дебютният концерт на “Mystica” е на 23 Май 2004г. в клуб “О ! Шипка” заедно с руската “Progressive Metal” група “Tumulus”, под надслов “Progressive Metal Night I”. Тогавашният състав на групата е: Росен Колев “Ventus” /китара/, Владимир Георгиев /вокал/, Теодор Янков /барабани/, Петър Братанов /китара/,
Соня Спасова /клавир/ и Петко Михайлов /бас/. Два месеца по-късно Теодор и Петър напускат групата поради стилови различия. В края на месец Декември същата година, групата намира достоен заместник на бившия си барабанист в лицето на Антонио Велков от група “Galaxy”. На 10 Април 2005г. “Mystica” и “Velvet Project” организират “Progressive Metal Night II” в клуб “О ! Шипка”. Традицията продължава на 27 Май 2006г. в читалище Средец, където се провежда “Progressive Metal Night III”.
В средата на месец Май 2008г. излиза сингъл към албума на Mystica “Dreams In Real Forms” записан в “Stain Studio”. Официално албумът излиза на 06.06.2008г., когато е и промоцията в клуб “The Club”.

Групата е в състав:
Росен Колев - китари
Соня Спасова – клавири
Станислав Чокарски – бас китара
Виктор Дишев – барабани
Юлиан Петров "Shults" – вокали
Далия Чорбаджийска – вокали

official website | facebook page | youtube channel

GHOST WARFARE

Ghost Warfare е окулт метъл банда от Хасково наброяваща към момента четири твърдоглави ината с, всъщност - доста различни музикални предпочитания, които затворени в едно общо помещение не би трябвало да могат (поне на хартия) дори да се търпят едни-други за повече от половин час!
Е, изтърпели са се някак.
Мъглявата нишка на историчността може да бъде проследена до съзаклятническите разговори над кана вино в студените зимни нощи на 2006/2007, когато Георги Латев (китари, басове, записи…) и Димитър Найдев (текстове, вокали, алкохолизъм) твърдо решават да имат общ музикален проект заедно, при което се налага да си направят банда и последният да се научи да пее (spoiler alert – не успява, сега имат певица).
В последвалите, отсъдени им от световната конспирация и международното положение тъмни и мътни години, дуото (щото за дълго повече от 2-ма не успяват да станат чак до 2012-та) сътворява два цели албума – “Alternate Endings” и “Outer Rim I: Beyond The Veil”, които обаче никой не слуша и инерцията секва някъде преди втората част на „външната джанта“, същата бидейки пресечена (… и зарязана по средата) от няколко щастливи, за разнообразие, факта:
- проектът намира своя барабанист – Николай „Чипи“ Сараминев и става банда;
- бандата намира Ганиела Ганева и я подлъгва да се присъедини с обещания за пари и слава;
- Ганиела намира Чипи, в последствие имат котка – Персефона;
- оказва се, че едни хора от Валенсия, нарекли себе си Art Gates Records, имат сериозното намерение да издадат третия албум на бандата “Dusk Reloaded” в цял свят – правят го.
В петък, на сборището, от бандата очаквайте изпълнения основно от „Outer Rim I“ и „Dusk Reloaded“. За повече и по-вярна информация посетете профилите и страниците на бандата в интернет.

official website | facebook page | youtube channel

BENDIDA

Групата е основана през 2008г в София от китариста Вини Атанасов.
Дебютират на сцена през в началото на 2010 г. в клуб "Toucan".
След още няколко концерта, групата влиза в студио за запис на две песни.
През февруари 2012 г. излиза CD-то "The Farthest Shore",
съдържащ едноименното парче и "All Life Long".
Дискът е представен на промоционален концерт.
В края на 2013 г. BENDIDA започва работа по нов сингъл в подновен състав. Името на парчето е "Prince of Ice". Заснет е видео-клип, а премиерата е през март 2014 г. През есента заснемат втория си видео-клип към "Witch and the Devil".
През пролетта на 2015-та BENDIDA са сред първите полуфиналисти за конкурса " Wacken Open Air Metal Battle Bulgaria 2015".
В момента групата подготвя за издаване новия си албум и нов видео клип за песента 'Land of Perun'

Групата е в състав:
Кремена Николова - вокали
Вини Атанасов - китара и вокали
Яна Иванова - клавишни и китара
Любен Димитров - барабани
Вяра Грънчарова - виола да гамба
Емил Боянов - бас

official website | facebook page | youtube channel

FAT WHITE CHIEFS

Идеята за създаването на FAT WHITE CHIEFS се ражда в началото на 2007 година. Китаристите Живко Ненков и Иван Максимов решават да създадат банда с интересно и характерно звучене. За целта привличат Atanass, който да се грижи за вокалните партии. По-късно към групата се присъединява Ивайло Ценков – бас, а с идването на Милен Козов – барабани, облика на групата добива завършен вид.
През 2008 година FAT WHITE CHIEFS започват концертна дейност. Музикантите свирят по клубове и фестивали, участват в няколко телевизионни и радиопредавания, като същевременно работят върху основната си идея за постигане на собствено звучене. В края на 2009 и началото на 2010 година по-голямата част от материала за бъдещия албум е вече готов. Групата участва с няколко авторски парчета на фестивалите „Кръстопът” и „Rock Only”.
В началото на лятото на 2010 година започват записите на „Of Sins And Passion”. Работата продължава няколко месеца в собственото „Expressive Art Studio”. Албумът става факт в началото на декември.От януари 2011 г. групата има нов китарист, на мястото на Иван Максимов се включва Тихомир Георгиев.

facebook page | youtube channel

THE A.X.E. PROJECT

The A.X.E. Project стартира през 2001-ва година като готик проект и постепенно се развива като една от основните симфоник метъл банди в България. Проектът е създаден от Росен и Георги Георгиеви, които са основното креативно ядро на музиката. За близо 20 години активна музикална дейност The A.X.E. Project записват два студийни албума и лайв DVD. Богатата концертна дейност включва съпорт участия с групи като Blind Guardian, Evergrey, Leaves'Eyes в България и в Европа, както и участия на международни фестивали. От 2015-та година The A.X.E. Project е част от Испанският метъл лейбъл „Art Gates Records” чрез който на 30-ти ноември същата година излиза и вторият албум на групата 'Stories From A Lost Realm: Part Two'. Стилът на групата се определя като Симфоничен готик метъл с елементи на прогресив рок.

Актуален състав:
Цвети Кирилова – вокали
Росен Георгиев – китара
Георги Георгиев – бас, вокали
Йордан Тодоров – клавири
Мартин Емилов – соло китара
Стоян Петров – барабани

official website | facebook page | youtube channel

AEGONIA

Аегония е българска група, стилово ориентирана в атмосферичния готик, фентъзи, дуум метъл. Началото на групата е поставено от двама души - Ели и Николай, които се събират да свирят за удоволствие. По това време музиката, която репетират е изцяло инструментална. Първата композиция, която създават е "Gothic" (по-късно прекръстена на "Restless Mind"). Второто авторско парче е вече с вокали и се нарича "Rain of Tears". В следващите творби на проекта започва да се изгражда цялостна история - Легендата за Ендориел. Започват да правят демо-записи на създадения материал, а легендата започва своя живот и като книга. През 2012 г. групата вече има басист и барабанист, а за участията на живо ползват и услугите на гост музиканти (гайдаря Антон Тончев, флейтистката Таня Владева и клавириста Йордан Владев и др.). На групата предстои издаване на дебютен албум, чийто текстове и музика са вдъхновени от книгата "Забравената песен", авотор на която е фронтдамата на Аегония.

На 17-ти декември от нас очаквайте малко symphonic, малко фолклор, малко Irish, малко fantasy, doom и atmospheric. В мистичната ни атмосфера са преплетени мелодични и тежки вокали, цигулка, кавал и каба гайда.

Елица Стоянова - вокал, цигулка
Николай Николов - китара, вокал, кавал
Атанас Георгиев - бас
Росен Паскулов "Смит" - ударни

official website | facebook page | youtube channel

ENTHRONEMENT

Група ENTHRONEMENT е от Пловдив, България. Идеята за създаването на групата възниква през пролетта на 2013 г. от Кирил Харизанов-китари (Dark Spirit), Александър Александров-бас (ex-Dark Spirit) и Тони "Сатаната" Арнаудов-ударни (ex-Ivory Twilight, ex- Рицари на Огъня) с идеята да се свири нещо по-различно от това, което са свирили или свирят с основните си или предишни банди, като се наблегне на използването на елементи от скандинавския фолк - и като музика, и като текстове, и като визия. Към групата се присъединява Момчил Николов-китари(Hell No!), а вокалите са поверени на Теодора Петрова (ex-Ivory Twilight). Заради нуждата от клавири и мъжки вокали се включва Стоян Пенсов, работил в различни музикални проекти. От началото на 2014 г. на мястото на Момчил Николов в групата идва Георги Кушев-китари (Krossfire), а от средата на 2016-та към групата се присъединява и Ники Матов-китари, бас.
Групата работи и изпълнява по концерти основно авторските си композиции, като всички са по музика на Кирил Харизанов, и една е по музика на Момчил Николов. Текстовете са на Теодора Стоянова, Кирил Харизанов и Стоян Пенсов. Аранжиментите са на Enthronement.

Членове на Enthronement са:
Теодора Стоянова - вокали
Кирил Харизанов - китари
Георги Кушев - китари
Стоян Пенсов - клавири, вокали
Тони Арнаудов - ударни
Ники Матов - китари, бас

facebook page | youtube channel

 

Planeswalker

Leave a reply