Интервю с Dimholt

Разкажете ни за Dimholt – от кога свирите заедно, откъде идва името, как го избрахте?

 

Групата е основана в края на 2003 г. Започнахме като дует, който включваше Woundheir и Асен. Идеята беше просто да посвирим заедно, когато можем да отделяме време, предвид, че Асен беше заминал в чужбина и времето, което имахме беше ограничено. С течение на времето създадохме няколко парчета и решихме да съберем пълен състав. Така един по един към нас се присъединиха последователно Румен (китари), Явор (бас) и Станимир (барабани).

 

Името на групата идва от книгата „Властелинът на пръстените” и означава „пътят на мъртвите”. Хареса ни как звучи, а се оказа всъщност, че самата дума е образувана от староанглийските думи „dim” и „holt”, което в буквален превод означава „мрачна гора”. Самото избиране няма кой знае каква конкретна история, то дойде във времето, в което бяхме все още двама души и в момента, когато стигнахме до него, други варианти не бяха обсъждани.

 

Имате ли си лидер в групата?

 

Всеки от нас е лидер по свой си начин. Ние сме колектив от пет души и винаги взимаме решенията заедно. Обсъждаме и най-малките детайли, защото мнението на всеки от нас тежи. Не обичаме нещата да се движат кардинално от един човек или някой лидер. С течение на времето откакто сме група действаме така и не сме имали особени пречки. В името на обща цел всеки прави нужния компромис и мисля, че лидерът на групата… Всъщност сме ние петимата.

 

Готов ли е траклиста на дебютния албум?

 

Да. Честно казано подборът на парчетата за албума не дойде особено трудно. Единственото, което ни притесняваше бе колко точно да бъдат, за да не се получи така, че да препълним албума с музика и хората да се „загубят” в песните, така да се каже. В крайна сметка избрахме десет песни и те са:

 

1. Blindead

2. The Neverhealing Wound

3. Chaos Reborn

4. The Shades Of Night

5. Black Horizon

6. In Tombs

7. Armageddon

8. Ruins

9. …At The End…

10. Theodicy

 

Обложката на албума?

 

Към този момент обложката на албума е все още в процес на работа.

 

Кога да очaкваме „Liberation Funeral” ?

 

Трудно е да се наемем с краен срок, но се надяваме, че през есента албумът ще е на пазара. Работата по него върви бавно, но наистина не виждаме смисъл да пришпорваме нещата и да избързваме излишно. Искаме да сме максимално доволни от това, което ще пуснем в продажба като продукт.

 

Кой пише текстовете, музиката?

 

Основната тежест в композирането изнася Асен. Той е човекът, отговорен за огромна част от музиката и структурата на песните. Разбира се, всеки от нас споделя свои идеи, предлага  рифове, мелодии  и винаги обсъждаме как би било да звучи една или друга песен.  За голяма част от текстовете на песните отговорен е Woundheir.

 

От кои банди сте повлияни?

 

Влиянията при нас са толкова различни, колкото и различни по характери сме петимата в групата. Хубавото е, че винаги имаме допирни точки, а бандите, които са ни повлияли по един или друг начин наистина са доста. Слушаме доста неща, както класически, така и доста авангардни неща. Харесваме проекти като Burzum, Drudkh, Enslaved, Lantlôs, Alcest, Wardruna, Rotting Christ, Cult Of Luna, Altar Of Plagues например. Със сигурност пропускам десетки имена.

 

Как се случиха нещата, че ще сте на една сцена с Cradle Of Flth в София?

 

Поканата дойде наистина доста изненадващо за нас. Поласкани и благодарни сме, че от M.E. Music ни поканиха да се включим в концерта и за нас ще е чест да сме на сцена с едно от най-интересните имена в екстремната метъл сцена. Това е най-високото стъпало, което стои пред Dimholt  и ще дадем всичко от себе си да оправдаем гласуваното ни доверие.

 

 

MetalHall

Leave a reply