Cupola - Pandaemonium [2015]

композиции9
изпълнение9
звук10
въздействие9
9-ката е за стимул да не спират да се развиват. Промяната е в положителна насока, но съм убеден, че могат и по-добре. 10-ката е за очевидните качества на записа
9.3

Както и самата група написа в информацията си за промото на албума – чакането свърши. Е, поне за мен, защото ми се падна честта да ревюирам новият дългосвирещ опит на Cupola. За всички останали това ще се случи на 12.11.2015 г. , когато ще се състои release party-то на Pandaemonium.

Няма как да не започна с малко носталгия и предистория:
С творчеството на тези иначе толкова симпатични младежи се запознах в края на 2008-ма година. Както обикновено се случва , повечето положителни препоръки вървят от уста на уста. Така се и оказах на техен концерт. Тогава си взех и първият им албум Mistaken By Design. Интересен запис, който донякъде спомогна и за увлечението ми по малко по-злите стилове в тежката музика.

Споменавам първата тава, защото сравненията са неминуеми, а скокът в качеството на записа и музицирането е от тук до Марс. Докато в стария албум имаше парчета, които дори свършваха някак неочаквано, то в Pandaemonium нещата са къде-къде по-изпипани. Песните са страхотно структурирани и изсвирени със завидно повече техника и „чалъм“. Личи си къде са отишли всичките тези осем (да, осем) години от дебюта на Cupola.  За това време момчетата явно не са спали и са попивали като гъби от съкровищницата на мелодичния и симфоничния блек, въпреки че не мога да нарека новият им албум блек с чисто сърце. По-скоро приятна смесица между блек, дет, малко дуум и симфонични елементи.  Аз като човек капризен към последните съм много доволен, че в албума всички клавирни и оркестрации  си попадат на точното място и допринасят за тягосната пост-апокалиптична атмосфера на записа.(бел. Авт - Шест точки за Румбата!)

Определено се усещат влиянията от гиганти като Dissection, Emperor и Limbonic Art, но със собствен прочит.Като любими парчета мога да отбележа Open The Gates, Palid Shades, със унищожително якия бас в началото, и ...as Aeons Fade.

Хубаво е да кажа изречение и за „техническата“ част на нещата. Прави впечатление колко балансиран е звука и е очевидна професионалната намеса в тази насока. Доста голяма роля в записите, до колкото се разбра и от фейсбук страницата на групата, е изиграл и Васко Райков от  ODD CREW. Адмирации за страхотната работа!

В заключение мога само да кажа, че Pandaemonium се очертава като един от задължителните записи тази година. Израстването на бандата е повече от очевидно и мисля, че всички фенове на по-мелодичния блек/дет трябва да ги подкрепим за да може да имат бъдеще и такъв тип банди в България.

 

MetalHall

Leave a reply