Crush: За нас контактът с публиката е много важен

Crush е поредната банда, която узнах от предаването на Васко Кръпката – „Карай да върви, това е блус”. Групата ми направи впечатление с уникалните си интерпретации на класиките на Led Zeppelin, а наскоро софиянци спечелиха последното издание на „Силата на Рока”, с което показаха, че стават все по-добри и по-добри…ето какво споделиха за MetalHall момчетата от Crush:

Здравейте! Представете накратко групата - кои сте вие и от къде сте?

Монкс: Ние сме група CRUSH от София и обичаме да се увличаме по тръпкавите неща от живота. Музикалните ни вкусове ни събраха, постaвяйки нaчaлото нa CRUSH. Ние сме Тодор Ковачев – вокал, клавишни и ритъм китара, на бас китара свири Иван Даскалов, соло китара - Димитър Балев (Дими), а зад ударните съм аз – Манол Мареков (Монкс).

Кога и как точно се събрахте да свирите?

Дими: Събирането ни заедно беше спонтанно, също както и музиката, която правим. Един ден Иван просто ми се обади по телефона, представи ми се и ме покани да свирим в група, в следващ момент вече бяхме заедно с него и Тодор на мой рожден ден и свирехме Led Zeppelin, а след известно време се събрахме в пълен състав и заедно с Монкс започнахме да създаваме музиката си.

Интересно име за банда - CRUSH...как се спряхте на него?

Дими: Както казах, събирането ни беше спонтанно, същото се случи и с избирането на име за групата. CRUSH означава тръпка, емоция, увлечение. Всяка песен, която създаваме, е резултат от този CRUSH между нас, докато свирим.
Ние го търсим всеки път, когато излизаме да свирим пред публика, като същевременно го отдаваме и получаваме от публиката ни. Именно CRUSH всъщност е причината четирима непознати като нас да се съберат и първо да започнат да творят своето изкуство и след това да започнат да се опознават, а не обратното.

Кои са вашите любими групи?

Иван: Особено ни вдъхновяват банди и изпълнители като Лед Цепелин, Джими Хендрикс, Куийн и Аеросмит. Повлияни сме също и от по-съвременни групи като Ред Хот Чили Пепърс, Аудиослейв, Колдплей и Ю Ту. Всеки от нас си има и собствени любими изпълнители, и се стремим да използваме това за създаването на оригиналното звучене на CRUSH.

Какво ви е мнението по темата: "Кавъри с/у авторска музика"...мислите ли, че само със собствени композиции една българска банда би могла да постигне по-значим успех?

Иван: За нас дългото време свирене на кавъри имаше важна функция, защото по този начин се сработихме като свирене и усетихме заедно силната "тръпка" на рока - усещането, което искаме да пресъздаваме в нашата музика.
Крайната ни цел винаги е била да създаваме авторска музика, и вярваме, че една българска банда може да постигне значими успехи и със собствените си песни.

В тази връзка, какво мислите за родната рок и метъл сцена, има ли някоя банда, която да е привлякла вашето внимание в последно време или такава, от която черпите вдъхновение?

Иван: Има немалко сравнитено нови групи на българската рок сцена, които свирят със много заряд и усещане. Някои, които са ни направили впечатление са Тома, Stockholm и SEVI. Други български изпълнители, които много харесваме, и на които сме благодарни, че подкрепят творчеството ни, са D2 и Васко Кръпката.

Имате ли вече идея какъв ще бъде дебютният ви албум и кога можем да го очакваме?

Монкс: Рaботим усилено и с голямо удоволствие върху aвторскaтa ни музикa и определено сме близо до издaвaнето нa aлбум. В моментa сме в звукозaписнa сесия нa нaй-новото ни пaрче Owe Me A Pleasure, което ще дебютирa нa сценaтa нa клуб Playground нa 22 февруaри.

Вашата популярност се вдигна след като спечелихте последното издание на "Силата на Рока"...разкажете малко повече за събитието, как премина то, някоя интересна случка?

Тодор: За нас това беше прекрасно изживяване най-вече заради страхотната рокаджийска атмосфера през двата дни от фестивала. Домакините от клуб Fans и организаторите успяха да направят истински празник, виждахме как Милена Славова, Васко Громков и останалите от журито се кефят наравно с публиката.
Конкуренцията беше изключително сериозна, имаше групи от цяла България и от съседните страни. Създадохме си контакти с много банди и видяхме, че рок сцената у нас е жива, разнообразна, страшно активна.
Самите ние бяхме страшно емоционални (даже повече от обикновено!) докато свирехме на сцената... Участия като тези на „Силата на рока”, на „Цвете за Гошо” и други фестивали са сред най-любимите ни преживявания. Спомняме си разни случки със смели наши импровизации на сцената, придружени от много смях след участията.

Къде най-често хората могат да ви видят да свирите?

Тодор: Следващият ни концерт е съвсем скоро – на 22 февруари в клуб Playground в мол Paradise. Освен там, най-редовно свирим и в останалите столични рок клубове като Fans, Soundwave и др., както и на концерти и фестивали из страната. Обожаваме да свирим пред публика и опитваме да използваме всяка възможност за изява. На самите концерти пък влагаме всичко, на което сме способни. За нас контактът с публиката е много важен – без него музиката, която свирим не би била същата.

Какво можем да очакваме от вас в близко бъдеще?

Тодор: Всъщност доста неща! Монкс вече спомена, че новата ни песен ще дебютира още тази събота на живо в Playground. Предстоят ни записи на още няколко авторски песни, за пръв път ще пропеем и на български език, ще заснемем и първия си клип. Работим по идеята впоследствие да направим едно мини турне на някои от най-прекрасните места в България... често казано, нямаме търпение всичко това да се случи!

Благодаря много за интервюто! Искате ли да кажете нещо за финал?

Дими: Нашето основно изразно средство е музиката, освен когато се шегуваме помежду си. 🙂
Слушайте любимата си музика и се наслаждавайте, няма по-велико чувство от това да правиш това, което обичаш най-много.

Rock on!

MetalHall

Leave a reply