Concrete - Dawn of Revival (2013)

На 1 октомври 2013 г. излезе дебютният албум на шуменската дет метъл банда Concrete, озаглавен Dawn of Revival. Албумът съдържа 12 парчета и се отличава със силно изявена техничност, наситеност на звука и още по-размазващ ритъм. Това най-добре се забелязва в песни като Unseen Ferocity, Buried in Shards, Annihilation of Humans, Relentless Killing Spree и Postmortal Perceptions. Общото времетраене на албума е малко над 40 мин.

От гледна точка на текстовете Concrete подчертават същността на дет метъл жанра. Те се отличават с убийствени, деструктивни и канибалистични картини, които напомнят албумите на Cannibal Corpse и Dismember от класическите им години. Типичен пример за това са парчетата Infectious Cannibalism, Relentless Killing Spree и Devour My Flesh. Звукът е наситен и тежък, а китарите са ръмжащи и с екстра гейм. Рифовете са бързи, технични и размазващи. Сола също не липсват. Ритъмът е променлив и разчупен като основна роля за това имат барабаните. На общия фон обаче, те изглеждат леко на заден план, особено чинелите. Останалата тежест на звука се дължи на компресираното звучене на баса, който много напомня на техниката и звученето на Terry Butler (Death, Obituary, Six Feet Under). Вокалите са ниски и премерени и представляват типичния за този жанр „гроул”. Те пасват идеално на фона на компресирания и ръмжащ звук. Това най-ярко може да се чуе в песните Postmortal Perceptions и Dripping With Cyanide Личи стремежът на бандата да се доближи максимално до дет метъла от края на 80-те и началото на 90-те, за което заслужават овациите на метъл феновете.

Трябва да се вземе предвид и броя на парчетата в Dawn of Revival, което също е показателно за потенциала, с който шуменци разполагат. Като цяло албумът напомня на холандската дет метъл сцена и звученето на банди като Asphyx и Deifecation.

По всичко изглежда, че метълите от Шумен са поредната талантлива млада банда на българската метъл сцена, а ние им пожелаваме да работят продължително и усърдно в това направление. Успех!

MetalHall

Leave a reply