Beyond Faith - From The Dust EP

Композиции9
Текстове8
Изпълнение10
Звук8
Въздействие10
Звукът наистина е слаба страна на албума, но музиката си заслужава слушането.
9

В последно време българската сцена усеща лек застой след сериозния подем от края на миналата и началото на тази година. След излизането на Five Mistakes на Paranormal (или PRNRML), дебютното ЕР на As Orchids Wither, както и Guerillas на Simai, изглежда повечето популярни групи са направили каквото могат относно дискографията си за момента. Някъде по средата на случаващото се са групи, които започват да пускат своите записи, но за момента са леко встрани от прожекторите като Fate Means Nothing, Badcast и Escape From Inferno.

Приятно откритие е, че въпреки привидното намаляване на темпото, в София излизат нови групи, които могат спокойно да се конкурират с доскорошните лидери на вълната. Става въпрос за Beyond Faith и Church of Destiny. И двете банди не са до там популярни, но бих отишъл на техен концерт с по-голямо удоволствие, отколкото да гледам за пореден път вече познатите групи. Онова желание за изпълнение, онази тръпка и енергичност на сцената са там - нещо което вече липсва при много други.
Днес за първи път чух ЕР-то на Beyond Faith и отново като вчерашното промо, бях възхитен от момчетата. За първи път от доста време съм доволен от фенска гледна точка на това, което чувам. Това е албум, който си заслужава парите. Диск в картонен джоб с приличен принт и приятно оформление, пращащ ме директно при спомена за Blinded на Enslavement.

Първата песен се казва “The Devil Lays Down Rules” и започва с електронна симулация на пиано, а в последствие избухва с китарна препратка към оригиналната мелодия. Тежките вокали на Борис са перфектно изпълнени, макар че им липсва разнообразие. В това което представлява припев си личи блек метъл влияние, което отива много на стила на групата. Следва метълкор брейкдаун и соло и композицията наистина започва да звучи пълно. Финалният припев и бавен брейк звучат като много добро допълнение към цялостната картина.

Следва Divinity. Много интересна композиция със странни вокали, които много отиват на цялото нещо. Не съм сигурен какво се цели, но ми харесва. Брейкдауна е много силен, но треперещият глас преди финалното соло ми идва малко в повече.
За това пък компенсира перфектното соло.

Идва ред на “Darkness and Self-control”, където тежките вокали идват твърде дълбоки от самото начало. Припева е добре изпълнен, но донякъде рифовете не позволяват свобода на пеенето отгоре. Много подканващ ритъм започва точно преди солото, но осезаемото траш влияние върху последващата китарна партия не ми допада. Брейкдаунът отново е много силен и добре замислен.

Четвърта песен еLeech. Първият риф е осезаемо повлиян от Megadeth до степен, в която съм почти сигурен, че съм слушал подобна песен писана от Дейв Мъстейн и компания. Всичко това се променя, когато настъпва нещо подобно на Sepultura повече от всичко. Въпреки прекаленото траш влияние песента има и добри попадения откъм рифове, а солото е второто най-добро в цялото ЕР след това на Divinity. Ривърб ефекта накрая е леко ненужен, защото е в разрез с ритмическата идея на песента.

Последна еRecipe и тя включва неизвестна за мен персона наречена "Елайджа". Леко фалшивите вокали върху синтетичната музика са странни, но нататък следва надсвирване на китари и пъстра псувня, така че не съм разочарован.

Сега ще засегна останалите фактори около това издание започвайки със звуковата обработка. Записите, миксинга и мастеринга на From The Dust са направени от все по-популярния Здравко Перников от Voon Audio. Един наистина талантлив инженер, който за съжаление този път не се е справил с поставената задача особено добре. Има групи на които синтетичен звук би отивал, като подходящ пример бих дал Paranormal, които целят точно това. Beyond Faith обаче не звучат така. На тази група ѝ трябва жив звук който да изпълава с енергия. Програмираните или тригеровани барабани също не са добра идея, особено със завидните възможности на Александър на живо.

Още едно странно решение е един малък, но значителен детайл в оформлението. Надписът "Parental Advisory". Това е бележка, която вече се използва повече като банална демонстрация на това колко сме „опасни” с музиката си. Това не мисля, че е решение на групата, но като малък вик от реалността ще напомня, че това е бележка, която легитимно се поставя само на албуми излизащи в САЩ, където има договорка с PMRC. Не се слага на всеки албум в който някой е казал “fuck” преди някой брейкдаун и основно изглежда като вой за внимание, когато не се използва по предназначение.

Като цяло From The Dust е много добро издание. Beyond Faith е една наистина талантлива група която заслужава сериозно внимание. Купете си From The Dust и го чуйте, струва си.

Георги Искърски

Leave a reply