Bendida-любовта към музиката е това, което ни сплотява

-Здравейте!Като за начало,представете групата с няколко изречения?

Здравейте! Ние сме група Бендида от София.  В състав: Вини Атанасов – китара и вокал, Кремена Николова – вокал, Яна Иванова - клавишни и Сашо Панайотов - бас.Свирим авторска метъл музика, наситена с много и различни нюанси.

-Откъде произхожда името ви, какво символизира то?

Носим името на тракийската богиня на Луната и лова -Бендида. За нас това име символизира няколко неща -Характеризира това откъде идваме и къде се намираме, подчертава историческите ни корени. Разгръща фентъзи тематиката, която е основно застъпена в текстовете  на песните и третата връзка е митологичната, на която сме страстни почитатели.

-Преди два месеца настанаха промени в състава ви ,защо се разделихте с бившата си вокалистка?

Причината за настъпилите промени в състава беше стремежа към едно по-различно звучене на музиката ни. За периода на съвместно творчество с бившата ни вокалистка Цвети, ние бяхме реализирали проектите си на онзи етап, но актуалните ни музикални идеи наложиха тази промяна. Щастливи сме, че се открихме с настоящата си вокалистка, тъй като именно нейния глас перфектно съвпадна с концепцията за звученето ни.

-Разкажете ни повече за Кремена,новата ви певица,как я открихте?

С настоящата си вокалистка Кремена се запознахме в един музикален форум.Открихме множество сходства в музикалните си възгледи, вкусове, стилови предпочитания и не на последно място в характерите. Тя е творческа натура с позитивно излъчване, новаторски подход и разнообразни идеи - качества, задължителни за реализирането на авторската музика. Забавен беше фактът, че е завършила специалност „Метал” в Националната Художествена Академия.

-2013 е година на нови попълнения - освен новата ви вокалистка, се присъединява и Яна на клавиши,как се запознахте с нея?

Яна освен че свири на клавишни инструменти е и прекрасна китаристка и това е всъщност основния и инструмент. Тя се присъедини към нас, защото имаше желание да развива още един аспект на музикалния си талант .

-В момента подготвяте първия си видео клип ,ще издадете ли нещо около него?

Той е дело на Василена Михайлова – арт оператор и видео-монтажист с богат художествен опит. За снимачна площадка избрахме открити природни терени, подобаващи на фентъзи-характера ни.

-А как протекоха снимките - имаше ли забавни моменти?

С голямо вълнение очакваме да видим крайния резултат от работата по видео клипа. Забавните моменти по време на снимките са много, но повечето станаха забавни едва след като приключихме и се скрихме на топло.  Тематиката на песента „ Prince of ice” изискваше снежни пейзажи и зимен дух. Дълго очаквахме момента, в който зимата ще напомни за себе си, не знаехме обаче, че сме случили на най-ледения ден. Признавам, че размръзяването по колите имаше своя чар, ще го помним дълго.

-Как протича един работен ден при вас?

Както повечето метъл групи и то не само в България, ние не приемаме музиката като основно средство за препитание. Всеки от нас има своята професия, но любовта към музиката е това, което ни сплотява и събира заедно. Що се касае до музикално-работен ден и как протича при нас… на първо място винаги със страхотно настроение, взаимно уважение, много идеи, сериозно отношение към музиката и разбира се шеги в паузите за лирични отклонения.

-Къде най често могат да ви открият феновете ?

Ха-ха, напоследък ни се случва често да обитаваме живописните поляни в близост до Кокаляне. Там прекарахме няколко дни в заснемане на бъдещото ни видео и нямаше как да останем незабелязани. Шегуваме се по между си, че дори концерт ще направим насред  онази красива  безкрайна „ сцена” сред  магически картини и заснежени планини.

-Какво ви предстои в най-близко бъдеще?

В най-близко бъдеще ни предстои довършването на песента, която се казва „Prince of Ice” и в момента записваме в студио „Балканджи” и финализиране на клипа към тази песен. След това сме планирали в края на следващия месец концерт, с който да промотираме издаването на този видео клип. Поканили сме една приятелска група от Солун, с която ще направим този съвместен концерт. В съвсем малко по-далечно бъдеще ни предстои записването на дебютния ни албум, за който всички песни вече са композирани, аранжирани и готови .Надяваме се да ни предстоят още много участия на живо, защото те са най голямата тръпка за нас.

-През какви перипетии сте минавали като група от създаването ви?

Като за метъл група в България сме минали през много проблеми и перипетии. Но по една или друга причина при нас най-големия проблем е намирането на постоянен член на барабаните, защото на това място се смениха много хора и все още не сме намерили най-подходящия човек. В момента свирим с наши приятели гости и сесийни музиканти.

-Какво сплотява най-добре една банда?

Нямаме универсален отговор, но сега сме много щастливи в състава в който сме и мислим, че всички прекрасно се допълваме и си подхождаме . Приятно е да свирим заедно и да правим музиката, която всички харесваме.

-Имате ли любима група, с която бихте искали да делите сцена един ден?

Много са тези групи, но нека да кажем Therion, като една от групите които харесваме и уважаваме.

-Всички хора мечтаят, коя е вашата най-голяма мечта?

Мечтата ни като група е да можем да представяме  нашите идеи на все повече хора в България и извън рамките на страната, където тази музика има по голяма популярност.

-Кои са вашите любими групи?

Понеже в групата сме 5 човека и всеки от нас е със своите вкусове, ще кажем само малка част от групите, които харесваме:

Therion, Dimmu Borgir,Pantera , Blind Guardian , Ministry, Skunk Anansie, Dismember,  Death,Triptykonи още много, много други....

-Най-незабравимият ви момент като банда?

Това са всички онези концерти и изпълнения на живо които сме направили като група, защото те си имат своята емоция. Тези моменти се надяваме да стават все повече и все по незабравими за нас.

-Довършете изреченията : Ние сме ... Това, което трябва да знаете за нас е, че ..... За нас феновете са .... Нашата музика е .... Ние мислим ,че трябва ... !

-Довършете изреченията : Ние сме Bendida. Това, което трябва да знаете за нас е, че сме готини. За нас феновете са хора, с които сме на една и съща вълна. Нашата музика е фентъзи, симфонична и надяваме се вълнуваща метъл музика. Ние мислим ,че трябва да ни чуете, защото има какво да кажем !

-Благодаря ви много, това беше всичко от мен!

MetalHall

Leave a reply

Още от MetalHall