BALKHARA - Dustbowl (2013)

Второто издание на BALKHARA е много удачен пример за това, че в България все пак може да се създава експериментална музика, която трудно би могла да бъде поставена в досадни рамки. "Dustbowl" е записан между пролетта и лятото на 2013 в няколко различни студия в София(Odd Crew Studio & "The Decadence Facility") С второто си издание групата определено поема в нова, различна посока от тази в CREST. В сравнение с предшественика си настоящото издание и почти изцяло акустично и много по-мрачно и меланхолично.

"Dustbowl" е съставен от 5 песни които преливат от различни влияния и комбинират в едно цяло заемки от други стилове. Все пак ако трябва да определим стила на албума, то най-много се доближава до експериментален прогресив рок/метъл. Има от всичко по много/малко(сами преценете) Заглавната песен изпъква с мрачните си китарни мелодии и провлачени волани линии. Kiss of a Dead Man е може би "най-жизнерадостната" песен и сякаш лишена до някъде от мрачните чувства, които са се настанили в останалата част от творбата. Тя заедно с едноименната песен са и най-дългите композиции от албума. Всички пет песни са издържани в акустична стилистика, което допълните допринася за мрака и тежестта на записа. Може би най-тежката и меланхолична песен е Begravde Hunder, това е най-бавната песен, тук на места вокалите са толкова бавни и тихи, че имаш чувството, че шептят. През цялото време се повтаря почти една и съща мелодия на китарата. С една дума - зловещо!

Този албум би допаднал най-много на феновете на дарк и прогресив рока и всички останали които търсят нещо интересно, различно и ново. Нещо което се отличава от всичко останало.

MetalHall

Leave a reply