As Orchids Wither - As Orchids Wither EP

След около година на много здрава работа по клубове, конкурси и всякакви различни изяви, пловдивчаните As Orchids Wither пуснаха своето първо издание под формата на едноименно EP. Не смятам, че самата група има нужда от представяне. Всеки техен концерт е истинско събитие, а всяка тяхна песен е наситено емоционално и естетическо преживяване.

Траклистът на тавата започва със Swallow Me, песен, която показва, че групата умее да играе с динамиката и тежестта. Затишието преди солото е момент на сериозно напрежение, в което се очаква атаката на поредния тежък риф. Вокалите на Джорджо Сапутели, въпреки явното влияние от Winston McCall (Parkway Drive), имат специфичен характер и пасват на музиката много добре. Следва песента, за която бе направен и първият клип на бандата, The Art Of The Flow”. Мелодично начало с приятна вокална закана. Може би песента би ми допаднала повече, ако не бе заложено толкова на електронния елемент да води мелодията. И двете сола в песента са много на място и спомагат за по-разнообразна структура на песента. Perfection of Tragedy е предпоследната и най-спокойната песен от целия запис. Красивият текст прекъсва мелодията в правилен момент, като така нито изненадва, нито отегчава слушателя. По-острият звук на китарите по време на инструменталните части не ми допада напълно, но дава втора вълна сила на брейкдауна. Краят е поставен от The Pain I Choose” - много тежка композиция с разнообразна структура и много енергия. На няколко пъти песента задържа слушателя в очакване твърде дълго, но това вероятно е търсен ефект.

Смея да твърдя, че това е едно от най-добрите неща, които младежка група е издавала. Изключителен напредък спрямо средното ниво, на което са свикнали феновете на българския ъндърграунд и надявам се, начало на серия от качествени записи на родните групи. Като качество на звука, Емануил Арнаудов (още китарист на Downer Kill) е направил всичко възможно да изкара продукт, който спокойно се конкурира с достатъчно от групите в жанра. Засега As Orchids Wither биха били добре приети от феновете на метълкор групи като Parkway Drive, As I Lay Dying и ранен Bring Me The Horizon, но има явни хардкор и djent моменти в записа. Вероятно не са за фенове на Asking Alexandria, blessthefall или Of Mice & Men, но може да греша.

Оценка: 9/10

 

Георги Искърски

Leave a reply