21 май - Tuber и ТДК или защо Пловдив е ЯК

"Но все пак ще чувствам
приятния гъдел,
да гледам как
горе
небето синее.
Все пак ще чувствам
приятния гъдел,
че още живея,
че още ще бъда."

Из "Вяра", Никола Вапцаров

Фотогораф: Цветелина Костова

Предпразнично на 21 май в Mixtape 5 организаторите на небезизвестния вече Wrong festival ни поднесоха една миналогодишна банда участник - Tuber от съседна Гърция.

Миналата година аз не успях да стигна до фестивала поради логистични причини, намирайки се в една небезивестна презокеанска държава. Поплаках си докато приготвях поредния бургер.

Вълнение покрай Tuber - ще ги видя най-сетне! След толкова получени хвалби за музиката им нямаше как да не подскачам като разбрах, че гърците пак ще са при нас. Още повече ме зарадва и фактът, че тъй като концертът се разпродаде за B-side, ни преместиха в голямата зала. Чук!

Изненадата на вечерта, обаче, не бяха Tuber. Изненадата дойде от Пловдив.

DSC_1623 (1)ТДК. Не бях слушала нищо, ама нищичко. ТДК имаха концерт в Строежа през зимата, но аз така и не успях да се вредя. Знаех ги само като някакво име. Просто име.

Не очаквах нищо кой знае какво - Пловдив ражда страхотни банди и просто се настроих за поредната такава.

Само, че не беше точно така. ТДК се самоопределят като „антирок“. Не знам какво да ви кажа, ако не сте ги слушали. Бандата беше искрено изненадана от насъбралото се множество и излязоха на сцената с най-широките усмивки, които съм виждала някога музиканти да свирят. И има защо. Те са... антирок, гръндж, „пост-естрада“, джаз с фолклорни мотиви, блус, алтърнатив рок и какво ли още не.

Има нещо в този Пловдив - нещо древно, нещо скрито, нещо което кара музикантите от Старата столица да са толкова СТРАХОТНИ.

Моментът, в който вокалъстът на бандата започна да рецитира Вапцаровата „ Вяра“ приплетена с една от класическите естрадни песни на Емил Димитров - "Ако си дал", аз вече зяпах с отворена уста и припявах в захлас.

Музиката, текстовете, самата атмосфера на ТДК са изключително преживяване. И публиката го усети. Младежите са невероятни музиканти, вокалите са едно прекрасно пренасисащо сетивата допълнение към цялата философско-екзистенциално чаровна и жива музика. За мен - в тази вечер - те обраха овациите. Честно - бих си тръгнала, ако не бях мрънкала толкова, че искам да видя Tuber.

DSC_1654 (1)Трябва да изживеете концерт на ТДК - може би в Пловдив на предстоящият Kapana Fest, ако пък ви домързи да стигнете до там - така или иначе ще дойдат на Wrong fest, където ще имаме удоволствието отново да ги чуем на живо на софиийска почва.

Да кажем нещо и за Tuber. Инструментален рок. Ама не точно. Малко прогресив, тук-там по някой и друг електронен елемент, но рок - неминуемо. Наистина са страшно добри музиканти, но честно казано този стил не е моята бира. Прекалено мудно и спокойно, прекалено хармонично, прекалено земно.

DSC_2303 (1)Отидох без очаквания, но се прибрах с невероятни впечатления и то не от кого да е, а от българската банда. Очарована, учудена, малко по-позитивна и очакваща още прекрасни концерти от организаторите на Wrong.

Продължавайте в същия дух!

Благодарности към Цвети Костова за снимковия материал!

 

Adis

1 comment

Leave a reply