Шести Polinerooook fest!

На 15-ти, 16-ти и 17-ти се проведе шестото издание на Полинеро рок фест в Пловдив, Летен Театър. Организаторът - Владислав Ботев - се беше погрижил както за добрата сцена, звука, осветлението, уникалния подбор на групите, така и за нещата, които трябва да ги има на всеки фест – бирата и храната, които получавахме в замяна на полинерчета: 1 полинерче се равнява на 2 лв., а полинерчета можехме да обменим веднага щом влезехме вътре.

Водещ на феста беше Звезди, който пък се погрижи за доброто представяне на групите и нашето настроение.

По традиция пловдивска банда откри концертите и трите дни. На 15-ти това бяха Leng’s – Rock, Alternative, Blues група, основана началото на 2014 г. от китариста, певец и композитор Tони Ленг. Група Leng's се състои от трима членове: Тони Ленг - соло китара и вокал, Симеон Гърнев - бас и вокал, Кристиян Парасков - ударни, клавишни, вокал. Групата изпълнява авторска музика и кавъри на български и чужди поп и рок хитове с нови аранжименти, които бяха страхотно начало за феста.

Следващата група беше Ювиги - прогресив метъл банда от София. Групата е в състав Валентин Моновски - китари и беквокали, Явор Пачовски – клавири и вокали, Панайот Солаков – бас и вокали, Спас Генев – барабани. Те също свирят свои авторски парчета в традицията на Dream Theater, Queensryche, Spock's Beard и др. Определено няма как по време на тяхното изпълнение човек да не се раздвижи и музиката им да не го зареди със страшно много енергия.

Третите изпълнители на сцената бяха Тина Христова и приятели – формация с вокал Николета Станойкова, Лита Христова – клавири, Мартин Йочев и Тина Христова – китари и Румен Проданов - барабани. Впечатление прави силното женско присъствие, което е голям плюс за групата – и като излъчване, и като музикантски способности.

Четвъртата група няма нужда от представяне – Епизод ни накараха да вдигнем знамена и да запеем с тях. Те представиха и новата си песен - "Градът на Иван Асен", която, както всички останали техни парчета, ни накара да настръхнем.

Първата вечер завърши подобаващо с невероятната румънска мелодик метъл група Aura с вокал и ритъм китара - Aura Danciulescu, Mihai Danciulescu - китара и беквокали, Razvan Staicut – барабани, Stefan Oancea – бас китара. В един момент феновете отпред дадоха знаме на вокалистката, която беше трогната от този жест и за малко да заплаче от вълнение.

На 16-ти Hypnotik Ink бяха първата група в програмата. Те са експериментална алтърнатив рок банда, създадена в Пловдив през 2011 г. Групата се състои от Андон Райчев (вокали, китара), Васил Неофитов (китара, гроул & беквокали), Христо Минков (китара), Искрен Василев (барабани), Димитър ‘X-LeveL’ Нейков (клавири и семпли) и Росен Петров (бас). Hypnotik Ink свирят авторски парчета, като репертоарът им е предимно на английски, но някои песни имат и български версии. В момента те работят върху своя втори албум.

Втората група бяха Lab For Madness - Groove Metal-Trible-Crossover-Thrashcore банда от Вършец с китара и вокал – Джеймс Костов, бас китара и вокал – Момчил Димитров, барабани – Мимо Венков и вокал - Владимир Гюрджиев. Името им подсказва, че от тях можем да очакваме нещо лудо и агресивно. Музиката им не е за чувствителни уши, свикнали на по-леки стилове - тя е за истински ценители на метъла.

Продължаваме със Steel Temple - хеви метъл банда от Македония, основана през 2000 г. с вокал Филип Филиповски, китара – Дениз Адил, клавир – Дарко Поповски, бас – Мариян Петровски и барабани – Урош Великович. За първи път на феста има група, която е от една от нашите съседки. Чухме страхотния глас на Филип и продължихме да се наслаждаваме на коравия метъл, който ни представиха.

Прогресив алтернатив рок групата от Стара Загора Perfect Stranger бяха четвъртите участници с перфектен Dream Theater трибют. Тяхната група се състои от Владислав Стойчев – клавирист, Емил Стойчев – барабанист, Кънчо Андреев – басист, Ангел Демирев – китарист и Борис Тасков – вокалист. Те имат и авторски парчета и наскоро е излязъл последният им албум.

Хедлайнери бяха гръцката хардрок алтернатив метъл група Jailcat. Групата е основана през 2005 г. и е в състав: Kelly Blake – вокал, George Kats - ритъм китара, бек вокал, Manny : китара, Fotis Tsaky – барабани, Nick Grey : бас. Те затвърдиха репутацията на Гърция като силна метъл страна и сътвориха чудесен завършек на „коравата“ втора вечер от феста.

Последният ден от феста откриха Мериан – хардрок група, основана през 2013 г. в състав: Мария Иванова - вокали; Владимир Александров - китара; Огнян Колев - бас, вокали; Костадин Мурджев - клавишни; Димитър Георгиев – барабани. В края на 2013 г. Мария и барабанистът Димитър основават група, като организират първата съвместна репетиция. В последствие се присъединяват останалите членове - Владимир, Костадин и Огнян. В момента групата работи по първия си авторски албум. Текстовете на парчетата са предимно на български език, а композициите са дело на съвместната работа на музикантите. За сработването на групата са спомогнали песни на любими групи и изпълнители като The Pretty Reckless, Billy Idol, Anouk, Pink, Alanis Morissette и др. На феста веднага направи впечатление колко е добра вокалистката Мария, както и това, че те са творци с много силно авторско творчество.

Втората група бяха НеЩо ЦвЕтНо – пловдивска пънк/ска група, основана през 2010 г., в която изпълнители са Мингера, Велко, Венко, Иван и Ян. Те изпълняваха авторски парчета и създадоха много свежо и купонджийско настроение на публиката.

Трета поред беше софийската група Севи, основана през 2010 г. Светлана Близнакова (Севи) е вокалистка и заедно с Рали Велинов (басист) пишат текстовете на песните си. Останалите членове на групата са: Павлин Иванов – барабанист, Деси Маркова – клавиристка и Илиян Илиев - китарист. Отново се забелязва силно женско присъствие – вокалистката е чудесна певица, клавиристката чудесно допълва останалите инструменталисти и допринася за мелодичността на песните.

Четвърти на сцената излязоха Контрол, които също като Епизод нямат нужда от представяне. Те вдигнаха настроението на публиката на макс, като ни подготвиха за последната група – Desert. Те са руснаци емигрирали в Израел: Alexei Raymar – вокал, Sergei Metalheart и Max Shafranski - китара, Sergei Dmitrik – бас, Oleg Aryutkin – клавир, Assaf Markowitz – барабани. Desert са дарк епик метъл състав, съществуващ от 2002 г. От годините на създаването си към момента Desert имат регистрирани 4 студийни записа, над 200 изпълнения на живо и се е сдобила с 20 фенклуба от поредицата „Desert Warriors“ по цял свят. Desert имат богат сценичен опит, делили са сцена по клубове и фестивали с изпълнители като Sabaton, Grave Digger, Eluveitie, Draconian, Nightmare, Tim Ripper Owens и др. Те са фенове на Sabaton, Powerwolf, Manowar, Grave Digger, HammerFall, Dark Tranquility, Moonspell, Rage, Iced Earth. На феста те изпълниха част от новия си албум, който се казва “Never regret”, както и “Lament For Soldier’s Glory”, което е съвместно с Joakim Brodén от Sabaton. Те изпълниха своята задача – да ни изкъртят докрай и да ни накарат да чакаме с нетърпение следващия Полинеро рок фест, който ще се се състои на 11-ти, 12-ти и 13-ти септември, който гарантирам не е за изпускане!

Тук може да следите за повече информация: Седми Полинеро рок фест.

Последният ден за хората, имащи тридневните билети, беше разиграна томбола, на която някои спечелиха билети за концертите в София на Slash, "Judas Priest", "Toto". Честито на печелившите!

Благодарим за снимките на Петър Младенов.

Жана Софрониева

Leave a reply