Цветан Петков(Nightmare): За групата и всичко случващо се около тях

Искам да ви представя една група създадена през далечната 2000 година и продължила своето развитие до днес- Nightmare. Бандата е преминала през много промени, включително и в състава си, но днес  те са:
Цветан Петков  - китара, вокали
Петър Василев - китара
Александър Димитров – бас
Илиян Василев – барабани

Проведох интервюто с Цветен Петков, единственият останал член от създаването на групата до днес, а какво ми сподели той може да научите от следващите редове.

-Здравей, готов ли си за малко въпроси?

Да , да видим какво ще стане.

-Много скоро излезе пилотната песен „Cage of Hate“, която е част от новия ви албум! Разкажи ни повече за нея.

Хм. Неочакван въпрос. Cage of Hate е една осма от новия ни албум. Може би на нас най-много ни харесва затова решихме нея да пуснем за реклама. Но в никакъв случай не казва всичко за албума. Той е доста разнообразен, доколкото разнообразен може да бъде метал жанра. . А как дойде идеята това ми е трудно да отговоря. Ние просто пишем песни в свободното си време. Развиваме откъслечни идеи докато станат завършени компилации.

-А каква е концепцията на предстоящия ви албум „Dead World“?

Текстовете са социални, за обществото, екологията и тн. В целия албум се разискват такива теми. „Зората на мъртвите“ обобщава някои прояви, които не одобряваме в обществото. Накрая има послание към слушателя като към човек кой то би трябвало да се събуди и да реагира по някакъв начин.От музикална гледна точка не се стремим да циклим в определени неща, а да експериментираме с ритмовки, темпа и мелодийки . Аз смятам, че песните, които не са чути са много различни от Cage of Hate. Всяка една песен си е за себе си.

-Това определение  „мъртъв свят“- художествена измислица ли е или истинските ви възгледи за настоящето и бъдещето?

Да „Мъртъв свят“ е метафора, но и отразява мрачното ни виждане и впечатление за това как се отнасят хората помежду си.

-Обложката на албума е много интригуваща! Били ни споделил защо избрахте да изобразява именно това?

Заслуга за изработката на обложката е дело на сестра ми-Милена Савова.Тя представлява модифициран вариант на една от картинките на Нострадамус - тази, която ознаменува края на света. В оригинал слепия човек държи книга на която вече не е написана история, а от горе колелото на времето, е счупено.
10150694_10152034897341232_226803620_n

- Разкажи ни как създадохте първата си песен?

В началото Найтмер твореше в съвсем различен стил. Доста по-елементарно беше. Свирехме някакво хеви, което е закачено в някои песни от първия албум.Впоследствие решихме да предаваме по смислени неща на публиката и така се излюпиха песни като, Kill the politicians и Manufacture of life. За записите  преработихме първите текстове на Destruction in us и  Come with me in hell, за да отразят една обща идея.

-Помните ли първия си концерт? Кога беше той и какво беше усещането?

Хахах първия ни концерт..беше 2 месеца след като свирихме за пръв път заедно.Трябва да направя уточнението, че аз от толкова време и свирех но тогава не само аз се учех, беше много забавно. Естествено дойдоха да ни гледат сестри, братя, баби, лели. : )

-Винаги се задава въпроса, от кои групи черпите вдъхновение и обикновено в отговора има изброени предимно чужди  групи. Интересно ми е има ли българска  група, от която бихте могли да научите много и да почерпите опит?

Мога да отговоря за себе си, но не мога да говоря от името на всички. За мен това е първият албум на Ер Малък.

-От "Зовът на мъртвите" силно се вижда вашият патриотизъм! Подкрепяхте ли хората на протестите през 2013 година?

Винаги сме зад народа си, когато той реши да потърси справедливост. А относно патриотичните настроения, скоро ще имаме продължение и на "Зовът на Мъртвите".

- Ще ни издадеш ли малко повече за „Зовът на Мъртвите“ и неговото продължение?

Зовът на мъртвите е проект на група Найтмер, в който свирим песни на български с патриотична насоченост. Преди две години записахме и пуснахме 5 неща. За съжаление ще се наложи малко да ги попреработим след време тъй като не станаха много добре звучащи. А конкректно как решихме - проектът не е бил затварян. Всички следващи ще са само под това заглавие само броя на парчетата ще са променя. 

-Кога установихте, че това е вашето призвание и искате да се занимавате именно с това?

Честно казано нямам идея какво ги мотивира или не, трудно е да се говори от името на другите.На мен просто много ми хареса усещането група от хора да свирят в реално време и нещата да се наслагват. Дава много по-различно усещане за музиката.

-Какво научихте заедно за всичките тези години? Ако можете да се върнете назад, бихте ли променили нещо? Каква е равносметката?

Недоволен съм, че в началото изгубихме много време без да записваме и оставяме след себе си материал. Отчитам естествено, че първо се учехме, а после се смениха много хора, което рушеше работа, но честно казано имахме и дълъг период, в който от много чакане, като че ли не знаехме как да почнем.

-Като заключение, какво да очакват феновете покрай албума? Задава ли се турне за промотирането му?

Нека остане изненада за момента. : )

Благодаря ви много! Това беше всичко от мен! Желая ви успех с албума и още много изкачени стъпала по стълбичката на успеха!

Беше ми много приятно и аз благодаря. 🙂

MetalHall

Leave a reply