Тройна атака в Jet Rock - 40 days later, Formless Reality и Above Us The Waves (GR)

На 3-ти май беше едно такова..., абе никакво. По средата на дългите почивни дни, напълно логично очакванията бяха, че столицата ще опустее. Да, ама не и Jet Rock, мястото, в което тази вечер жегата и яката музика бяха трайно и продължително явление.

Всъщност нямаше как и да не бъде така, все пак присъствието на 40 days later и Formless Reality бяха достатъчно доказателство, че ще се случи нещо адско, а за гърците Above Us The Waves - бяхме изключително любопитни какво ще ни покажат. Но нека събитията следват естествения си ход...

40 days later откриха вечерта, което беше страхотно!Защото след краткото си интро, момчетата веднага раздвижиха хората, събрали се в столичния клуб и накараха всички, които допушваха цигарите си, да влязат вътре с „Before Тhe Gates”.

Много енергични, както винаги, с много викове, тежки китари и насечени рифове. Комбинацията от модерно метълкор звучене и атрактивен, леко бунтарски външен вид, изглежда е интересна и сполучлива. Истината е, че от тази банда струи някакво адски готино настроение. Не-асоциирането с доста популярните напоследък англичани Bring Me The Horizon, за добро или лошо, е почти невъзможно, но доближаващият се до техния стил очевидно е доста харесван от хората. Доказателство за това беше и обстановката - целият клуб се кефеше жестоко на всичко, случващо се на сцената.

Сетлистът на 40 day later включваше „Realign”, „Traces” и „Wake up Puppet” – парчето, на което обикновено най-много се дивее. Но нямаше и нужда от такова подканване, едва ли някой е помислял за заспиване. бандата определено знае не само как да държат хората будни, но и да ги накара да скачат заедно с нея. Направи го и със следващите парчета – „Purify” и „New dawn” и разбира се, най-обичаната, „Antrigravity”. Тази песен...просто е любима на всички!

„Grinding, screaming, my dreams drag me

I fade away, hold on…”

Някак не искахме да ги пускаме от сцената..., вeроятно и поради факта, че това беше последното участие на групата в този състав, заради раздялата с барабаниста им. За финал ни подариха „Antivist” на Bring Me The Horizon. Oчакван и абсолютно желан край!

Честно казано, се надявам, че раздялата няма да е окончателна, защото нашата, българската сцена, според мен адски харесва 40 days later и за тях определено има място на нея. За талант винаги има място.

Сетлист:

1. Intro

2. Before The Gates

3. Realign

4. Traces

5. Wake Up Puppet

6. Purify

7. New Dawn

8. Antigravity

9. Karma

10. Antivist (Bring Me The Horizon)

 

После Formless Reality се качиха на сцената и лудницата стана абсолютно безформена!Без никакви колебания мога да кажа, че това е бандата, която тотално разбива софийската сцена напоследък. Независимо, че момчетата се появяват на сцената сравнително често напоследък, няма омръзване. Единственото лошо е, че започваме да се повтаряме в коментарите си. Това в кръга на шегата.. Но истината е, че с всеки концерт те звучат сякаш още по-сплотено и мощно. Гласът на Данчо (вокал) става все по-силно и отчетливо ревящ, а инструментите на останалите издават все по-приятни и благозвучни death мелодии. Свиренето, поведението, музиката - всичко в тази банда намира точното си място като в еднородна сплав или като машина, която е разработила механизмите си почти до степен на съвършенство. Сякаш тези момчета са на сцената от години, а всъщност доста хора вероятно очакват с нетърпение едва първия им албум.

Участията им почти винаги започват със „Sign Of Destiny” и „Between 2 Worlds”, което от своя страна е изключително благоприятно за публиката, която тръгва да скача и крещи мощно още от самото начало. Но ако сме имали някакви други очаквания, то те бяха разбити на парченца от жестоките кавъри на Nevermore „The River Dragon Has Come”, подготовка за наближаващия концерт на Arch Enemy с „Nemesis” и убийственият финал с „Pursuite Of Vikings” на Amon Amarth, която пък беше лека препратка към това, което ни се случи седмица по-рано (концертът на Amon Amarth, Hypnos и ViolentorY на 30.04.2014г.).

Имахме възможност отново да се насладим на авторските парчета на Formless – „Omen”, „Spirits Within” и „Soultrade” и всеки път те сякаш звучат още по-завършено и отработено. Данчо не спря да благодари на публиката за отношението и подкрепата, независимо от леките технически проблеми, които имаха момчетата на сцената. А той винаги го прави искрено и с усмивка. Тези дългокоси младежи наистина са чудесни!И определено са обичани!Заради музиката, която правят и заради очевидното удоволствие, талант и желание, с които творят.

Сетлист:

1. Sign Of Destiny

2. Between 2 Worlds

3. Swim (In Flames)

4. Omen

5. Spirits Within

6. The River Dragon Has Come (Nevermore)

7. Feelings Free

8. Soultrade

9. Nemesis (Arch Enemy)

10. The Dance Of Shadows

11. Pursuits Of Vikings (Amon Amarth)

И тъй като времето доста напредна, нормално клубът леко се изпразни. Но, в случая можеха да съжаляват само тези, които пропуснаха сета на балканските ни съседи от Above Us The Waves (GR).

Това е второто гостуване на Metal/Hardcore бандата у нас, този път в подкрепа на новия им албум „Anchors Aweigh”. Всъщност предишното им участие, преди малко от повече от година (20.04.2013г.) отново е било с Formless Reality. И някак си мисля, че няма да е и последното. Защото тези типове тотално ни размазаха. Hardcore ориентирана, с елементи на мелодичен death и особено силно и приятно шведско влияние от In Flames. музиката им определено е интересна. Всякаква прилика на вокалния изпълнител на Above Us The Waves с този от гореспоменатата шведска банда вероятно е абсолютно случайна. Но дали има нещо случайно в това, че финалното изпълнение беше именно с техен кавър – „ Crawl Through Knives”, не знам.

Важното е, че преди това чухме целия албум, с изключение на „Burden”. Скоростен и динамичен, сякаш ни го представиха ...за минути. А Vangelis Papavasileiou (вокал) не спираше да скача по сцената и любезно да предоставя микрофона на желащите да покрещят с него.

Супер яко забиха гърците и поставиха повече от достоен финал на повече от 3-часовата метъл фиеста, а се оказаха и много свежи типове – усмихнати и отзивчиви, разговаряха и се снимаха, с който пожелае.

Сетлист:

1. Тhis I Ever Get

2. Two Left Hands

3. Quentin's View

4. The Sirens, The Pleasures

5. Windcheater

6. Reclaim The Fate

7. Fine Lines

8. Seed Of My Addiction

9. Crawl Through Knives (In Flames)

На присъстващите на тази изключително приятна тройна атака върху вратните прешлени – честито за размазващия концерт, който си подариха. На отсъстващите – пожелание за повторение!

Снимки от концерта може да разгледате тук.

 

MetalHall

Leave a reply