Трибют бандите – мода, необходимост или неизбежно явление

Факт е, че това понятие – „трибют банда“,  напоследък придобива все по-голяма популярност и е с тенденции за запазване и дори растеж. Защо ли?!Факторите и причините биха могли да бъдат много и сложни, но простата истина е, че музиката е и бизнес, и всеки малко или много се стреми към печалба и реализиране на продажби, с това, което прави.  А тези неща се постигат с популярност. И с голяма посещаемост. Вярно, че напоследък българската рок музика все по-упорито се опитва да изпълзи от т.нар. ъндърграунд и да се покаже на действителността,  все повече млади банди амбициозно се опитват да докажат таланта си...И е така, имаме чудесни групи. Но е факт също така, че за да развиват таланта си, тези групи се нуждаят от средства. И друг факт е, че в голяма част от случаите, същите тези наистина талантливи групи свирят пред не повече от 20-30 човека..., което е доста обезсърчаващо и жалко. И  една част от тези хора са дошли да чуят именно познатите „кавър“ парчета на любими, чуждестранни групи. И това донякъде е неразбираемо. И тъжно.  Да, наистина, и големите групи правят кавър версии на други известни групи – сега се сещам за парчето на Duran Duran “Come Undone”, добило доста голяма популярност напоследък,  в изпълнение на Adrenaline Mob; също така „Die, Die, Die My Darling” в изпълнение на Metallica (в оригинал на Misfits) и много други примери, но къде отива авторската музика?!Защо не й се дава шанс?!Защо самите групи не си дават шанс?!Нека има по едно, най-много две изпълнения на чужди „хитове“, но нека остане време да се наслаждаваме на музиката в първо число, първосъздадената и не-имитираща.

В заключение, добре, нека има “чужда” песен, за цвят дето се казва, но цял концерт?!Имаме си трибют банди на Bon Jovi, W.A.S.P., Pantera, Metallica, Manowar…и това е чудесно, защото тези групи наистина са талантливи, но някои от тях дори нямат издаден албум?!А една група печели почитатели именно с музиката, която създава, чрез текстовете, в които разкрива своя мироглед за живота и нещата в него.

Това е лично и безпристрастно мнение на музкален фен, който посещава родните концерти заради музиката, която правят и подкрепя изцяло усилията им.

MetalHall

Leave a reply