Тома: "Мисля, че щях да съм молекулярен биолог."

Здравейте пичове и благодаря, че се съгласихте да отговорите на въпросите ми!

TОМА:  Никакъв проблем, за нас винаги е кеф да общуваме с метал маняци.

 

Нека започнем с един малко шаблонен въпрос. Разкажете малко повече за групата, имам предвид Тома & Band.

TОМА: Групата се казва просто ТОМА, така сме регистрирани в МК. Бандата съществува от началото на 2009 година. Под формата на шега, бандата от създаването си страда от липса на постоянен барабанист и най-вече басист J Постояните позиции са певец и китарист. Въпреки това, адски много се радваме, че през групата са преминали много доказани и кадърни музиканти, оставили следа в историята на бандата.Някои от тях са: Иво Иванчев – Ивака(Анлгин), Емо (P.I.F.), Петър Петров( John Steel, Hangar 42), Кирил Кожушков (група ТЕ, Мастило), Ненчо Стефанов (група Торнадо, Funkastic, Breakout), Христо Ангелов (група Торнадо), Юлиян Хальов (JunkYard) и други. Бандата, за тези 5 години живот е свирила на стотици сцени, фестивали и събития, като за Нас, най-важното са трите поредни участия в турнето на световния бранд: Coca-cola Happy Energy Tour 2010, 2011 и 2012!

1016201_480792172006378_1113785080_n

Кои са членовете на групата?

ТОМА: В момента групата е в състав: Тома Здравков – вокал, Иван Попов – китара/бек вокали, Илия Ранков – бас китара, Николай Тошев – барабани и Христо Добрев – клавишни.

Мисля, че ще е интересно читателите да разберат с какво се е променил живота ти след победата ти в Music Idol

Тома: Живота ми стана адски динамичен и така да се каже по-жив J Много ангажименти, участия, обиколих цяла България, срещнах се с множество фенове и изпитах страхотни емоции. В момента всичко се повтаря, но вече с бандата ми, което е и истинския РОКЕНРОЛ!

 

Как протекоха записите по дебютния ти албум „Герой”?

TОМА: Записите протекоха супер. Работих със Графа и Георги Янев,също и записвах с музиканти като Димитър Семов, Милен Кукошаров, Иван Велков, Дичо, Димитър Ковачев – Фънки, Калин Вельов, Нуфри и много други! Прекрасна компания и мисля, че се получи готин резултат!

 

Разкажи някоя забавна случка от работния процес.

Тома: Много са, но примерно първата ми песен която записах и то от първия път беше „Няма място в теб“. Адски ми хареса и много ми лепна на гласа и я записах на един дъх. Друга интересна история е, че продуцентите ми тогава, доста се двоумяха дали парчето „Герой“ не е твърде тежко, за да влезе в албума. Разбира се, това се реши от самия мен, като аз доста натиснах, а и след като я записахме бяхме единодушни, че парчето си е в моята стилистика и най-добре  представя моята същност...истинския РОКАДЖИЯ!

1604477_568913283194266_435625660_n

Кой е автор на обложката?

Тома: Откровено не знам, но ми харесва шрифта и идеята със геройската значка за почести!

 

Как се спря на името „Герой”?

Тома: Ето това вече е една интересна история! След като Гери Турийска написа текста на парчето и след като го бях записал вече, в офиса на продуцентите ми се бяхме събрали да я слушаме и да измислим заглавието. Докато слушахме, моята PR-ка изведнъж извика: „Чакайте хора, в текста си е изпято:Излез от ролята си на Герой!, а и си е геройство да изкараш ЯК рок албум в тези времена...да се казва ГЕРОЙ, а?“ и веднага се съгласихме!

Как ти се отрази внезапно придобитата слава? Какво ти донесе и какво ти отне?

Тома: Донесе ми много усмивки, приятни Рок емоции и среща с най-яката публика на света – рокаджии, металяги и рокери, но ми отне много приятелства, усилия, нерви и вътрешни компромиси, но няма как...КОРОНАТА Е ТЕЖКА!!!

 

Нека се върнем към Тома & Band. Какво искате да постигнете в този състав?

ТОМА: Силно се надяваме, да изкараме втория си албум до края на 2014, ако не, поне до средата на 2015 година, защото феновете ни, а и ние вече адски много го искаме!

 

Според вас кой е най-големият връх в кариерата ви като група?

ТОМА: Ние сме млада банда и смятаме, че върховете винаги трябва да са пред нас, трябва да дерзаеш и да покоряваш върхове постоянно. В наши времена да се занимаваш с РОК е равносилно на самоубийство, но ние сме достатъчно смахнати и ненормални, за да продължим  Феновете са най-важното. Докато ги има тях ще ни има и НАС! Благодарим Ви хора, вие сте нашето вдъхновение!

 

С кой световен изпълнител искате да излезете на една сцена?

ТОМА: Хубавото е, че бандата е свирила с абсолютно всички БГ РОК звезди, което си е постижение и сме адски горди от този факт, иначе небосклона е пълен със РОК звезди в световен мащаб, а ние искаме да забием със всички тях J По-конкретно : Foo Fighters, Godsmack, Nickelback, Coldplay и много много други!

 

А български?

ТОМА: Свирили сме със Сигнал, БТР, АХАТ, Аналгин, Д2  и други. Всички ние много ги обичаме и уважаваме. Специално към ФСБ имаме афинитет, но никога не сме свирили заедно, въпреки, че познаваме и Ванката Лечев и Румен Бояджиев и Константин Цеков. С тези уникални музиканти поне на мен ми се пее страшно!

 

След като стана известен коя е най-голямата глупост, която си чувал за себе си?

Тома: Много тъпотии, да ви кажа честно. В началото жълтите вестници не спираха да пишат, сега по-малко, но все едни и същи измислици! Най-безумната е, че съм бил гей...WTF?!!!

 

Кой е най-странният или глупавия въпрос, който ти е задавал журналист?

Тома: Били пропял чалга...отново WTF?...не  че не съм получавал предложение от Пайнер...

 

Какви са целите, които си си поставил като човек и музикант?

Тома: Първо да сме живи и здрави, второ много ме притеснява факта, че доста често се чува и по медиите напоследък, че РОКА бил МЪРТЪВ. Това адски много ме дразни и същевременно ме тревожи, тъй като започна да ни залива супер много простотия. Тинейджърите изпростяват, затъпяват и това не ми харесва, затова бачкаме, за да не се заличи НАЙ-ВЕЛИКАТА МУЗИКА!!!

 

Разкажи малко за това как се запали по тежката музика?

Тома: Баща ми ме зариби. Като беше по-млада слушаше музика на плочи и касетки вкъщи. Банди като Пърпъл, Мейдън, Рейнбоу бяха на почит и аз започнах да се заслушвам в тази музика и впоследствие започнах да и се кефя! Нашите ми купиха и черна тениска с надпис: Life after Death – Iron Maiden, която се скъсах да нося в училище. Започнахме и да се събираме метълите в даскало и така...касетки, после дискове, РОКЕНРОЛ, МАЦКИ и БИРА!

 

Ако съдбата не се беше стекла по този начин, с какво щеше да се занимаваш?

Тома: Мисля, че щях да съм молекулярен биолог. Това ми беше мечта, тази специалност и учех в университета, но сега музиката е моята страст, хоби, призвание и професия...така да се каже!

 

За съжаление, това беше всичко. Добавете нещо за финал!

Тома: Пожелавам Ви да Ви има и Вас, колкото се може по-дълго за да надвием простотията и да живеем в РОКЕНРОЛ,  брадърс! Love YA !

MetalHall

Leave a reply