Промо на дебютния албум на K.O.R.A. с откриваща група INVISIBLE DREAMS, LIVE@Bar Zar, 18.10. 2014 г.

18–ти октомври 2014 година, събота вечер в Bar Zar, бивш 8 Ball, още по-бивш Faith се състоя дългоочаквано събитие – промото на дебютния албум на K.O.R.A.  – Out Of the Box. Дългоочаквано в два смисъла: като всеки дългосвирещ запис на българска рок банда, и този минава през хиляди перипетии, отлагания и различни видове финансови и технически мъки в продължение на почти две години, преди да види бял свят. И второ - K.O.R.A. са нова банда, но членовете и, начело със създателя и Петър Братанов съвсем не са случайни и безизвестни музиканти на родната сцена. С концертните си изяви и с видеоклиповете, които са издали до момента, те показват, че бранят репутацията си, същевременно вдигайки високо летвата на фенските очаквания.

Гореспоменатите причини бяха достатъчни клубът да се напълни с фенове, далеч преди да започне концерта. Той очаквано се забави с близо час и към 22 часа с интро и затъмнение на сцената избухнаха INVISIBLE DREAMS.

Сливенската банда (3 от 5 сливналии), отваряща концерта, също представяше нова продукция – своя сингъл Project 1.1.3. . Групата не е от вчера, има албум зад гърба си, също и много фенове, както се разбра от съботния сет, а и от всяка тяхна изява - напълно заслужено. Най-общо погледнато стилът на INVISIBLE DREAMS е неометъл, предимно от оня , който се практикува най-вече от скучаещите младежи от щата Айова, разбирай SLIPKNOT и STONE SOUR. Това определение съвсем не изчерпва стила на групата, те слагат много силен индивидуален отпечатък върху песните си – живи, динамични, смислени и чудесно изпълнени. Манол Банов – вокал,  Пламен Петков и Симеон Чакъров – китари, Андриан Иванов – бас и Илиан Велев – Дръмзи направо си бъкат от талант. Изпълнението им беше много добре прието от публиката, с която Манол Банов не спря да си прави незлобливи шеги в паузите между парчетата. Новото парче Project 1.1.3. също се хареса на феновете. А епичната  им песен Boundaries, излязла миналата година, може да стане метъл хит навсякъде по света.  След бис, на който изпълниха парче микс между  Territory и Wait & Bleed , бурно аплодирани, INVISIBLE DREAMS слязоха от сцената – идеалният избор за откриваща група на вечерта.

Сетлист на INVISIBLE DREAMS:

Simplicity of Nothingness (Intro)

Love You NOT

Get Rock

Pray

Duality

Boundaries

Project 1.1.3.

For You

Sympathy Gone Nowhere

The Cage

Territory/Wait & Bleed

След почивка, достатъчна за  изпушването на две цигари, започна изпълнението на K.O.R.A.  „ Извън кутията“ излезе страшно мощният и агресивен стил на на надъхана и можеща банда, която знае какво прави , прави го добре и знае как да го представи пред публиката. Няма как да е иначе, при условие, че групата е създадена от Петър Братанов – Дон Пепинио. Китаристът е участвал и оставил сериозно присъствие и като композитор,  и  като продуцент и тонрежисьор в банди като AWAKE, SEVI и ANALGIN. K.O.R.A. обаче е групата, в която той може да се развихри, както си знае, изцяло по своите композиции,  музикални вкусове и предпочитания.

010

Иначе в K.O.R.A.  са се събрали пъстра команда от все познати на феновете имена, които видно се забавляваха на сцената и влагаха комбинация от хъс и опит, с които повличаха и публиката в здравия купон, който спретнаха. Юлий Диамандиев, който е известен от банди като FULL CIRCLE, 40 DAYS LATER и ГРАНУЛОМ, и чийто пънкарски гребен може да пореже някой, е перфектният барабанист за тази здрава, начупена, рифова музика, която се изля от сцената в съботната вечер. Неговият колега от няколко групи (FULL CIRCLE, 40 DAYS LATER, сега и K.O.R.A.) Христо Занев го даваше съсредоточено, зидайки стена от мощни китарни рифове. Постоянно нахиленият басист Руменяка (SKRE4, AWAKE) беше нахлупил цели две шапки върху главата си (не се наемам дори да предположа защо). Вокалът и текстописец на K.O.R.A. – Христо със здравото си гласище се опита да изкърти говорителителите на тонколоните, но те удържаха натиска. И, разбира се, облеченият във фирмента си тениска Пепинио, навит и стегнат като пружина, изцяло погълнат от музиката, която свири.

008

Без много отклонения и паузи, K.O.R.A. забиха парчетата от албума си по подредбата им в диска – здрав, стегнат деветдесетарски траш, стоварен като юмрук върху публиката в пълния клуб. Феновете знаеха какво да очакват и то им бе дадено с пълна мощ. Песни като Fix Me, A Good Place but not Home, чудесната Unacceptable, заснети и на клипове, отдана са хитове в нашите метъл среди. Останалите парчета по никакъв начин не им отстъпват по заряд и класа.

За разлика от много други банди, представящи албумите си, K.O.R.A. играха докрай по правилата – изсвириха само авторския си материал от диска и устояха на дългите скандирания за бис. Малко кратичко дойде на разгрялата публика, но пък беше много емоционално и качествено изпълнение и като поспадна адреналинът, повечето фенове в разговори смятаха, че така е най-добре. Пък и  ще има още концерти и за Out Of the Box тепърва ще се говори, защото това е един от най-качествените метъл албуми в тази изключително силна за българския рок година. Групи като K.O.R.A. държат в ръцете си и своето бъдеще, и бъдещето на българския рок.

Сетлист на K.O.R.A.:

Intro

Crimson Sunset

Fists on Standby

Fix me

Face off

A Good Place but not Home

My Soul resounds

Tools and Fools

Dreams

Unacceptable

Inner light

MetalHall

Leave a reply