Промо, бири и още нещо - разговор с CUPOLA в Black Lodge на 12 ноември

На 12.11.2015 г. в бар "Black Lodge"в центъра на София се проведе парти-промоцията на новия албум на софийската метъл банда Cupola. Това бе едно от първите събития, което предшестваше тяхното турне из България, започващо в нашата мила столица на 15 ноември.

Аз като скромен  техен почитател, сглобил ревюто за албума реших да намина, да изразя лично своето одобрение от тяхната работа и да ги поразпитам туй-онуй. С уговорката разговорът да е по-неглиже и непринуден реших,че няма да го записвам. Това реално ме остави без конкретни реплики от страна на групата, но достатъчно внимателно слушах, за да разбера и пресъздам максимално близо до реалността. След няколко наздравици, доста смях и веселби се получи следното:

Малко дървено започна самото интервю. Донякъде, че съм аматьор във вземането на интервюта, донякъде, че Cupola не са свикнали да дават такива.

Нормално. Предполагам, че не е много често непознат (е, не съвсем) човек да ги пита за творчеството им и т.н. предвид състоянието, в което се намира българската метъл "сцена" и колко "популярни" са групите от нея.

Какво се случи след първия албум?

Разказът започна с това как нещата са отивали към втори албум много по-рано. Реално голяма част от парчетата са писани и репетирани много преди да се чуе, че Cupola работят пo наследника на Mistaken By Design. Един от повратните моменти е напускането на Пацо - вокали и китара.

Throne Of Silence, която е включена в настоящия запис, е причината той да раздели пътя си от този на останалите, поне музикално. Това не пречи да са добри приятели като той беше един от гостите на събирането по случай излизането на Pandaemonium.

Това, което се случва с тях те определят като апатия. В един дълъг период от време не правят нищо съществено. Успяват да организират петата годишнина на бандата с вече актуалния си състав (Данчо вокали и Васил на китара) през зимата на 2010-та, но нищо повече.

Засилват се едва преди две години, а голям стимул се оказва началото на работата им в Urban House Studio с Васко Райков от ODD CREW.

И как протече самата работа?

Споделиха, че са променили доста от композициите. Васко (Cupola) намекна за разликата, която има в това, което се чува на репетиция и това, което се получава на запис.

Работата и всички приготовления около новия албум започват в началото на 2015 година. Ангел (Гелето, както го наричат в групата на галено), разказа как по време на отпускарския сезон са слушали миксовете на песните на всякакви видове носители, колонки, уредби и прочие, за да се убедят, че звучи добре, където и да бъде пуснат. Като цяло работата в Urban House Studio им е харесала много като се е получило взаимното предаване на опит - Васко Райков е помагал на групата за вокалите и звученето на парчетата като в същото време е черпел опит като продуцент, записвайки с тях. Тук отваряме скоба и за последния албум на Melekh, който е пипнат доста добре пак там.

И сега накъде?

Момчетата изразяват надежда, че турнето ще подпомогне развитието на групата и ще може да ги чуят повече хора, които не са техни приятели (тук се смеем, ама всички знаем какви са реалностите). Изказват се и някакви неща за концерти извън страната, но някак не толкова сериозно все още.

Аз лично им пожелавам успех с предстоящото турне* и вярвам, че за качествените български банди винаги ще има подходяща и достатъчна по брой публика.

Като си говорим за турнето - съвпадането с концерта на Grave и Malevolent Creation: Групата споделя, че разбира от медиите за цялото местене на дати и клубове. Повечето са фенове на гореспоменатите групи и са си правели сметка да бъдат на 14 ноември на концерт, нещо като приятен бонус преди първото участие по повод промото на албума. Цялата работа обаче се свежда до общо събитие, но в двете различни зали на Mixtape 5.

Момчетата от Cupola са колкото притеснени, толкова и развълнувани от факта, че ще се наложи да "мерят сили" с такива величия в тежката музика, но като цяло са позитивно настроени, въпреки сложната ситуация. Темелко Темелков от LieVeiL връхлита в кръгчето, в което разговарям с Cupola, и полу-шеговито изразява своето негодувание от организаторите на конкурентото събитие - Катрин мюзик. Последните станаха печално известни с провала на концерта на death metal шайката The Resistance и като цяло с доста спорните си изявления из медиите, някои които включваха данни за продажби, хонорари и прочие.

Distributor Of Pain

Върнах ги малко назад към работата им с този лейбъл. Споделиха, че са много благодарни на DOP за времето, в което са работили заедно. Със записите на първия албум и концертите след него се оказва, че са надраснали нивото на което работи компанията. При разговор със собственика са стигнали до съгласие, че след началия тласък даден им от DOP, лейбълът няма какво повече да им предложи и са достатъчно големи за да се справят сами. И явно е така щом за годините от 2007-ма досега популярността им не е спаднала, а новата им тава буди силен интерес сред феновете на тежката музика.

Официалната част приключи и се отдадохме на празнуване както подобава - доста бирички и слушане на Pandaemonium до откат.

Пожелавам успех на цялата група занапред и се надявам този албум да показва минимума, на това, на което ще са способни за следващия.

 

*(бел. авт.) В момента, който пиша този текст вече е минала първата дата от турнето в подкрепа на Pandaemonium. Концертът в София е минал страхотно поне според поста във фейсбук страницата на групата.

MetalHall

Leave a reply